STSJ Cataluña 5035/2015, 24 de Julio de 2015

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2015:7611
Número de Recurso2900/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5035/2015
Fecha de Resolución24 de Julio de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

Recurs de Suplicació: 2900/2015

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 24 de juliol de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5035/2015

En el recurs de suplicació interposat per Anselmo a la sentència del Jutjat Social 29 Barcelona de data 27 de febrer de 2015 dictada en el procediment núm. 970/2013, en el qual s'ha recorregut contra la part INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, SECURITAS SEGURIDAD ESPAÑA, S.A. i MUTUA UNIVERSAL (MUGENAT), ha actuat com a ponent la Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 1 d'octubre de 2013 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre incapacitat temporal, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 27 de febrer de 2015, que contenia la decisió següent: " Que desestimando la excepción de cosa juzgada material.

Que desestimando la demanda interpuesta por Anselmo frente a INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL Y TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, MUTUA UNIVERSAL y la empresa SECURITAS SEGURIDAD ESPAÑA, S.A.

Debo declarar y declaro que la contingencia de la cual derivaban los procesos de IT iniciados en fechas

25.06.09 y 18.02.11 fueron por enfermedad común.

En consecuencia, debo absolver y absuelvo a los Organismos Gestores y a la empresa, de los pedimentos en su contra formulados. "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents: 1º.- El trabajador Anselmo, nacido el NUM000 .61, con DNI Nº NUM001, afiliado a la Seguridad Social en el régimen general, prestando sus servicios por cuenta y orden de la empresa SECURITAS SEGURIDAD ESPAÑA, S.A., con categoría profesional de vigilante de seguridad.

  1. - En fecha 25.06.09 inició situación de IT derivado de enfermedad común, con el diagnostico de trastorno de ansiedad inespecífico.

  2. - El trabajador (hoy parte actora) refería desde el año 2009 conflictividad laboral por acoso por haber descubierto una trama de hurtos por compañeros suyos y siendo cambiado de puesto de trabajo.

  3. - En fecha 18.02.11 hasta el 21.02.12 estuvo situación de IT derivada de enfermedad común, con el mismo diagnóstico.

  4. - En fecha 06.02.12 entró en la Dirección Provincial del INSS solicitud del trabajador de iniciación de expediente para la determinación de contingencia, comunicándose a las partes para que dentro del plazo legal formularan alegaciones.

  5. - La empresa tiene cubierta la contingencia de IT derivada de contingencias comunes y profesionales con Mutua Universal Mugenat.

  6. - El trabajador interpuso denuncia, doc nº 110 y en fecha 24.04.13 Inspección de Trabajo emitió informe que consta unido a las actuaciones.

  7. - El ICAM emitió dictamen y remitió propuesta a la CEI que en fecha 30.05.13 determinó que la contingencia era de etiología común.

  8. - El INSS en Resolución de fecha 03.06.13 declaró que los procesos de IT derivaban de enfermedad común.

  9. - El trabajador, interpuso la preceptiva reclamación previa en fecha 11.07.13 ante el INSS, alegando que la contingencia era profesional.

  10. - En Resolución del INSS de fecha 31.07.13 se declaró que los procesos de IT iniciados el 28.02.11 derivaban de enfermedad común.

  11. - En la actualidad, el actor se encuentra prestado sus servicios para la empresa demandada.

  12. - El trabajador-parte actora-, solicita en el suplico de su demanda, que se declare la contingencia laboral de los procesos de IT iniciados en fechas 25.06.09 y 18.02.11.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandant va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar la codemandada MUTUA UNIVERSAL y SECURITAS SEGURIDAD ESPAÑA, S.A. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Enfront la Sentència d'instància, que desestimà la demanda presentada per la part actora, en la qual impugnava la Resolució de l'Institut Nacional de la Seguretat Social de data 3 de juny de 2013, per la qual es va declarar que procedien de la contingència de malaltia comú els dos processos d'incapacitat temporal iniciats per aquella en dates 25 de juny de 2009 i 18 de febrer de 2011, s'interposa pel demandant Recurs de Suplicació.

La sentència d'instància va desestimar la demanda argumentant que l'actor no havia desvirtuat l'informe de la Inspecció de Treball, atès que en els informes mèdics aportats ja es feia constar que l'actor explicava que patia assetjament laboral en la seva empresa, per la qual cosa no era una constatació mèdica, i que l'actor havia presentat fins a 12 demandes contra l'empresa on treballava, inclosa una per vulneració de drets fonamentals, sol.licitant l'extinció de la relació laboral i que havien estat desestimades.

SEGON

En el primer motiu del recurs, correctament emparat en l'apartat a) de l' art. 193 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, el recurrent sol.licita es retornin les actuacions al moment anterior a l'acte del judici argumentant que la sentència ha infringit l' article 24 de la Constitució Espanyola, el que li ha ocasionat indefensió, perquè la magistrada d'instància no va permetre que l'actor interrogués personalment als perits i testimonis, infringint la jurisprudència constitucional, citant a l'efecte la STCo 91/2000 .

L' article 191 a) de la Llei de Procediment Laboral reconeix a les parts la possibilitat d'impugnar en Suplicació les sentències dels Jutjats Socials, sempre hi quan es donin dos requisits: a) que s'hagin infringit normes o garanties del procediment i b) que aquesta infracció hagi produït indefensió a la part que demana la nul.litat.

En la sentència de data 10 d'abril de 1990, el Tribunal Suprem recordava que «es constante doctrina de la Sala la que afirma que la nulidad de las resoluciones judiciales es una medida excepcional que, por sus negativas consecuencias sobre el proceso, ha de limitarse a los supuestos legalmente tipificados en el art. 238 de la Ley Orgánica del Poder Judicial ) y a los vicios formales especialmente cualificados que menciona el núm. 1 del art. 240 de dicha Ley respecto de los que no pueda operar la subsanación prevista en el núm. 2 de este último artículo, sin que en ningún caso irregularidades formales carentes de auténtica proyección invalidante, al no impedir que el acto alcance su fin ni generar indefensión, puedan justificar la adopción de tal medida con infracción del principio de economía procesal».

També és doctrina reiterada del Tribunal Suprem (sentencia de data 11 de novembre de 1998 ), que la nul.litat de les resolucions judicials té caràcter excepcional, i només es pot declarar en aquells supòsits en els quals es constatin greus i evidents vicis processals comesos pel magistrat que ha dictat la resolució que s'anul.la i sempre que l'esmentat vici hagi produït indefensió a alguna de les parts processals.

Doncs bé, aplicant aquesta doctrina al cas que s'examina, el motiu ha de ser desestimat amb tota rotunditat, perquè en cap cas s'ha produït cap tipus d'indefensió al demandant, ni hi ha hagut infracció de normes processals ni de la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

Començant per aquesta última al.legació, cal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 29 de Junio de 2016
    • España
    • 29 Junio 2016
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 24 de julio de 2015, en el recurso de suplicación número 2900/2015 , interpuesto por D. Eleuterio , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 29 de los de Barcelona de fecha 27 de febrero de 2......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR