SAP Lleida 218/2015, 18 de Mayo de 2015

PonenteALBERT MONTELL GARCIA
ECLIES:APL:2015:407
Número de Recurso493/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución218/2015
Fecha de Resolución18 de Mayo de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 493/2014

Procediment ordinari núm. 669/2013

Jutjat Primera Instància 1 Balaguer

SENTÈNCIA núm. 218/2015

PRESIDENT:

En ALBERT GUILANYA I FOIX

MAGISTRATS:

En ALBERT MONTELL GARCIA

Na ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

Lleida, divuit de maig de dos mil quinze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 669/2013, del Jutjat Primera Instància 1 Balaguer, en virtut del recurs interposat per Mónica, representada per la procuradora ELISABET URGELL MORROS i assistida pel lletrat PAU SANTALLUSIA BRUSAU contra sentència de data dos de juny de dos mil catorze dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 493/2014. IBERCAJA VIDA CIA DE SEGUROS Y REASEGUROS SA, representada pel procurador XAVIER PIJUAN SANCHEZ i assistida per la lletrada MARIA JESUS GRACIA BALLARIN impugna l'apel·lació. És ponent d'aquesta resolució el magistrat ALBERT MONTELL GARCIA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data dos de juny de dos mil catorze, és la següent: "

FALLO

Que DEBO ESTIMAR y ESTIMO parcialmente la demanda formulada por la Procuradora Dª Elisabet Urgell Morros actuando en nombre y representación de Dª Mónica, CONDENANDO a IBERCAJA VIDA COMPAÑÍA DE SEGUROS Y REASEGUROS S.A, representada por el Procurador D. Xavier Pijuán Sánchez, a pagar a la actora la cantidad de 17.000 # (cantidad que fue satisfecha en fecha 28 de enero de 2014), más los intereses del Art. 20 de la LCS desde la fecha del siniestro.

Sin expresa imposición de costas debiendo satisfacer cada parte las derivadas de su instancia y las comunes por mitad. [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, Mónica va interposar un recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 18 de maig de 2015 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La sentència de primera instància estima la pretensió subsidiària de la demanda per la qual concedeix a la Sra. Mónica, la quantitat de 17.000 # per la cobertura de "Fallecimeinto por cualquier causa", atès el traspàs del seu marit esdevingut el dia 11-5-12. Al mateix temps, desestima la pretensió principal emparada en la cobertura "fallecimiento por accidente circulación" de 51.000 #, que precisament va ser la causa de la mort del Sr. Mónica, en aplicació de la clàusula d'exclusió contractualment prevista pel cas d'embriaguesa. Considera la Sra. Jutge d'instància que la clàusula d'exclusió, tal i com està redactada, reuneix tots els requisits formals de l' art. 3 de la LCA, la qual cosa motiva el recurs de la demandant reiterant tot el contrari.

SEGON

El primer que cal remarcar és que el Sr. Mónica el que va subscriure el 21-6-10 va ser una assegurança col·lectiva, a través del corresponent butlletí d'adhesió. Convé no passar per alt aquest detall, atesa la incidència que té per resoldre la qüestió objecte de controvèrsia. Aquest tipus d'assegurança, també anomenades de grup, es caracteritza en que no hi ha coincidència entre el prenedor i l'assegurat atès que la pòlissa la contracta el prenedor amb la companyia asseguradora per facilitar la incorporació de tots aquells que formen part d'un grup, units per qualsevol circumstància, però que ha de ser aliena a la mera voluntat d'assegurar-se, i que manifesten la seva voluntat d'incorporar-s'hi mitjançant la signatura d'un butlletí d'adhesió, tot rebent, a canvi, una certificació individual expressiva de les condicions de l'assegurança ( STS 6-4-01 ). D'aquesta manera, el prenedor actua com a cap o líder de la pòlissa, és qui fa les declaracions que escauen i, sobre tot, és qui accepta les clàusules contractuals, incloses les que són limitatives i definidores del risc que, en principi, no han de tornar a ser acceptades pels assegurats. L'única activitat que ha de fer l'assegurat és acceptar el contracte que se li ofereix, mitjançant la subscripció del corresponent butlletí d'adhesió.

Aquets tipus d'assegurança actualment és molt emprat dintre de l'àmbit d'empreses, associacions professionals, sindicals, entitats financeres, etc., les quals contracten amb companyies d'assegurances una assegurança en forma de "conveni marc" al qual de forma progressiva, i gairebé mai amb possibilitat de negociació individual, es van incorporant els diferents treballadors, associats o clients. En particular, sovintegen els supòsits en què les diverses entitats financeres ofereixen, fins i tot de manera gratuïta, aquest tipus de productes amb la finalitat de captar la voluntat dels seus clients per a que realitzin amb l'entitat bancària diferents classes de negocis (obertura de comptes, domiciliació de nòmines, etc.), o, fins i tot, els ofereixen associats a altres productes financers, com és aquí el cas, en què l'assegurança col·lectiva subscrita és una assegurança de vida vinculada a un préstec hipotecari. En altres supòsits està vinculada, per exemple, a una tarja de crèdit. Aquesta modalitat d'assegurança col·lectiva s'ha definit com una mena de contracte a favor de tercer, ex. art. 1257.2 del C.c ., segons el qual. "Si el contrato contuviere alguna estipulación en favor de un tercero éste podrá exigir su cumplimiento, siempre que hubiese hecho saber su aceptación al obligado, antes de que haya sido aquella revocada". Es tracta, així, d'un contracte celebrat vàlidament entre el que actualment és Ibercaja Banco SA, per una banda, i Ibercaja Vida, Compañía de Seguros y Reaseguros SA, per l'altra, però adreçat a atribuir un dret a altres persones que no han estat part en l'elaboració i perfecció del contracte, ni directa ni indirectament, però que podran tenir drets en base al mateix sota condició de la seva prèvia acceptació, de manera que, un cop acceptat, aquestes persones que no van ser part del contracte ja tindran acció directa contra l'asseguradora per fer efectius els seus drets.

No es pot considerar, però, que n'hi hagi prou amb que el prenedor, en el nostre cas l'entitat financera, conegui i accepti les clàusules d'exclusió pactades, per a que aquestes puguin produir vàlidament efectes en relació als assegurats. Així ho va indicar el TS a les seves sentències de 18- 9-07 i 15-7-09 que diu: "Sin embargo, la exigencia de transparencia contractual, especialmente en lo que afecta a las cláusulas limitativas, exige que, al menos cuando la perfección del contrato está subordinada a un acto de voluntad por parte de solicitante, consistente en su adhesión al seguro colectivo, el asegurador cumpla con el deber de poner en conocimiento del asegurado dichas cláusulas limitativas con la claridad y énfasis exigido por la ley y recabe su aceptación especial, para lo cual constituye instrumento idóneo la solicitud de adhesión que se prevé para este tipo de seguros". En el mateix sentit la STS de 27-7-06, que en un supòsit d'assegurança col·lectiva on "los únicos documentos que fueron facilitados al demandante fueron el boletín de adhesión y el certificado de seguro", declara la impossibilitat d'opossar a l'assegurat el contingut de les clàusules limitatives del risc incloses al condicionat general de la pòlissa: "por cuanto a ellas ha de proyectarse la voluntad contractual, en la medida en que integran el objeto del contrato, y sobre ellas ha de recaer el consentimiento que lo perfecciona, lo que se resume...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 31 de Enero de 2018
    • España
    • 31 Enero 2018
    ...la sentencia dictada por la Audiencia Provincial de Lérida (Sección Segunda) con fecha 18 de mayo de 2015, en el rollo de apelación n.º 493/2014 , dimanante del juicio ordinario n.º 669/2013, del Juzgado de Primera Instancia n.º 1 de Mediante diligencia de ordenación de fecha 3 de septiembr......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR