SAP Lleida 452/2014, 21 de Octubre de 2014

PonenteALBERTO GUILAÑA FOIX
ECLIES:APL:2014:787
Número de Recurso488/2013
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución452/2014
Fecha de Resolución21 de Octubre de 2014
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 488/2013

Procediment ordinari núm. 694/2012

Jutjat Primera Instància 8 Lleida

SENTÈNCIA núm. 452/2014

PRESIDENT:

EN ALBERT GUILANYÀ I FOIX

MAGISTRATS:

EN ALBERT MONTELL GARCIA

NA Mª CARMEN BERNAT ALVAREZ

Lleida, vint-i-u d'octubre de dos mil catorze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 694/2012, del Jutjat Primera Instància 8 Lleida, en virtut del recurs interposat per MOBLES LLIMÓS SL, representada per la procuradora Mª TERESA FELIP ASEGUINOLAZA i assistida pel lletrat EDUARD GARCIA CABAU contra sentència de data vint-i-nou d'abril de dos mil tretze dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 488/2013. És apel.lat Roque, representat pel procurador JOSÉ LUIS RODRIGO GIL i assistit per la lletrada CARMEN BROVIA RIBE impugna l'apel·lació. És ponent d'aquesta resolució.el magistrat EN Mª CARMEN BERNAT ALVAREZ.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data vint-i-nou d'abril de dos mil tretze, és la següent: " FALLO: Estimo íntegramente la demanda interpuesta por Don Roque, contra MOBLES LLIMÒS SL y acuerdo lo siguiente:

-Declaro resuelto el contrato privado de compraventa celebrado el 4 de octubre de 2007 entre las partes del proceso.

-Condeno a la parte demandada a restituir al Sr Roque la cantidad de 32.840 euros, más el 6% de interés anual de dicha cantidad, desde la fecha de su entrega, por la parte actora hasta su efectivo pago.

Se imponen las costas a la parte demandada. Desestimo la demanda reconvencional presentada por Mobles Llimós SL contra D Roque y absuelvo al Sr Roque de los pedimentos formulados, con imposición de costas a Mobles Llimós SL." - [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, MOBLES LLIMÓS SL MOBLES LLIMOS S.L. va interposar un recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat/ada ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la re solució oportuna.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part demandada reconvinent recorre contra la sentència de primera instància i ho fa al·legant, en primer lloc, que no ens trobem davant d'un incompliment contractual essencial sinó davant d'una demora en el lliurament que cal qualificar de no essencial i que configuraria la concurrència de la exceptio non rite adimpleti contractus però que no donaria dret a la resolució unilateral. El jutge no ha valorat correctament la prova i així -diu l'apel·lant- cal partir de la base de que el contracte va ser signat lliurement; no és cert que no consti termini de lliurament ja que aquell es va pactar per 30 dies desprès de la certificació de final d'obra; en cap cas es va dir que el termini fos essencial; no és cert que hi hagués termini d'entrega pactat per al 2009 ni verbalment ni per escrit; que el primer requeriment que es va fer a la demandada va ser al desembre de 2011; el testimoni Sr Alejo ja va dir que el lliurament estava previst per 2011; quan l'actor acudeix a Caixa Penedès al novembre de 2011 ja existia certificat de final d'obra i 10 dies desprès ja es tenia la cèdula d'habitabilitat; la Sra. Valle coneixia perfectament l'existència de la clàusula resolutòria i així es dedueix de la clàusula del contracte on s'afirma conèixer la situació urbanística de la finca; el propi Sr Gumersindo, propietari de la finca afirma que en tot moment Doña. Valle sabia de l'existència de la permuta,afirmació que comparteix la Sra. Clemencia de Caixa Penedès; la resolució unilateral es decideix el 2 de febrer de 2012 quan el 23 de febrer estava citada a la notaria per l'atorgament de l'escriptura; que encara que sigui cert que el 23 de febrer de 2012 la demandada no tenia l'assegurança decennal no ho és menys que el motiu va ser per problemes de fusió de la Caixa del Penedès sent que el problema de la clàusula resolutòria de la permuta es resol definitivament al mes de maig de 2012; cal dubtar de la imparcialitat de la testimoni,Doña. Valle, al ser la mare de l'actor i tenir evident interès en la resolució del plet. Finalment es sosté que no procedeix l'aplicació d'un interès del 6% pel fet de no haver-se contractat en temps i forma aval bancari per garantir les quantitats lliurades a compte i cita la SAP de Màlaga de 3 de novembre de 2010, tot concloent que ni en la demanda ni en la contestació a la reconvenció s'empra el tema de l'aval com a causa de resolució ni durant la realització de l'obra s'havia exigit mai al demandat res en relació a aquella garantia Conseqüència del dit es demana la revocació de la sentència de primera instància amb desestimació de la demanda i estimació de la reconvenció.

La part actora apel·lada s'oposa al recurs i argumenta: que des d'un inici se li va dir que l'obra estaria conclosa a l'any 2009 i una bona mostra n'és el sistema de pagaments establert i la cadència dels terminis ; que la manca de determinació de la data és un incompliment del Decret 515/89 de 21 d'abril; que la llicencia d'obra és de l'any 2007 i l'estructura estava ja acabada a l'any 2008, sent que la condició resolutòria no s'alça sinó fins al mes de maig de 2012; que malgrat pogués arribar a saber que la construcció es va fer mitjançant una permuta del terreny per pisos, és el cert...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR