STSJ Cataluña 347/2007, 27 de Abril de 2007

PonenteJORDI MORATO-ARAGONES PAMIES
ECLIES:TSJCAT:2007:8837
Número de Recurso916/2003
Número de Resolución347/2007
Fecha de Resolución27 de Abril de 2007
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ SEGONA

Recurs núm. 916/2003

Part recurrent: Flor

Procurador: Jesús de Lara Cidoncha

Advocat: Pere Sunyer Bellido

Part contra la qual es recorre: Jurat d'Expropiació de Catalunya

Procurador: Lletrat de la Generalitat

Advocat: Lletrat de la Generalitat

Part contra la qual es recorre: Ajuntament de Barcelona

Procuradora: Berta Jorba Pàmies

Advocat: Román Miró Miró

SENTÈNCIA NÚM. 347

Magistrats:

Maria Fernanda Navarro de Zuloaga

Maria Pilar Rovira del Canto

Javier Aguayo Mejía

Joaquín Herrero Muñoz Cobo

Magistrat suplent i ponent:

Jordi Morató Aragonés i Pàmies

Barcelona, vint-i-set d'abril de dos mil-set

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador esmentat, en representació de la part actora, va interposar un recurs contenciós administratiu contra l'acord del Jurat de 27 de març de 2003 que fixava el preu just de la finca número NUM000 del carrer de Torrent Tapioles de Barcelona propietat de la part actora que és afectada per vialitat i sistemes generals de la denominada Urbanització Vallbona. La part actora fixa la quantia del recurs en

1.100.459,44€.

Segon

Es van incoar aquestes actuacions i se'ls hi va donar el curs processal previst a la Llei d'aquesta jurisdicció. Les parts van evacuar els tràmits conferits de demanda i contestació, en els quals, en virtut dels fets i fonaments de dret que hi consten, van sol·licitar, respectivament, que s'anul·lessin els actes objecte del recurs i que aquest fos desestimat en els termes que apareixen en els escrits esmentats.

Tercer

La interlocutòria de 15 de febrer de 2005 va obrir a prova les actuacions i es va practicar la prova admesa i, tot seguit, es va continuar pel tràmit de conclusions succintes, que les parts van evacuar fent-hi les al·legacions que van considerar aplicables. Finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, que va tenir lloc el dia 19 d'abril de 2007.

FONAMENTS DE DRET

Primer

La representació dels actors impugna en aquest recurs contenciós administratiu l'acord del Jurat d'Expropiació de Catalunya, de 10 de març de 2003, expedient núm. 100-02, que fixava el preu just de la finca número NUM000 del carrer de Torrent Tapioles de Barcelona, propietat de la part actora que és afectada per vialitat i sistemes generals de la denominada Urbanització Vallbona. Demana l'anul lació de l'acord del jurat i que es fixi el preu just de les finques que en són objecte d'expropiació d'acord amb el full d'apreuament presentat així com els interessos legals i el 5% d'afecció.

El lletrat de la Generalitat s'hi oposa al legant que no té base legal l'expropiació d'una part indivisa de la finca; la presumpció d'encert que es predica de les resolucions dictades pels jurats d'expropiació; quant a l'edificabilitat que demana la part actora, que no té correspondència ni amb el planejament ni amb l'entorn; que el valor de repercussió obtingut en aplicació del mòdul de vivendes de preu taxat és correcte d'acord amb l'entorn de la finca i, la correcció del valor fixat pel jurat a les plantacions i altres construccions a manca de justificació per la part actora. Per tot això, demana la desestimació del recurs.

La representació de l'Ajuntament de Barcelona s'hi oposa i diu que la pètita és incongruent ja que demana l'anul lació d'una resolució del jurat de 10 de desembre de 2002 enlloc de la de 10 de març de 2003; la impossibilitat d'expropiar la part indivisa de la finca del carrer de Pierola núm.3; que la finca no té cap aprofitament urbanístic i que s'hi ha d'aplicar l'aprofitament de l'entorn; que s'ha de considerar adequat el valor de les plantacions i altres elements de jardineria i, que els interessos de demora, si n'hi han, es generen a partir dels sis mesos en què es va iniciar l'expedient d'expropiació fins la data de l'acord del jurat i des d'aquesta fins la data de pagament. Per tot això, demana la desestimació del recurs.

Segon

Cal, en primer lloc, centrar l'objecte d'aquest recurs i així, encara que la part actora en la pètita demana que al preu just s'hi afegeixin els interessos legals, el fet és que aquesta qüestió excedeix de l'àmbit del recurs per tractar-se de l'aplicació d'una norma legal -circumstància que no és objecte de controvèrsia per les parts- i que la seva determinació només serà possible un cop estigui completament satisfet el preu just que resulti d'aquest procediment i, a més, l'acord impugnat no té cap pronuncia ni identifica l'Administració responsable, en el seu cas, de la demora.

Tercer

En segon lloc, planteja la part actora que el jurat no ha valorat la meitat indivisa de la finca del carrer de Pierola núm.3 i que aquesta finca estava inclosa en el moment d'obrir-se l'expedient de preu just -23 de març de 1990- sense que pugui donar-se validesa a la resolució del Conseller del Districte de 7 de novembre de 2002 pel qual n'excloía aquesta finca degut a que la resta d'hereus de l'antiga propietària van manifestar que volien conservar la finca. En aquest punt, hem de dir que l' article 7 de la Llei d'expropiació forçosa parla de subrogació del nou titular en les obligacions i drets de l'anterior i que les transmissions de domini o altres drets o interessos no impediran la continuació dels expedients d'expropiació forçosa. Per tant, un cop engegat l'expedient d'expropiació sobre unes finques determinades, el procés ha de seguir amb els hereus que acreditin ser-ne els titulars, no essent possible en aquest cas, la figura del desistiment de la part expropiada. Dit això, s'ha d'estimar el motiu i retrotraure l'expedient -excepte pel que fa a la finca del carrer de Torrent Tapioles número NUM000 -per què el jurat valori la finca esmentada.

Quart

Abans d'entrar a examinar els motius d'impugnació de l'acord del jurat en fixar el preu just de la finca del número NUM000 del carrer de Torrent Tapioles, direm que hem d'atendre a la data de fixació definitiva del preu just en via administrativa i referida la valoració del sòl, resulten d'aplicació les disposicionscontingudes als títols II i IV de la Llei 6/1998, de 13 d'abril, sobre règim del sòl i valoracions (BOE, de 14 d'abril de 1998 ), tal i com es fa en la resolució...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 13 de Junio de 2011
    • España
    • 13 Junio 2011
    ...fecha 27 de abril de 2007, dictada por la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en el recurso 916/2003 , promovido contra el Acuerdo de 27 de marzo de 2003 del Jurado Provincial de Expropiación Forzosa de Barcelona por el que se fijó el justipre......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR