SAP Tarragona 251/2014, 1 de Julio de 2014

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2014:1146
Número de Recurso25/2014
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución251/2014
Fecha de Resolución 1 de Julio de 2014
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3a

Apel·lació 25/14

Ordinari 174/11 del Jutjat de 1a Instància 6 del Vendrell

S E N T È N C I A

PRESIDENT

Il·lm. Sr. GUILLERMO ARIAS BOO

MAGISTRATS

Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA (Ponent)

Il·lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 1 juliol de 2014

Vist en aquesta Secció 3a de l'Audiència Provincial recurs d'apel·lació interposat per GENERALI ESPAÑA S.A., representada en aquesta instància pel Procurador/a Sra. Carrera Portusach i defensada pel Lletrat/da Sr. Mateo Baldrich, contra Sentència del Jutjat de 1a Instància 6 del Vendrell de data 8-10-2013, en procediment Ordinari 174/11, en el que és part actora Evelio i part demandada la recurrent.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La Sentència d'instància disposa: "Estimo substancialment la demanda interposada per Evelio contra GENERALI ESPAÑA S.A., condemno a la demandada a pagar 20.328,99 euros, més els interessos legals, que per a l'entitat asseguradora s'incrementaran en un 50% a comptar des de la data de l'accident, excepte que en el moment del pagament hagin passat dos anys, cas en que l'interès anual a partir del segon any no podrà ser inferior al 20%, amb imposició de les costes".

SEGON

GENERALI ESPAÑA S.A. va interposar recurs d'apel·lació en data 11-11-2013.

TERCER

Evelio en data 19-12-2013 es va oposar al recurs.

QUART

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Es va interposar demanda, en data 22-2-2011, al·legant que el dia 12-6-2007 l'actor va patir un accident de trànsit quan la seva moto va ser col·lidida pel vehicle Nissan Primera FF....., assegurat per

la demandada. Reclama danys personals i materials a l'asseguradora del vehicle causant de l'accident.

La demandada es va oposar al·legant prescripció, per haver passat l'any que preveu l'art. 7.1 LRCySVM, i, subsidiàriament, pluspetició. La sentència impugnada considera que el termini de prescripció és el de tres anys de l'art. 121.21 CCCatalunya, estimant substancialment la demanda.

Interposa recurs la part demandada al·legant prescripció.

SEGON

DOCTRINA

Com ja hem dit a la nostra Sentència de 3 de desembre de 2013 :

I) Terminis de prescripció:

Pel que fa al termini de prescripció de l'acció contra l'asseguradora o el Consorci de Compensació d'assegurances, el Tribunal Suprem, Sala 1a Ple, S 6-9-2013, núm. 533/2013, ha fixat des d'aquesta data i com a doctrina jurisprudencial que: "en el caso de que el perjudicado por un accidente de tráfico ocurrido en Cataluña ejercite acción directa contra la aseguradora del vehículo conducido por el responsable del accidente o, en su caso, contra el Consorcio de Compensación de Seguros, de acuerdo con lo dispuesto por la Ley sobre Responsabilidad Civil y Seguro en la Circulación de Vehículos de Motor, el plazo de prescripción de dicha acción es el de un año previsto en el artículo 7.1 de dicha Ley y no el de tres años a que se refiere el artículo 121-21 d) del Código Civil de Cataluña para las reclamaciones derivadas de culpa extracontractual ".

Aquest Tribunal, si bé no comparteix tal doctrina, tal i com havíem dit en SAP Tarragona, secc. 3a, de 17 de novembre de 2007, 18 de juny de 2009 i 9 de setembre de 2010, entre moltes, l'ha d'acatar.

Així doncs, el termini de prescripció pel fa a l'asseguradora o el Consorci de Compensació d'assegurances és el d'un any de l' art. 7.1 de la Llei de Responsabilitat civil i assegurança en la circulació de vehicles de motor; i el termini de prescripció pel fa al propietari i conductor del vehicle causant del sinistre és el de tres anys de l'art. 121.21 CCCatalunya.

II) Tipus de solidaritat entre el conductor, el propietari del vehicle i l'asseguradora del mateix:

És pacífica la doctrina que considera que la solidaritat entre el conductor del vehicle causant del sinistre, el propietari del mateix i la seva asseguradora és pròpia, ja que la responsabilitat dels mateixos front al perjudicat deriva directament de la Llei -dels arts. 1 i 7 de la Llei de Responsabilitat civil i assegurança en la circulació de vehicles de motor-, per la qual cosa és aplicable respecte a la seva interrupció l' art. 1974 CC, de manera que la reclamació, judicial o extrajudicial, formulada contra qualsevol d'ells produeix l'efecte d'interrompre la prescripció respecte a tots.

III) Són principis d'aplicació de la prescripció:

  1. L'aplicació de la prescripció s'ha de fer de manera restrictiva...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR