ORDRE AAM/312/2014, de 15 d'octubre, per la qual s'estableixen els criteris per a l'aplicació dels nivells de reducció en l'excreció del nitrogen del bestiar porcí mitjançant la millora de l'alimentació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

Els articles 21, 26 i 31 del Decret 136/2009, d’1 de setembre, d’aprovació del programa d’actuació aplicable a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes, estableixen l’obligació que tant les explotacions ramaderes, com els centres de gestió de dejeccions ramaderes i les persones titulars de plantes que tractin dejeccions ramaderes disposin d’un pla de gestió.

Pel que fa als valors estàndard de generació anual de purí, imprescindibles com a criteri de disseny del volum del sistema d’emmagatzematge, diferents estudis constaten, des de fa temps, que el valor estàndard de generació anual de purí en porcs d’engreix establert al Decret 136/2009 està molt per sobre del valor real de les explotacions catalanes. És per això que amb aquesta Ordre es procedeix a actualitzar-lo.

Una bona gestió requereix disposar de la capacitat suficient d’emmagatzematge per fer front a situacions canviants en la vida útil d’una explotació ramadera: situacions meteorològiques extremes, epidèmies, canvis de cultius, etc. És per això que, al mateix temps que s’incorporen els resultats dels avenços tecnològics que han permès reduir el volum de purins produït, es continua apostant per mantenir una capacitat d’emmagatzematge de purins adequada.

És important distingir entre el que és la capacitat de disseny necessària de les basses i fosses de purins, que n’ha d’assegurar una correcta gestió al llarg del temps, i la quantitat efectivament produïda de purins, que és la que s’ha de considerar en fer-ne la gestió, sigui agrícola o a través de tractaments. El càlcul de la concentració de nitrogen –i dels altres nutrients– s’ha de fer sobre la base de les quantitats (volums) efectivament produïdes, les quals sovint són diferents de les estàndard per diverses raons, com ara la producció per plaça o el nombre de caps, però contenen la totalitat dels nutrients excretats pel bestiar.

El Decret 136/2009, d'1 de setembre, estableix les quantitats de nitrogen aportat al sòl mitjançant l'aplicació de dejeccions ramaderes, en aplicació del punt 3 de l’annex III de la Directiva 91/676/CEE, de 12 de desembre, relativa a la protecció de les aigües contra la contaminació produïda per nitrats procedents de fonts agràries. El seu annex 2 permet considerar reduccions en les quantitats de nitrogen excretat pel bestiar en el cas que s'utilitzin determinades millores en l'alimentació, sempre que la persona titular de l'explotació ramadera ho justifiqui adequadament. La direcció general competent en matèria d'agricultura i ramaderia ho ha de valorar individualment.

En relació amb el bestiar porcí, l'annex 2 del Decret 136/2009, d'1 de setembre, fixa unes taules en les quals relaciona els tipus d'alimentació amb el percentatge de reducció del nitrogen aportat per les dejeccions porcines, i n'estableix 3 nivells. En els nivells 1 i 2, l'annex 2 del Decret 136/2009, d'1 de setembre, ja estableix les reduccions de nitrogen associades, mentre que per al nivell 3 s'hi preveu un càlcul individualitzat de la reducció.

L’Ordre AAR/506/2010, de 2 de novembre, per la qual s’estableixen els criteris per a l’aplicació dels nivells de reducció en l’excreció del nitrogen del bestiar porcí mitjançant la millora de l’alimentació, d’acord amb l’annex 2 del Decret 136/2009, d’1 de setembre, d’aprovació del programa d’actuació aplicable a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes, va establir els requisits que cal complir per tal que, a través de millores en l’alimentació del bestiar porcí, es puguin reconèixer reduccions en l’excreció nitrogenada superiors al 12% respecte als valors estàndard establerts al Decret 136/2009, d’1 de setembre.

L'avenç del coneixement en la nutrició del bestiar porcí i la millora de les tecnologies de producció i subministrament del pinso fan possible que la quantitat total de nitrogen excretat es redueixi molt en relació amb els nivells de referència del Decret 136/2009. Aquestes reduccions contribueixen a facilitar la gestió de les dejeccions ramaderes i a millorar la qualitat del medi. El seu reconeixement en els plans de gestió de dejeccions ramaderes ha de permetre accelerar aquesta millora tecnològica i fer més competitiu el sector, alhora que es preserva el medi.

L’Ordre AAR/506/2010, de 2 de novembre, divideix les reduccions corresponents al nivell 3 en dos nivells, en funció del percentatge de reducció a assolir. En el nivell 3a les reduccions es fan mitjançant un seguit de càlculs fonamentats en sòlids principis de la pràctica nutricional de granges de porcí a Catalunya, basant-se en l'informe Valoració del contingut de nitrogen de les dejeccions ramaderes de porcí amb relació a dietes estàndard , de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de 3 de març de 2010. Per al nivell 3b es consideren necessaris, atesos els elevats nivells de reducció, estudis empírics en l'àmbit comercial.

S’ha adquirit força experiència en l’aplicació de l’Ordre AAR/506/2010, de 2 de novembre. D’altra banda, el sector de l’alimentació animal, molt dinàmic i amb un alt grau d’especialització, experimenta una contínua millora. L’adopció dels canvis tecnològics és un camí fonamental per assegurar la competitivitat de la ramaderia i per disminuir la incidència ambiental. Això és especialment rellevant pel que fa a la gestió de l’alimentació i de l’aigua dins la granja. Aquests fets aconsellen actualitzar determinats aspectes de l’Ordre, actualització que es duu a terme mitjançant la seva derogació i la substitució per aquesta nova Ordre.

Arran d’això, s’amplia l’interval de reducció de l’excreció nitrogenada assignat al nivell 3a, que passa del 12-18% al 12-25%, sempre acompanyat de la justificació tècnica adient.

D’altra banda, es descriu de manera detallada la informació i metodologia dels estudis per assolir els nivells de reducció 3b, fruit de l’experiència assolida arran de l’entrada en vigor de l’Ordre AAR/506/2010, de 2 de setembre.

Dins d’aquest context, mitjançant aquesta Ordre es crea el Programa de reducció de nitrogen en les dietes del bestiar amb un Grup de Treball amb la col·laboració de les organitzacions professionals representatives dels sectors involucrats i del món científic i tecnològic relacionat amb l’alimentació animal.

Per tal de garantir la correcta gestió de les dejeccions ramaderes, especialment en les aplicacions de dejeccions ramaderes a les parcel·les més allunyades de les instal·lacions ramaderes, s’estableixen els dispositius mínims que cal incorporar als equips de transport de les dejeccions.

El tancament de les plantes d’assecatge tèrmic de purí generat per la modificació en el sistema de elèctric (Llei 15/2012, de 27 de desembre, de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica, i normes que la despleguen) ha representat un important trasbals en el sistema de gestió dels purins a Catalunya, malgrat que només afecta un nombre limitat d’explotacions; el fet que aquestes es trobin en zones on la densitat ramadera és elevada fa que en aquestes àrees es generin tot un seguit de tensions ambientals, econòmiques i socials. Per tal de disminuir aquestes tensions i canalitzar la transició cap a un nou model de gestió de la fertilització i de les dejeccions ramaderes, es fa necessari adoptar mesures amb urgència sobre com ha de ser aquesta nova gestió de les dejeccions ramaderes de les explotacions afectades pel tancament de les plantes i de com han de modificar els seus plans de gestió.

La disposició final tercera del Decret 136/2009, d’1 de setembre, habilita el conseller o consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a modificar els valors fixats per l’esmentat Decret per tal d’adaptar-los als avenços tècnics i de coneixement així com per adoptar les mesures necessàries per al seu desplegament i execució.

Conseqüentment, i d’acord amb les competències que m’han estat atribuïdes i a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte regular els criteris i procediment per al reconeixement de la reducció en l’excreció de nitrogen del bestiar porcí mitjançant la millora de l’alimentació.

Article 2

Efectes i requisits

2.1 Les persones titulars de les explotacions ramaderes que, mitjançant determinades millores en l'alimentació del bestiar porcí obtinguin una reducció en l'excreció nitrogenada, poden fer constar aquest punt en el seu pla de gestió de dejeccions ramaderes, establert a l'article 21 del Decret 136/2009, d’1 de setembre, d’aprovació del programa d’actuació aplicable a les zones vulnerables en relació amb la contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes, el qual s’ha de tenir en compte en la valoració del pla.

2.2 Per a una mateixa explotació ramadera, dins una mateixa categoria de bestiar no es poden sol·licitar simultàniament nivells de reducció diferents.

2.3 En el cas d’explotacions porcines d’engreix on es faci una entrada continuada d’animals, l’explotació ramadera ha de disposar d’un nombre de sitges com a mínim igual al nombre de fases d’alimentació que simultàniament hi ha a les instal·lacions. En...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR