SAP Girona 202/2002, 17 de Abril de 2002

PonenteFERNANDO LACABA SANCHEZ
ECLIES:APGI:2002:637
Número de Recurso547/2001
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución202/2002
Fecha de Resolución17 de Abril de 2002
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

SENTENCIA NÚM. 202/2002

PRESIDENT

Fernando Lacaba Sánchez

MAGISTRATS

Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones

Girona, 17 d'abril de 2002

Hem vist el rotlle d'apel.lació núm. 547/2001, en el qual ha estat part apel.lant Lina , representada per la procuradora ROSA MARIA BARTOLOMÉ FORASTER i dirigida pel

lletrat JOSÉ RAMÍREZ GONZÁLEZ, i part apel.lada Trinidad , representada

per la procuradora IRENE GUMA TORRAMILANS i dirigida pel lletrat MIGUEL JAVIERRE SERVET.

Ha actuat com a ponent en aquest recurs el magistrat Fernando Lacaba Sánchez:

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El Jutjat de Primera Instancia núm. 1 de Figueres, en les actuacions de judici de menor quatia núm. 242/1999, que se segueixen a instancia de Lina , representada per la procuradora ROSA MARIA BARTOLOME FORASTER i defensada pel lletrat JOSE RAMIREZ GONZALEZ, contra Trinidad , representada per la procuradora IRENE GUMA TORREMILANS i defensada pel lletrat MIQUEL JAVIERRE SERVET, va dictar Senténcia la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: "DECIDEIXO: Queestimando la excepción de falta de personalidad suficiente en la actora en el presente procedimiento, desestimo íntegramente la demanda formulada por el Procurador Doña Rosa María Bartolomé Foraster, en nombre y representación de Doña. Lina contra Dña. Trinidad , debo absolver y absuelvo a dicha demandada de todos los pedimentos contra ella formulados, con expresa condena en costas para la parte demandante."

Segon

La part demandant va recórrer en apel.lació contra la Senténcia esmentada i per aquest motiu les actuacions es van elevar a aquesta Audiéncia, i es van seguir els trámits establerts a la LEC. Es va assenyalar día per a la votació i decisió.

Tercer

En la tramitació d'aquest recurs s'han observat les prescripcions legals corresponents.

FONAMENTS DE DRET

Admetem els de la demanda en la mesura que no s'oposin als exposats aquí.

Primer

La part actora, que va veure desestimada la demanda sense entrar al fons de l'assumpte, en haver-se admés pel Jutjat a quo l'excepció processal de "falta de personalitat suficient" de l'actora, salga contra aquest pronunciament i sol-licita la revocació de la resolució esmentada perqué entén erróniament aplicada l'excepció esmentada.

Al marge d'aquest recurs está pendent un recurs d'apel.lació interposat a l'empara de l'art. 703 de la LEC de 1889. Tanmateix la part demandada i ara apel.lada, que va ser la que el va interposar, no l'ha reproduit en aquesta alçada en l'escrit d'impugnació de recurs. Aixó no obstant, no causa indefensió a aquesta part en la mesura que la solució que es dóna al recurs principal, passa perdonar solució a les qüestions processals esmentades a les quals feia referéncia aquell recurs interlocutora.

Segron. La Senténcia ha fet una aplicació indeguda de l'art. 533.2 de la LEC de 1881, i en admetre una excepció dilatóría, va provocar que es dictés una Senténcia absolutória en la instáncia. De la lectura, no es desprén el vertader motiu de tan sorprenent conclusió, en barrejar-se sense cap rigor qüestions de fons i forma.

L'excepció acollida en la Senténcia, es correspon amb l'anomenada manca de legitimatio ad procesum, perqué va referida a la falta de capacitat processal o de capacitat d'obrar processal. Aixó, per contraposició a la legitimatio ad causam, que consisteix en la causació adequada normativa entre la posició jurídica que s'atribueix el subjecte i l'objecte que demanda, i que justifica que el jutge ha d'entrar a conéixer del fons de l'assumpte. L'estimació prévia de l'excepció processal dilatória,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR