SAP Girona 347/2003, 13 de Octubre de 2003

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2003:918
Número de Recurso259/2003
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución347/2003
Fecha de Resolución13 de Octubre de 2003
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Audiència Provincial de Girona

Secció Primera

Pl. de la Catedral, núm. 2 - 17004 GIRONA

Rotlle núm. 259/2003

Procediment ordinari

Actuacions de procedència núm. 109/2001

Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 Olot

SENTÈNCIA NÚM. 347/2003

PRESIDENT

FERNANDO LACABA SANCHEZ

MAGISTRATS

FERNANDO FERRERO HIDALGO

CARLES CRUZ MORATONES

Girona, 13 d'octubre de 2003

Aquesta Sala ha vist el Rotlle d'apel·lació núm. 259/2003 en el qual ha estat part apel·lant Luis Andrés , representat pel procurador JOSEP FERRER POUIGDEMONT i defensat pel lletrat

JOAN CAPDEVILA BASSOLS i part apel·lada EAGLE STAR VIDA, SAE, representada pel

procurador JOAN ENRIC PONS ARAU i defensada pel lletrat CARLES GENOVER HUGUET. Ha

actuat com a ponent el magistrat CARLES CRUZ MORATONES.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 OLOT, en les actuacions de PROCEDIMENT ORDINARI núm. 109/2001, incoades a instància de Luis Andrés , representat pel procurador JOSEP FERRER PUIGDEMONT i defensat pel lletrat JOAN CAPDEVILA BASSOLS, contra EAGLE STAR VIDA, SAE, representada pel procurador JOAN ENRIC PONS ARAU i defensada pel lletrat CARLES GENOVER HUGUET, va dictar Sentència amb data 5 de març de 2003, la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: "DECIDEIXO: Desestimo íntegrament la demanda interposada pel procurador Josep Ferrer Puigdemont, en nom de Luis Andrés , contra Eagle Star Vida, representada pel procurador Joan E. PonsArau, i absolc aquesta part demandada de totes les demandes efectuades en contra seva, sense perjudici del dret de rescat de la pòlissa de l'actor. I això, amb la imposició de les costes causades a la part demandant."

Segon

La part demandant va recórrer en apel·lació contra la Sentència esmentada i per aquest motiu es van elevar les actuacions a aquesta Audiència, i es van seguir els tràmits establerts en la Llei d'enjudiciament civil.

FONAMENTS DE DRET

Primer

No acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel·la.

Segon

En el present cas, el demandant emparant-se en la seva condició de consumidor que va contractar una determinada pòlissa amb una companyia pertanyent a un grup assegurador, considera que va ser víctima d'una publicitat (oferta del producte) enganyosa pel que fa les condicions del rescat del capital lliurat a la companyia.

Comencem per dir que no compartim la qualificació de la jutgessa d'instància i de la demandada conforme la qual el demandant va contractar una pòlissa de vida. No va ser així. El que va contractar el demandant va ser una pòlissa d'estalvi denominada Plan vivo flexible de Ahorro en el qual el prenedor feia una sèrie d'aportacions dineràries fixes cada mes les quals eren invertides en fons d'inversió per la companyia (també podia el client intervenir en la decisió de en quins fons calia invertir) i aquest contracte tenia una durada de vint anys. Com a cobertura complementaria, el client podia també contractar una assegurança per diferents contingències, com la de mort abans de finalitzar la vigència del contracte, la d'invalidesa, mort per accident, mort per accident de trànsit, etc., i en aquest cas el demandant només va contractar la cobertura per mort abans de la finalització del termini de 20 anys pactats. En aquest cas, la companyia garantia el pagament als seus beneficiaris d'un capital o bé de 648.000 ptes. o bé del capital acumulat fins la data de la mort. Per tant, no estem davant de cap assegurança de vida sinó d'un pla d'estalvi-inversió (molt similar al cas examinat per l'AP d'Oviedo de 7.3.00) en el qual la rendibilitat quedava subjecta a l'èxit de les inversions efectuades.

Tercer

Dit això, hem d'afegir que en la proposta que se li va lliurar al demandant sobre aquella pòlissa tenia un contingut diferent a la del contracte que posteriorment va signar. En efecte, en aquella proposta es parlava com a "Derechos del Cliente" el rescat total o parcial de las participaciones del fondo.

Per contra, en les condiciones especials lliurades al demandant i en les condicions particulars del moment de la signatura de la pòlissa ja es feia constar que hi havia unes participacions fundacionales i unes altres denominades sucesivas, les quals tampoc venien definides de manera clara en els documents esmentats però sí que es va lliurar un full annex 1 al demandant en el qual sí que es preveien unes penalitzacions sobre el valor de venda de cada classe de participacions. Les successives (d'import notablement inferior) eren reemborsades de manera íntegra al client en cas de rescat total, mentre que les altres (fundacionales) tenien una penalització en funció de la vida del contracte abans del seu termini final de 20 anys.

En aquest moment, hem de distingir doncs dues qüestions: una, que les participacions estaven subjectes a les fluctuacions del seu preu de venda en el moment del rescat, perquè ja hem dit que eren invertides en diferents fons i per aquesta raó no hi havia una suma garantida pel client. L'altra, la qüestió referida a la penalització d'un percentatge sobre aquell valor en funció del moment en que es demanés el rescat pel client.

Quart

El que procedeix resoldre en primer lloc és la transcendència que té en aquest cas que l'oferta del producte al client (de data 8.8.97) deia una cosa i, en canvi la documentació signada posteriorment

(12.8.97) en deia una altra i en quines condicions ho deia.

En la primera que tenia una validesa fins el dia 15.8.97 (foli 11) es feia constar la prima periòdica mensual a pagar, temps de durada del contracte (10 anys), l'actualització anual de la prima, les cobertures de risc contractades (només la de defunció per import mínim de 648.000 ptes.); l'evolució estimada de la compte individual de les participacions adquirides amb les primes pagades, amb uns exemples de rendibilitat estimada del 7 % i del 9 %, la mitjana històrica dels fons invertits per la companyia des de l'any 1990 a l'any 1996, segons les diferents modalitats d'inversió (renda fixa, variable, actius monetaris i Eagle Star...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR