SAP Asturias 381/2004, 11 de Junio de 2004

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APO:2004:2150
Número de Recurso173/2004
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución381/2004
Fecha de Resolución11 de Junio de 2004
EmisorAudiencia Provincial - Asturias, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ DISSET

Rotlle 173/04-C

Judici ordinari 528/02

Jutjat de 1a. Instància núm. 47 de Barcelona

S E N T È N C I A Nº 381/04

Magistrats:

Il·lm. Sr. RAMÓN FONCILLAS SOPENA

Il·lma. Sra. AMELIA MATEO MARCO

Il·lma. Sra. MARIA DOLORES MONTOLIO SERRA

Barcelona, a 11 de juny de 2004

La Secció Dissetena de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació

les actuacions número 528/02, seguides pels tràmits del judici ordinari en el Jutjat de

1a Instància núm. 47 de Barcelona a instàncies de Garo, SA contra Zurich, Delta Punt

3000, SL i Edificios Barcelona, SA , que va formular reconvenció. A aquestes actuacions

es van acumular les assenyalades amb el número 714/02 a instàncies de Winterthur

contra Zurich, Delta Punt 3000, SL i Edificios Barcelona, SA, que estan pendents de

ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat per Edificios Barcelona, SA contra

la sentència dictada el dia 26 de novembre del 2003 pel Jutjat de 1a. Instància .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Que estimando como estimo la demanda interpuesta por GARO, SA. contra EDIFICIOS BARCELONA, SA., sobre reclamación de cantidad, debo condenar y condeno a dicha demandada a que pague a la actora la cantidad de cuarenta y cuatro mi trescientos cincuenta y cinco con cincuenta euros (44.355,50 ¿), más el interés legal de dicha cantidad desde la interpelación judicial, desestimando como desestimo la demanda también interpuesta contra ZURICH ESPAÑA COMPAÑIA DE SEGUROS Y REASEGUROS SA. y frente altercero interviniente DELTA PUNT 3000 SL. a las que debo absolver y absuelvo de la pretensión deducida; y desestimando como desestimo la reconvención interpuesta por EDIFICIOS BARCELONA, SA. contra GARO, SA. debo absolver y absuelvo en la instancia a dicha demandada reconvencional de la pretensión contra ella deducida. Y estimando como estimo la demanda interpuesta por WINTERTHUR SEGUROS GENERALES SA. contra EDIFICIOS BARCELONA, SA., en los autos acumulados, sobre reclamación de cantidad, debo condenar y condeno a dicha demandada a que pague a Winterthur la cantidad de treinta y tres mil quinientos cincuenta y cuatro euros con once céntimos (33.554,11 ¿), desestimando como desestimo la demanda respecto a la tercer interviniente DELTA PUNT 3000 SL., a la que debo absolver de la pretensión en los autos acumulados deducida. Y con condena en costas a la actora de las demandadas absueltas, y a la demandada condenada las causadas por la actora; y a la reconviniente de las causadas en la reconvención; y a la demandada condenada en los autos acumulados las causadas por la actora en los mismos; y con condena en las costas causadas por la tercera interviniente en ambos autos a EDIFICIOS BARCELONA, S.A. que provocó su intervención."

SEGON

Edificios Barcelona, SA apel·là contra la sentència dictada pel Jutjat de 1a Instància núm. 47 de Barcelona en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 19 de maig d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORES MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Garo, SA i l'asseguradora Winterthur, exercint l'acció prevista en l' article 43 de la Llei de contracte d'assegurança , han interposat una demanda contra la propietària de la finca colindant i l'asseguradora amb qui, com a promotora d'obres tenia concertada una pòlissa d'assegurança, en reclamació d'una indemnització pels danys que una fuita d'aigua provinent de la seva finca li ha causat. Posteriorment, a petició d'Edificios Barcelona SA i amb conformitat de l'actora, es va cridar al procediment com a demandada l'entitat Delta Punt 3000, SL que va efectuar, per encàrrec de la promotora, a l'enderroc de la construcció llavors existent. La demanda ha estat estimada, en la quantitat reclamada , respecte Edificios Barcelona SA i desestimada respecte la resta de demandades.

A sa vegada, Edificios Barcelona, SA va formular demanda reconvencional contra Garo SA exercint acció reivindicatòria en reclamació d'una porció d'una part ddel seu local d'uns 2 x 2,5m que s'endinsa en la seva finca. L'acció ha quedat imprejutjada, en apreciar el Jutjat falta de litisconsorci passiu necessari en no haver estat cridada la comunitat de propietaris.

Només Edificios Barcelona SA recorre contra la resolució i ho fa amb els següents fonaments:

a).- la relació jurídico-processal està correctament constituïda ja que és el propietari del local qui posseeix la zona reivindicada. En tot cas, si es confirma que no ha estat correctament constituïda, la falta de litisconsorci passiu no podia ser apreciada en sentència , sinó en l'acte de l'audiència prèvia i llavors actuar conforme determina l' article 420 LEC , per la qual cosa s'hauria de decretar la nul·litat de les actuacions.

b).-la responsabilitat pels danys causats hauria de ser compartida amb la mateixa propietària del local i per l'empresa d'enderrocs

c).- s'ha valorat de forma errònia la prova practicada respecte els danus causats

d).- s'impugna el pronunciament de interessos i finalment el de les costes.

SEGON

L'acció reivindicatòria que, per via reconvencional, exercí Edificios Barcelona, SA contra Garo, SA exigeix que l'acció es dirigeixi contra la comunitat de propietaris de l'edifici o només contra un dels seus membres. La part de terreny reivindicada per la demandant no és només una part del local , com sembla entendre aquesta litigant, sinó que forma part de la mateixa cimentació de l'edifici tal i com es pot veure dels planells adjunts al projecte d'obra aportat . L'edifici està dividit en propietat horitzontal i per tant la comunitat formada pels diversos propietaris dels departaments que integren l'edifici ha de ser demandada. El propietari del local, de forma individual, no està legitimat per suportar l'acció tal i com va al·legar aquest litigant en oposar-se a la demanda reconvencional ja que l'acció reivindicatòria formulada no només hauria d'afectar al seu local sinó a un important element comú de l'edifici com és la cimentació. En sentència de 17 de novembre de 1977 el Tribunal Suprem va mantenir que l'acció no pot exercir-se només contra un delspartícips sinó que és necessari dirigir l'acció contra la comunitat propietària de la finca. En el mateix sentit, es va pronunciar a la sentència de 22 de maig de 1993 . En aquest punt , doncs, els raonaments del Jutjat han de ser compartits per aquest Tribunal.

No obstant, hem de discrepar de la qualificació jurídica que en fa la sentència, doncs no ens trobem tant davant d'un supòsit de falta de litisconsorci passiu necessari ( que en cas de ser apreciat obligava a actuar conforme l' ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR