STSJ Cataluña 4271/2006, 1 de Junio de 2006

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2006:6114
Número de Recurso5499/2005
Número de Resolución4271/2006
Fecha de Resolución 1 de Junio de 2006
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG :

js

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

Barcelona, 1 de juny de 2006

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats

més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4271/2006

En el recurs de suplicació interposat per Gabino a la sentència del Jutjat Social 8 Barcelona de data

30.03.05 dictada en el procediment núm. 435/2004 en el qual s'ha recorregut

contra la part Banco Santander Central Hispano, S.A., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 14.06.2004 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Reclamacio drets contracte treball, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 30.03.2005, que contenia la decisió següent:

Que desestimando la demanda promovida por Gabino debo absolver y absuelvo a Banco Santander Central Hispano SA de las pretensiones de la demanda.

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:1.- Que Gabino ingresó a prestar servicios para la empresa demandada el 1 de febrero de 1962 con la categoría profesional de Técnico de nivel V.

  1. - Que con fecha 31 de enero de 1999 cesó en el servicio activo en atención a la suscripción del pacto obrante en los folios 15 a 18, en cuya cláusula segunda se significa:

    "Asimismo, a partir del día siguiente al de su cese en el servicio activo, se le asignará por parte del Banco un importe bruto anual de 4.907,329 pts que percibirá en doceavas partes por meses vencidos.

    El citado importe bruto anual será revisado en su momento, en la medida en que se vea afectado como consecuencia del incremento salarial correspondiente al año 1999, que pueda pactarse por convenio colectivo para el personal activo".

  2. - Que publicado el convenio colectivo de Banca con vigencia desde el 1 de enero de 1999 a 31 de diciembre de 2002 la demandada procedió a abonar al actor, en diciembre de 1999, los atrasos correspondientes, no especificados en la demanda, y a modificar la cuantía de su asignación mensual concertada que pasó a ser de 419.870 ptas. que equivalen a 2.523,47 euros.

  3. - Que el 14 de octubre de 2003 la parte actora curso reclamación escrita a la empresa demandada con el tenor obrante en el folio 14 al que íntegramente me remito.

  4. - Que los trabajadores pasaron a percibir 1 paga y 3/4 en el mes de diciembre o lo que es lo mismo a percibir 7 cuartos de paga a percibir 15 cuartos de paga, lo que arroja una diferencia de 8 cuartos de paga, es decir dos pagas más de participación en beneficios.

    Que la demandada en el mes de marzo de 2000 le abonó 46.685 pesetas que se corresponden a 1/12 de las dos pagas de beneficios referidas con anterioridad. El importe correspondiente a dos pagas de beneficios es de 560.220 pesetas.

  5. - Que en el mes de marzo de 2000, la empresa demandada, comunica a todos sus trabajadores que:

    "Comunicamos a todo el personal que se abonarán por el concepto retributivo de referencia Participación de beneficios año 1999, establecido el convenio colectivo del sector, quince cuartos de paga.

    Consecuentemente y considerando que ya se hizo efectiva por este concepto una paga en la nómina del pasado mes de diciembre, procede abonar ahora once cuartos de paga restantes, calculando su cuantía sobre los haberes que cada empleado tuviera señalados en el citado mes de diciembre".- hecho no controvertido.

  6. - Que interpuesta la preceptiva demandada de conciliación ante el SCI el 11 de mayo de 2004 el acto de conciliación se llevó a cabo con el resultado de sin avenencia el 1 de junio de 2004.

  7. - Que para el caso en que prosperara la demanda no se discuten las cuantías que de manera principal y subsidiaria señala la parte actora en aclaración de la demanda- véase acta judicial-.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandant va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència dictada que desestima la demanda que reclama per dret i quantitat per diferències de prejubilació i absol al BANC DE SANTANDER CENTRAL HISPANO SA, presenta recurs de suplicació la part demandant, que ha estat impugnat. Demana en primer lloc la modificació de fets provats, al empara del article 191 b) de la LPL. S'ha de tenir present als dits efectes que conforme constant doctrina jurisprudencial per a que prosperi aquesta causa de suplicació, en base al caràcter extraordinari d'aquest recurs, és necessària la concurrència dels següents elements:

  1. l'existència d'un error en el jutjador en la valoració de la prova, de forma clara i palesa, no basat en conjectures o raonaments;b) que aquest error es basi en documents o perícies obrants en les actuacions que ho posin en evidència;

  2. que el recurrent assenyali els paràgrafs a modificar, tot proposant una redacció alternativa que concreti la seva pretensió revisoria;

  3. que els resultats que es postulen, encara que es basin en els dits mitjans de prova, no quedin desvirtuats per altres proves practicades al llarg del judici, atès que en cas de contracció ha de prevaler el criteri del jutge d'instància, en tant que la llei li reserva la funció de valoració de les proves; i

  4. que les modificacions sol·licitades siguin rellevants i transcendents per a la resolució de les qüestions plantejades.

Concretament, la part demandant demana la modificació dels fets provats següents:

  1. Fet provat segon, sol·licita d'addició de un nou paràgraf del tenor literal següent: "La asignación anual pactada se determinó computando 16,25 pagas, que se corresponden a las 12 ordinarias, las 2 extraordinarias de julio y diciembre, 1/2 paga de productividad de septiembre y 1 paga y ¿ de participación en beneficios". Cita com a document de contrast el foli 19 de les actuacions. Aquest document, consistent en la certificació d'ingressos del actora, expedit pel banc demandant refereix exactament el que indica el recurrent i no està contradit per cap altre element de prova, per la qual cosa, l'addició, que no contradiu però si aclareix el relat fàctic, ha de ser incorporada, ja que pot tenir transcendència per a resoldre.

  2. Addició de un fet provat novè, del següent tenor literal: "Varias controversias sustancialmente idénticas a la planteada en este pleito se han planteado en la jurisdicción social siendo resueltas pro el Tribunal Supremo, en sentencias dictadas en unificación de doctrina". Aquest fet no pot ser estimat, ja que la al·legació de la doctrina del Tribunal suprem, per modificar la decisió de les sentències, s'ha de fer valdre per la via dels raonaments jurídics, no per la via de fet i no cal que la doctrina jurisprudencial consti provada.

SEGON

El segon motiu del recurs de suplicació, en base a l'article 191 c) de la LPL, denuncia les infraccions de normativa legal i doctrina jurisprudència, concretament, cita al efecte els articles 1258 i 1281-2, 1282 i 1288 del Codi Civil, sobre la interpretació dels contractes, en relació al article 18 del Conveni col.lectiu de Banca. Cita també les sentències del Tribunal Suprem de 12-07-2004 (rec. 1853-2003); 26-12-2003 (RJ 2004 3152); 25-05-04 (RJ 2004 5417); 17-05-04 (RJ 4697 2004); 11-05-2004 (RJ 4580 2004).

Dels fets provats, incontrovertits, resulta, que el demandant va prestar serveis al Banc de Santander Central Hispano SA, i va cesar en el servei actiu el dia 31.01.1999, acordant en aquella data les condicions de la prejubilació ofertada per l'entitat. Es va signar un pacte pel qual a partir del dia següent al del cessament en el servei actiu, se li assignaria (al actor) per part del Banc un import brut anual de 4.907.329 ptes., que percebria en dotzaves...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR