STSJ Cataluña 4652/2008, 4 de Junio de 2008

PonenteFRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS
ECLIES:TSJCAT:2008:6693
Número de Recurso2791/2008
Número de Resolución4652/2008
Fecha de Resolución 4 de Junio de 2008
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 4652/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Sra. Estefanía frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Mataró de fecha 18 de enero de 2008 dictada en el procedimiento Demandas nº 523/2007 y siendo recurrido/a Caprabo, S.A. y Fons de Garantia Salarial. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 23 de octubre de 2007 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18 de enero de 2008 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimar la demanda d'acomiadament interposada per Doña. Estefanía -DNI NUM000- en contra de l'empresa Caprabo, SA -CIF NUM001- i en contra del Fons de Garantia Salarial, i declarar la procedència de l'acomiadament produït el dia 05-10-07 i absoldre lliurement l'empresa demandada i el FOGASA de totes les pretensions de la demanda."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:"1r.- La demandant ha prestat serveis per l'empresa demandada amb una antiguitat de 21-03-06, amb la categoria professional d'auxiliar de caixa/reposadora i amb un salari mensual amb la prorrata de les pagues extraordinàries de 1.196,97 euros (folis 87- 97).

2n.- L'actora no ostenta actualment ni ha ostentat el darrer any la representació sindical ni unitària dels treballadors de l'empresa (fets incontrovertits).

3r.- La demandant prestava els seus serveis a la botiga de Premià de Mar -Gran Via de Lluís Companys- de l'empresa Caprabo, SA però el mes de febrer de 2007 va ser traslladada a la planta del Masnou (carrer Almeria). En aquest centre la demandant assumia funcions pròpies de 2ª encarregada (conformitat explícita de les parts).

4t.- La jornada laboral de l'actora era de 40 hores setmanals. L'horari laboral que desenvolupava la demandant era de dilluns a dissabte, treballant setmanalment de forma alterna de matí -de 7 h. a 14 h.- i de tarda -de 14 h. a 21 h.-, gaudint d'un descans diari de 20 minuts (testimoni del Sr. Jose Miguel i Leticia).

5è.- El dia 05-10-07 l'empresa demandada va comunicar, mitjançant escrit datat el mateix dia, l'extinció del contracte de treball per acomiadament disciplinari i amb efectes del dia de la notificació. Els fets relatats a l'epístola punitiva per fonamentar la sanció laboral són els següents :

...La anterior decisión tiene su fundamento en los siguientes motivos:

  1. Al repasar la recaudación de las cajas del establecimiento donde presta Vd. sus servicios en funciones de segunda encargada correspondiente al día 30-8-2007, fue observado por el servicio de seguridad que se ocupa de recoger las indicadas recaudaciones, que faltaba la cantidad de 550,- euros.

  2. El mismo hecho se produjo respecto de la recaudación correspondiente al día 10-9-2007, acerca de la que el servicio de seguridad echó en falta la cantidad de 1.000 euros.

  3. En ambos casos, ha podido comprobarse que en los respectivos días, el encargado del establecimiento se encontraba de vacaciones, motivo por el cual tenía Vd., en su sustitución, la total responsabilidad en la gestión de la recaudación del día, como por otra parte consta documentado, toda vez que los documentos de la recaudación entregados al servicio de seguridad, están firmados por Vd. personalmente, quien era, como sostenemos, la responsable de entregar las sacas de recaudación del día al servicio de seguridad.

  4. De igual modo, se ha podido comprobar que, respecto del día 30-8-2007, la saca de recaudación que Vd. entregó a seguridad tenía que ir precintada con el nº 903103468242, puesto que era el nº de precinto correlativo que correspondía, observándose en la documentación de la recaudación que en realidad se entregó la saca precintada con el nº 903103468241 y ello después que se hubiese corregido, en la documentación de entrega, el número del precinto de forma manual, lo que revela que una vez precintada la saca ésta fue manipulada y luego vuelta a precintar con el siguiente número de precinto. Este mismo hecho se produjo igualmente respecto de la recaudación del día 10-9-2007, en el que se precintó la saca con el número 903103468232 y luego de ser manipulada, se volvió a precintar con el número 903103468231, procediéndose luego a corregir manualmente el indicado número en la documentación correspondiente para que no pudiera ser detectada la maniobra.

  5. Interrogada sobre los hechos, reconoció Vd. haber efectuado de su puño y letra las anteriores rectificaciones de los números de precinto, lo que a su vez nos lleva a la conclusión de que Vd. y sólo Vd. fue quien efectuó las manipulaciones a que nos referimos, por lo que es claro que también se apropió de las cantidades faltantes.

  6. Estos hechos explicarían también otros faltantes de efectivo anteriores en el tiempo, siempre producidos en ausencia de su jefe, cuando el establecimiento había quedado bajo su responsabilidad y que, hasta la fecha, habían quedado sin esclarecer...

(folis 64-65).

5è.- Caprabo té concertat amb l'empresa Loomis un servei de recollida de la recaptació de les seves botigues i el posterior recompte en instal·lacions d'aquesta mateixa empresa de seguretat. Loomis recull tres dies per setmana la recaptació diària de la planta comercial, de forma que a cada recollida s'emporta dues saques de seguretat. Aquest diner en efectiu és lliurat a Loomis pel responsable de la botiga amb unessaques de plàstic que porten un precinte de seguretat inviolable, de forma que quan es tanca el precinte ja no es pot obrir si no és fent malbé la bossa de plàstic. Cada saca té un codi númeric d'identificació. El personal de seguretat de Loomis que recull les saques enregistra mitjançant codi de barres les dades de la saca -que aboca a l'ordinador central d'aquesa empresa- i alhora l'aparell lliura automàticament un rebut a l'encarregat. El personal de seguretat no recull les saques que presenten el precinte en mal estat. En aquests casos el responsable de la botiga col·loca la saca deteriorada dins d'una altra saca i en el Full de control s'hi fan constar els dos codis de les dues saques de seguretat. Cada bossa de seguretat ha d'anar acompanyada per un document imprès -denominat Full de control d'efectiu diari- complimentat per l'encarregat de la botiga i on s'hi fa constar el codi de saca a què fa referència la recaptació que conté la saca, detallant el nombre de bitllets i monedes dels diferents valors. Aquest full de control va signat pel responsable del centre, el qual, després d'haver fet el darrer recompte de l'efectiu ingressat a la botiga durant tot el dia, tanca la saca amb l'efectiu declarat en el full de control. El recompte es porta a terme a les instal·lacions de Loomis en una sala de forma automàtica amb màquines comptadores. Aquesta operació de buidat de les saques amb diners provinents de les diferents botigues és enregistrada mitjançant una cambra que capta els moviments de l'empleat que buida les saques a les màquines comptadores. Quan l'empleat que fa el recompte detecta una diferència superior a 40 euros entre el Full de control de cada saca i el diner efectiu contingut a la saca avisa el cap de sala i, tot seguit, repeteixen el recompte i comuniquen el resultat d'aquest a Caprabo. A diari Loomis ingressa el diner recomptat a Caprabo i informa documentalment de totes les operacions de recompte fetes (testimoni del Sr. Ernesto i folis 100-150).

6è.- La botiga de Caprabo del Masnou fa arqueig de caixa el finalitzar el torn del matí i a l'acabar el torn de tarda. El caixer de cada torn expedeix un full on s'identifica l'empleat i les quantitats totals recaptades en efectiu i amb tarjeta en aquella concreta caixa. El diner efectiu del torn de matí es posa en una bossa de plàstic normal i es guarda a la caixa forta que té l'establiment en un despatx reservat. Quan s'ha fet l'arqueig del torn de nit, l'encarregat fa el recompte del total dels dos torns i complimenta l'imprés denominat Full de control d'efectiu diari, posant tota la recaptació del dia en una saca de seguretat i tancant-la, desant la bossa de seguretat i el Full de control a la caixa de cabals del centre fins que a l'endemà o al cap de dos dies Loomis acudeix a la botiga a recollir la saca. En algunes ocasions que el màxim responsable de la planta no està en el torn de tarda, la saca de seguretat es deixa sense tancar i amb tota la recaptació del dia a la caixa forta i al dia següent el supervisor fa de nou el recompte i, si coincideix amb el Full de control, tanca la saca i la deixa llesta per lliurar al personal de Loomis (testimonis Don. Jose Miguel i de Doña. Leticia).

7è.- A la planta de Caprabo del Masnou tan sols tres empleats han de conèixer la combinació per obrir la caixa de cabals. No obstant, en els mesos d'agost i setembre de 2007 és possible que tingués coneixement del codi d'apertura d'aquesta caixa de seguretat algun altre empleat atès que aquest coincidia amb el telèfon fix de l'encarregat Sr. Santiago (confessió judicial de l'actora i testimonis Don. Jose Miguel i del Sr. Santiago).

8è.- Durant els dies 30-08-07 i 10-09-07 en què es va detectar una fata de 550 euros i de 1000 euros, l'encarregat de la planta del Masnou, Don. Santiago, estava en període de gaudi de vacances (testimoni del Sr. Santiago).

9è.- La demandant va ser la persona responsable, com segona encarregada de la planta, de complimentar i d'esmenar els codis de saca dels Fulls de control d'efectiu diari dels dies 30 d'agost i 10 de setembre de 2007, havent fet constar a cada Full de control el total d'efectiu recaptat a cada jornada, efectiu coincident amb els fulls...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SJS nº 1 421/2018, 16 de Noviembre de 2018, de Eivissa
    • España
    • 16 Noviembre 2018
    ...análogos, es dar por acreditada la apropiación mediante la prueba de presunciones. Así, entre otras, puede leerse en la sentencia del TSJCatalunya de 04/06/08 lo "Cierto es que no existe testimonio directo del acto de apropiación imputado a la trabajadora pero también lo es que ello no es ó......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR