SAP Girona 520/2002, 31 de Julio de 2002

PonenteJAVIER MARCA MATUTE
ECLIES:APGI:2002:1453
Número de Recurso1035/2001
ProcedimientoPENAL
Número de Resolución520/2002
Fecha de Resolución31 de Julio de 2002
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 3ª

SENTENCIA N° 520/2002

Ilmos. Sres.

PRESIDENTE:

Dñª. FATIMA RAMIREZ SOUTO

MAGISTRADOS:

  1. ADOLFO GARCIA MORALES

  2. JAVIER MARCA MATUTE

En Girona a treinta y uno de julio de dos mil dos

VISTO ante esta Sala el presente recurso de apelación interpuesto contra la sentencia dictada en fecha 1-6-2001 por el Juzgado de lo Penal nº 1 de Girona, en la Causa n° 17-2001 seguida por un presunto delito continuado de robo de uso de vehículo de motor ajeno, por un presunto delito continuado de robo con fuerza en las cosas, por un presunto delito continuado de hurto y por las presuntas faltas de estafa y de daños, habiendo sido parte recurrente el Ministerio Fiscal, Dñª. Sonia , representada por la procuradora Dñª. Carme Peix Espigol y asistida por el letrado D. Jorge Claret Andreu, D. Gonzalo representado por la procuradora Dñª. Carmen Expósito Rubio y asistido por el letrado D. Jorge Claret Andreu y D. Oscar representado por la procuradora Dñª. Carme Peix Espigol y asistido por el letrado D. Pere Albó i Marlés, actuando como Ponente el Ilmo. Sr. Magistrado D. JAVIER MARCA MATUTE.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

En la expresada sentencia se estimaron como probados los siguientes hechos: " Queda provat i així ho declaro que els acusats Gonzalo , major d'edat i executóriament condemnat per senténcia de 3-2-1993 del Jtjat Penal núm. 14 de Barcelona a la pena de 100.000 ptes de multa per un delicte d'utilització

il.legítima de vehicle de motor alié i per Senténcia de 22-5-1996 dictada pel Jutjat Penal núm. 9 deBarcelona a la pena de sis mesos i un día de presó menor per un delicte de robatori, Sonia , major d'edat i mancada d'antecedents penals, i Oscar , major d'edat i sense antecedents penals, van realitzar els següents fets:

  1. En una hora no concretada de la nit del 23 al 24 de julio de 1998, actuant de comú, després de forçar el pany de la porta del conductor i posar-lo en marxa mitjançant el mecanisme conegut com a pont, van sostreure, amb ánim d'utilització transitória, el vehicle Ford Orion, matrícula Q-....-QD , propietat de Camila , que la seva filla Marina havia deixat estacionat a l'aparcament Riera de Dosrius de la localitat d'Argentona (Barcelona). La propietária ha renunciat a les accions que poguessin correspondre-li pels danys ocasionats.

  2. Cap a les 7.00 hores del día 24 de juliol de 1998 els tres acusats es van dirigir a l'Hotel DIRECCION000 , situat a la localitat de Platja D'Aro, propietat del Jose Miguel , on Gonzalo y la seva companyia sentimental Sonia es van allotjar a l'habitació NUM002 , mentre que l'altre acusat es va allotjar a l'habitació NUM003 . Els dos primers, amb ánim de menyscabar la propietat aliena, van trencar el miran del bany i van realitzar diverses cremades a la tauleta de nit. Aquets danys han estat taxats pericialment en la quantitat de 10.000 ptes.

  3. Al voltant de les 20.45 hores del día 24 de juliol, posats de comú acord, els tres es van dirigir a la Joieria DIRECCION003 , situada al c/ DIRECCION001 NUM000 , de la localitat de Sant Feliu de Guíxols on, amb ánim d'il.lícit benefici económic, després d'exercir força sobre la porta de vidre d'un expositor giratori, van aconseguir accedir a l'interior i apoderar-se de vuit rellotges marca Festina taxats pericialment en 131.000 ptes., que van ser recuperats pel seu propietari Juan María , el qual no té res a reclamar peas desperfectes causats en tres dels rellotges ja que va ser indemnitzat per la seva companya d'assegurances.

  4. Poc després, cap a les 22.00 hores del 24 de juliol, tots tres van anar a la Joieria " CASA000 " situada al número NUM001 del carrer DIRECCION002 de Sant Feliu de Guíxols, on impulsats pel mateix propósit, després d'intentar forçar la porta d'entrada sense aconseguir-lo, amb un objecte contundent van fracturar el vidre de l'aparador i es van apoderar de quatre anells-segell d'or, un afont amb diverses braçalets, dos on me olvides d'or de nen, i una font amb sis cadenes xapades en or, joies el valor de les quals ha estat pericialment taxat en 150.000 ptes. Van causar desperfectes a l'establiment, la reparació deis quals ha ascendit a 10.249 ptes. Aquestes joies van ser recuperades per la seva legítima propietária Emilia .

  5. En una hora no concretada de la matinada del 25 de juliol de 1998, quan els tres acusats es trobaven a l'Hotel DIRECCION000 , actuant de comú acord i amb ánim d'obtenir un avantatge patrimonial immediat, van aprofitar la facilitat que representava la proximitat entre els balcons, van penetrar a l'habitació 409 a través de la porta del balcó que la seva ocupant, María Milagros , no va poder tancar, perqué el forrallat estava inservible, i van fer seus tres anells i unes arracades valorats pericialment en 540.000 ptes que van ser recuperats per la seva propietária, així com 10.000 ptes en metál.lici una targeta del Banc de Sabadell. Per la prota oberta del balcó van entrar també a l'habitació núm. 408, ocupada per Inmaculada i Alberto , i es van apoderar d'unes ulleres de sol marca Ray Ban taxades en 5.000 ptes., un teléfon móbil marca Samsung valorat en 10.000 ptes, dos paquets de tabac Andorra Marlboro valorat en 560 ptes., una targeta American Express a nom de Inmaculada , un spantalons marca Dockers, un bodi marca Knikerbox i un cinturó. Tots aquests objectes van ser recuperats pels seus propietaris, a excepció del cinturó, així com un bitllet d'un dólar americá, 100 dólars americans, 300 francs francesos, 120 marcs alemanys i 60.000 ptes en metál ic.

  6. Cap a les 7.00 hores del 25 de juliol els tres acusats van recollir les seves pertinences i van deixar les habitacions amb la intenció de marxar de l'hotel sense abonar el compte, que ascendia a 36.380 ptes i van dir a la recepció que ja l'havien pagat.

  7. Tot seguit, es van dirigir al vehicle Ford Escort, matricula JA-....-IA , propietat d' Jose Francisco , estacionat al costat de l'Hotel DIRECCION000 , al carrer Nostra Sra del Carme de Platja D'Aro, i de comú acord i per tal d'utilitzar-lo transitóriament, van forçar el pany de la porta dreta i el van posar en marxa a través del mecanisme conegut com a pont i després de circular-hi, cap a les 12.00 hores van ser sorpresos per agents dels Mossos d'Esquadra quan es trobaven aturats a l'altura del PK 2 de la Carretera GI-626, direcció l'Escala. Els dos acusats es trobaven a l'exterior del turisme i Sonia el seu interior. Quan els agents de policia autonómica els van requerir la presentacio tant de la documentació personal com la del vehicle, Gonzalo es va introduir rápidament a l'esmentat turisme i junt amb Sonia van fugir del lloc en una fugida esbojarrada. Allá mateix van detenir el Sr. Oscar , mentre que els altres dos van ser perseguits per una dotació policial i van ser detinguts a la localitat de Camallera, instant després que haguessin abandonat el vehicle per continuar la fuga a peu. Es van endur una motxilla on van ser trobats els rellotges, les joies ialtres objectes com ara targetes de crédit, ulleres, penyores i un teléfon móbil denunciats com a sostrets, que van ser restituïts als seus propietaris. Al moment de la detenció es van ocupar als acusats dues navalles marca Toledo i de set cm de full, una navalla de set centímetres de full amb el mánec de color blanc, un tornavís de punta plana i disset cm de llarg amb el mánec vermell, un tornavís de punta plana de disset cm de llarg amb el mánec negre i un tornavís amb el mánec d'alumini i amb la punta llimada.

En la data deis fets Gonzalo era un greu politoxicóman, de diversos anys d'evolució, que presentava trastoms de comportament amb idees delirants i esats psicótics agreujats per l'abús de tóxics, la qual cosa, sense anul.lar la seva capacitat intel.lectiva i volitiva, dificulta seriosament el control dels seus impulsos.".

SEGUNDO

En la indicada sentencia se dictó el Fallo que transcrito literalmente es como sigue:" Condemno Gonzalo , Sonia i Oscar , com a autors penalment responsables d'un delicte continuat de robatori d'ús de vehicle de motor alié, un delicte continuat de robatori amb força enles coses, un delicte continuat de furt i una falta d'estafa, i a més a Gonzalo i Sonia com a autors responsables d'un falta de danys ja definida. Es dóna, en el cas d' Gonzalo , l'agreujament de reincidéncia respecte dels tres primers delictes i en tots ells l'eximent incompleta de toxicomania, sense que hi hagi circumstáncies modificatives de la responsabilitat criminal en els altres dos, a les següents penes:

A Gonzalo :

-Pena d'arrets de disset caps de setmana pel delicte continuat de robatori d'ús.

-Pena d'un any i vuit mesos de presó pel delicte continuat de robatori amb força.

-Pena d'onze mesos de presó pel delicte continuat de furt.

-Pena d'arrest de dos caps de setmana per la falta de danys.

-Pena d'arrest de auqtre caps de setmana per la falta d'estafa.

A Sonia :

-Pena d'arrets de vint-i-dos caps de setmana pel delicte continuat de robatori d'ús.

-Pena de dos anys de presó pel delicte continuat de robatori amb força.

-Pena d'un any i dos mesos de presó pel delicte continuat de furt.

-Pena d'arrest de dos caps de setmana per la falta de danys.

-Pena d'arrest de quatre caps de setmana per la falta d'estafa.

A Oscar :

-Pena d'arrest de vint-i-dos caps de setmana pel delicte continuat de robatori d'ús.

-Pena de dos anys de presó pel delicte continuat de robatori amb força.

-Pena d'un any i dos mesos de presó pel delicte continuat de furt.

-Pena d'arrets de quatre caps de setmana per la falta d'estafa i l'absolc de la falta de danys de qué estava acusat.

Amb imposició de costes per terceres i iguais parts; els tres condemants han d'indemnitzar, conjuntament i solidáriament, Emilia amb la quantitat de 10249 ptes pels danys al vidre de l'aparador, a Inmaculada amb la quantitat de 60.000 ptes pels diners sostrets, així com...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR