STSJ Cataluña 7821/2013, 28 de Noviembre de 2013

PonenteDANIEL BARTOMEUS PLANA
ECLIES:TSJCAT:2013:13107
Número de Recurso2202/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución7821/2013
Fecha de Resolución28 de Noviembre de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2012 - 8017151

jbo

IL·LM. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 28 de novembre de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 7821/2013

En el recurs de suplicació interposat per Corrales Asoc, S.L. a la sentència del Jutjat Social 33 Barcelona de data 7 de gener de 2013 dictada en el procediment Demandes núm. 350/2012 en el qual s'ha recorregut contra la part Axa Seguros Generales, S. A. de Seguros y Reaseguros i Jacobo, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. DANIEL BARTOMEUS PLANA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 11 d'abril de 2012 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Reclamació quantitat, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 7 de gener de 2013, que contenia la decisió següent:

Estimar la demanda interposada per Jacobo contra CORRALES ASOC, SL, a la que condemno a abonar-li la quantitat de 114.931,02 euros, amb absolució de AXA SEGUROS GENERALES, SOCIEDAD ANONIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS .

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

"1.- El demandant, llicenciat en dret, ha treballat per la societat demandada, dedicada a l'activitat d'assessoria i gestoria, des de juliol de 1980. Ostentava la categoria de Cap del Departament Laboral.

  1. - En data 1.5.94, l'administrador i soci principal de la societat demandada, Jacobo, i el demandant signaren següent acord, titulat "Contrato de remuneración especial por dedicación y permanencia en la empresa" (doc. 1-12 actor) : 3.- L'anterior compromís s'instrumentà per mitjà de la pòlissa d'assegurança ("Wintertur Jubilación") que consta al doc. núm. 1 part actora, de data 1.5.94, que es dona aquí per íntegrament reproduïda, a la que la societat demandant és, a l'hora, "prenedora" i beneficiària de la mateixa, mentre que el demandant n'és, exclusivament, l'assegurat. La durada de la pòlissa era de 25 anys. La prima anual inicial fou de 400.000 ptes., amb un increment del 10% cada any. A la plana 2 hi consten quantificades les prestacions assegurades (supervivència i defunció) i a la planta 4 hi consten els valors garantits per cada un dels anys de durada, essent de 40.236.688 pessetes l'import a percebre en data 1.5.19 (doc. 1 dda. i actor).

  2. - La demandada abonà, des del 1.5.94 al 1.5.2011 les corresponents primes anuals, per un import total de 80.053,74# per tot el període. La pòlissa fou anul lada per rescat el 23.11.11, a petició de la demandada, com a "prenedora" (tomador) de la pòlissa, i li fou abonada per l'asseguradora l'import en brut de 114.931,02 euros, corresponent al valor garantit per aquell moment (folis 108-109).

  3. - El demandant formulà en data 13.4.11 demanda d'extinció de contracte contra la demandada i la resta de societats integrades en el seu grup empresarial, per assetjament moral (docs. 18-66 actor). En aquell moment tenia el càrrec societari d'administrador de la demandada i coneixia el tenor literal tant del "contrato de remuneración" com de la pòlissa referits en els fets provats 2 i 3 (declaració del demandant, minut 43). En dates

    19.4.11 i 17.5.11 requerí per burofax a l'asseguradora AXA a fi que li lliurés la documentació corresponent a aquella pòlissa, "como parte interesada en el aseguramiento de referencia.... así como detalle de los pagos que en concepto de prima haya satisfecho el tomados desde la suscripción hasta el día de hoy...". En el segon burofax especificava que "en aras a evitar cualquier actuacón o procedimiento por su parte que puedan perjudicar o conculcar derechos inherentes a mi persona, que he solicitado por via judicial la extinción de mi contrato de trabajo al amparo del art. 50 ET, cuya resolución del tema está pendiente de la decisión jurisdiccional correspondiente".

  4. - La demanda d'extinció correspongué al JS núm. 26 de Barcelona, a les actuacions 353/11, que convocà a judici pel dia 11.10.11. Tant el "contrato de remuneración" com la pòlissa que l'instrumentava havia estat aportat per la demandada i constava a les actuacions, a requeriment judicial interessat pel demandant. Després d'una llarga negociació, ambdues parts arribaren a un principi d'acord, estrictament verbal, a fi d'extingir la relació laboral a canvi d'una indemnització de 377.011,24 euros, amb independència de la liquidació. L'acord, però, no es formalitzà en conciliació i l' acte del judici queda ajornat, i ambdues parts s'emplaçaren per formalitzar-lo abans del 30.11.11 .

  5. - L'acord, però, per raons que no s'han aclarit, no es formalitzà. En data 30.11.11, estant el demandant en situació d'incapacitat temporal, la demandada comunicà la seva baixa a la TGSS. El demandant interposà demanda per acomiadament, en el fet tercer de la qual, com a element integrant de la seva retribució salarial, feu constar el "seguro de vida-plan jubilación" i la prima anual que abonava la demandada en raó de la pòlissa concertada (doc. 2 de la dda.).

  6. - En data 24.2.12 es formalitzà conciliació judicial davant del JS núm. 19 de Barcelona, a la qual la demandada reconegué la improcedència de l'acomiadament notificat el 30.22.22 i es comprometé a abonar-li una indemnització en el mateix import que s'havia emparaulat davant del JS núm. 26 el 23.11.11, 377.011,24 euros, així com l'import de 13.635,74# en concepte de liquidació de parts proporcionals. Es feu constar que "mitjançant el rebut per la part actora de la quantitat total esmentada, ambdues parts es tindran per recíprocamente liquidades per tota classe de conceptes derivats d'aquesta demanda" (doc. 3 de la dda.).

  7. - Prèviament a formalitzar-se aquesta conciliació, el mateix dia 24.2.12, ambdues parts havien signat dos documents privats amb diversos acords (docs. 4 i 5 de la dda., que es donen aquí per íntegrament reproduïts, declaració del demandant, minut 53). En el primer d'aquests documents, es recullen els mateixos acords que posteriorment es reflectirien en l'acta de conciliació judicial, amb l'especificació, en el punt quart, de clàusula de "Saldo y finiquito" en els següents termes: "Con el percibo del total de dichas cantidades el Trabajador se considera totalmente saldado y finiquitado con la Empresa, sin que, pues, tenga nada más que pedir o reclamar por concepto alguno derivado de su relación con la Empresa, con independencia de cual pudiera ser su calificación o naturaleza, que ambas partes dan por extinguida a todos los efectos, con efectos del día 30.11.11". En el segon document, signat coetàniament, el demandant cessava en els diferents càrrecs societaris a les diverses societats integrants del grup.

  8. - En data 14.5.12 s'intentà la conciliació en seu administrativa amb resultat de sense avinença."

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle. FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Com a primer motiu de recurs de suplicació el recurrent sol licita la revisió de fets provats emparant-se en l' article 193.b) de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social i pretén la modificació del fet declarat provat 2n de la sentència d'instància a fi que es faci constar que el document 1.5.1994 no es va arribar a signar. Cita com a document d'evidència el que figura a foli 163.

En efecte, la còpia que figura a folis 162 i 163 no està signada, nogensmenys la revisió fàctica no es pot admetre.

Cal recordar que en el procés laboral regeixen els principis d'immediació i oralitat i d'instància única, la qual cosa comporta la Impossibilitat que el tribunal "ad quem" revisi fets acreditats a través de valoracions complexes dels elements de convicció, qüestió tradicionalment pacífica a la legislació i a la jurisprudència, per exemple en sentència de 21.10.2010 el Tribunal Suprem va tenir ocasió de dir :

"[...] en el proceso laboral la valoración de la prueba en toda su amplitud únicamente viene atribuida por el art. 97.3 del invocado Texto procesal al juzgador de instancia [...], por ser quien ha tenido plena inmediación en su práctica [...]"

En el cas present, la validesa del document de referència no va ser impugnada en el judici (solament en un moment del judici sembla que s'insinua la impugnació, però durant tot el judici es debat partint de l'autenticitat del document), de forma que el magistrat d'instància fa constar expressament a fonament de dret primer quins són els punts conformes entre les parts i l'únic punt discrepant quan als fets acreditats i aquest únic punt es centra en si la negociació del dia 11.10.11 va versar sobre l'import del rescat de la pòlissa que garantia les obligacions del contracte "de remuneració". Així doncs, no és possible, ara en suplicació posar en qüestió la validesa d'un document que s'ha tingut en judici com a fidel reflex de l'acord entre les parts.

En qualsevol cas, el fet provat no deriva solament de la documental, sinó també de la resta de prova practicada en judici i en especial de la d'interrogatori i per tan no pot ser modificat en seu de suplicació.

SEGON

Es formula un segon motiu de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 27 de Octubre de 2015
    • España
    • 27 Octubre 2015
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 28 de noviembre de 2013, en el recurso de suplicación número 2202/13 , interpuesto por CORRALES ASOC., S.L., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 33 de los de Barcelona de fecha 7 de ener......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR