STSJ Cataluña 5433/2013, 26 de Julio de 2013

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2013:8413
Número de Recurso6615/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5433/2013
Fecha de Resolución26 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 26 de juliol de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5433/2013

En el recurs de suplicació interposat per Corporació Sanitaria Parc Tauli a la sentència del Jutjat Social

19 Barcelona de data 16 de juliol de 2012 dictada en el procediment núm. 141/2009, en el qual s'ha recorregut contra la part Avelino, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 17-2-09 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre reclamacio drets contracte treball, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 16 de juliol de 2012, que contenia la decisió següent:

ESTIMO EN PARTE la demanda presentada por Dª Teresa Blasi Gacho, letrada y apoderada del Sindicato de Metges de Catalunya, actuando en nombre y representación de D. Avelino contra CORPORACIÓ SANITÀRIA PARC TAULÍ, sobre RECONOCIMIENTO DE DERECHO Y CANTIDAD y declaro que constituyen jornada ordinaria las horas realizadas por el demandante a partir de la jornada pactada y hasta la jornada máxima de convenio, condenando a la demandada a estar y pasar por tal declaración y a abonar al demandante las diferencias derivadas del anterior reconocimiento, que ascienden al importe total de CATORCE MIL SETECIENTOS CUATRO EUROS CON VEINTINUEVE CÉNTIMOS (14.704,29 euros), y desestimo la imposición del recargo por mora solicitado.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

El demandante está afiliado al Sindicato de Metges de Catalunya prestan sus servicios por cuenta de la empresa demandada con antigüedad 16-01-1990, categoría profesional "Metge/senior" percibiendo una retribución promedio bruta (2009) de 5.074,45 euros (folios 125 a 127 - no controvertido)

SEGUNDO

El demandante presta servicios en el Hospital de Sabadell (Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell), que mantiene concierto con CatSalut, teniendo la condición de Hospital concertado integrado en la Red Hospitalaria de Utilización Pública (XHUP) de la región sanitaria de Barcelona (no controvertido)

TERCERO

La jornada ordinaria prevista en el convenio del sector (artículo 19) para 2007 es de 1.724 horas anuales y de 1.688 horas anuales para los años 2008 y 2009. El demandante había suscrito contrato a tiempo parcial inferior a dicha jornada. Los facultativos que prestan servicios en hospitales integrados en la XHUP prestan sus servicios en planta en el hospital, efectuando la atención a pacientes, intervenciones quirúrgicas, junto a otras tareas de estudio y/o investigación, jornada que se amplía con la realización de guardias de presencia física.

CUARTO

Corporación Sanitaria Parc Taulí y el Comité suscribieron un acuerdo, que se aplica desde 2004, por el que se establecía el valor de la guardia mejorado respecto al convenio, fijando un número de 4 horas de jornada de planta por cada módulo de guardia en día laborable que se abonan pero no se realizan. La validez de dicho pacto fue ratificada por sentencia del TSJC de 14.2.2011 que confirmó la dictada en instancia que así lo había establecido (no controvertido).

QUINTO

Resulta de aplicación a las cuantías reclamadas el convenio colectivo en vigor para las empresas de la X.H.U.P. 2005-2008 (DOGC 4- 10-2006, folios 78 a 119)

SEXTO

El demandante ha realizado en los años 2007 a 2009 las horas de guarda médica de presencia física (atención continuada), en laborables, sábados y festivos que constan en los listados que aporta la demandada y han sido abonadas en los importes que se indican en los mismos (folios 120-121, por reproducidos). Las indicadas cantidades, descontando los complementos de "atención continuada" y compensación "day-off" que constan en los listados que aporta la demandada, de estimarse la demanda, darían lugar al abono de una diferencia de 1.146,09 euros en 2007, 1299,55 euros en 2008 y 2.726,53 en 2009 (folios 122 a 124, por reproducidos).

SEPTIMO

El importe total reclamado correspondiente a las horas realizadas desde la jornada pactada en contrato a la jornada ordinaria de convenio correspondiente a los años 2007 a 2009 asciende a 14.704,29 euros, en el año 2007 el importe de 4.824,07 euros, en el año 2008 el importe de 4.980,62 euros y en el año 2009 el importe de 4.899,60 euros, cantidades que se peticionan junto a l recargo por mora del 10%.

OCTAVO

Se interpuso en fecha 30-12-2008 la preceptiva reclamación previa, agotándose la vía administrativa (folios 9 a 12).

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs de l'ocupadora contra la Sentència de 16 de juliol de 2012 que estima parcialment la pretensió del demandant a abonar el import de 14.704,29 euros en concepte de diferències resultants d'aplicar el valor de l'hora ordinària a les hores de treball realitzades en concepte de jornada complementària d'atenció continuada- guàrdies de presencia física,- i no el valor inferior del Conveni de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública ( XHUP.), és per examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en aplicació de l'article núm. 193, c) de la Llei 36/2011 Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre).

El treballador demandant presenta escrit d'impugnació al recurs oposant-se als motius amb els arguments que fa constar.

Segon

Denuncia l'aplicació indeguda de l'article núm. 35 del Estatut dels Treballadors ( R. Decret Legislatiu 1/1995) i la no aplicació de l'article núm. 12 i 35 del Estatut dels Treballadors ( R Decret Legislatiu 1/1995 de 24 de març) i la no aplicació de l'article núm. 37.11 del Conveni col lectiu en relació amb la resta dels apartats de la mateixa norma citada, així com de la Jurisprudència. Resumidament fa referència a la jornada establerta en l'article núm. 19 del Conveni sectorial de la XHUP que per a l'any 2010 es fixa en 1688 hores anuals. En cas de contracte a temps parcial la jornada anual serà la proporcional inferior a la completa.

Per sobre d'aquest jornada convencional es produeix la jornada Complementària d'Atenció Continuada, que consisteix en allargar la jornada per sobre de la normal del conveni d'aplicació o la inferior contractada amb hores de guàrdia presencial fins a un topall d'hores anuals que no pot depassar les 2187 hores excepte pacte individual i que, per als treballadors contractats a jornada parcial o reduïda, la jornada Complementària d'Atenció Continuada ha de ser proporcional a la jornada parcial contractada o a la reduïda.

La controvèrsia sorgeix per a determinar el preu de l'hora del treballador en jornada parcial que efectuï Jornada Complementària d'Atenció Continuada equivalent al servei de guàrdia presencial dintre del marge fins a completar la jornada normal convencional de l'article núm. 19 del Conveni, que l'ocupadora recurrent en diu jornada de planta. Es remet a la regulació de les hores complementàries dels contractes a temps parcial de l'article núm. 76, h) del Conveni XHUP i a l'article 37.11 de la mateixa norma convencional. Recorda que és pacífic entre les parts que la jornada ordinària i la complementària es consideren temps de treball, i es remet i transcriu la Sentència del Tribunal Suprem de 21 de febrer de 2006 sobre que la Jornada Complementària d'Atenció Continuada constitueix un tipus especial de jornada, de forma que aquestes hores de treball presencial d'atenció continuada no poden ser retribuïdes com a hora ordinària com fa la sentència, ja que tenen una retribució específica.

Subsidiàriament denuncia l'aplicació indeguda de l'article núm. 37 del Conveni XHUP en relació a l'article núm. 34.1 del conveni que regula el Complement d'Atenció Continuada. Parteix de que la sentència declara el dret del demandant a percebre el preu de l'hora ordinària en totes les hores de guàrdia de presència per sobre de la jornada parcial pactada i fins a la completa convencional de 1826,27 hores anuals. El recurrent es remet al valor mòdul hora ordinària pactat entre les parts als efectes de facilitar la reclamació present i la resta de reclamacions nombroses pel mateix tema del preu de les hores de guàrdia de presència. Manté en aquest punt que la sentència de la instància no fa referència al descompte del Complement salarial d'Atenció Continuada i entén que s'hauria de descomptar com també el complement del Day Off, de la retribució percebuda pel demandant, a fi de determinar el preu de l'hora ordinària a aplicar. Manté que aquest Complement s'ha de descomptar de la retribució per al càlcul de l'hora ordinària a aplicar a efectes de concretar les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 20 de Octubre de 2014
    • España
    • 20 Octubre 2014
    ...sentencia de fecha 26 de julio de 2013, dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en el recurso nº 6615/12 , por la que se resuelve el recurso de suplicación interpuesto por la representación de CORPORACIO SANITARIA PARC TAULI, contra la sentencia de fe......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR