STSJ Cataluña 5242/2013, 22 de Julio de 2013

PonenteMARIA DEL MAR GAN BUSTO
ECLIES:TSJCAT:2013:7305
Número de Recurso2818/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5242/2013
Fecha de Resolución22 de Julio de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2012 - 8006702

CR

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMA. SRA. M. MAR GAN BUSTO

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

En Barcelona a 22 de julio de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5242/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Fundacio Selfa Mon frente a la Sentencia del Juzgado Social 9 Barcelona de fecha 13 de julio de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 130/2012 y siendo recurrido/a Fons de Garantia Salarial, Llar de Residencia D'Avis La Palma, S.L., Salome, María Esther, Blanca, Estefanía, Leonor, Penélope y Violeta . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MAR GAN BUSTO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 14 de febrero de 2012 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 13 de julio de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar la demanda presentada per Doña. Salome -DNI NUM000, per la Sra. María Esther -DNI NUM001, Doña. Estefanía -DNI NUM002, Doña. Blanca -DNI NUM003, Doña. Leonor -DNI NUM004, Doña. Penélope -DNI - NUM005 i Doña. Violeta -DNI NUM006, en contra de l'empresa Llar de Residència d'Avis La Palma, SL -CIF B 60330875- i contra Fundación Selfa Món -CIF G 65074247- i en contra el Fons de Garantia Salarial, declarar la nul·litat de l'acomiadament produït amb efectes del dia 31-12-11 i condemnar Llar de Residència d'Avis La Palma, SL i la Fundación Selfa Món, de forma conjunta i solidària, a la readmissió de les treballadores demandants en el seu lloc de treball, amb l'abonament dels salaris meritats des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva, i condemnar les demandades a avenir-se a aquesta declaració. Absolc el Fons de Garantia Salarial de les pretensions de la demanda, sense perjudici de la responsabilitat legal subsidiària que se'n pugui derivar d'aquesta resolució, amb les limitacions i topalls previstos a l'article 33 ET.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- Les demandants venien prestant serveis per l'empresa Llar de Residència d'Avis La Palma, SL amb una antiguitat, categoria professional i percebent un salari mensual amb la prorrata de pagues extraordinàries que seguidament es fa constar:

Actora Antiguitat Categoria professional Salari mensual

Sra. Salome 5-03-01 Auxiliar de clínica 1.048,30 #

Sra. María Esther 05-11-02 ATS 1.152,79 #

Sra. Estefanía 01-08-00 Peó netejadora 1.660,67 #

Sra. Blanca 18-02-00 Neuropsicòloga 2.872,42 #

Sra. Leonor 03-06-06 Cuidadora 1.468,20 #

Sra. Penélope 05-05-08 Fisioterapeuta 1.021,47 #

Sra. Violeta 01-03-09 Auxiliar de clínica 834,00 #

(fets no controvertits i folis 651-688)

2n.- Les treballadores demandants venien prestant els seus serveis amb la jornada laboral que s'indica seguidament per a cadascuna d'elles:

Actora Jornada laboral

Sra. Salome 35 hores setmanals

Sra. María Esther 25 " "

Sra. Estefanía 40 " "

Sra. Blanca 40 " "

Sra. Leonor 40 " "

Sra. Penélope 25 " "

Sra. Violeta 30 " "

(fets no controvertits)

3r.- Les actores no ostentaven ni havien ostentat el darrer any la condició de representant unitari o sindical dels treballadors de l'empresa (fet no controvertit).

4t.- Les demandants prestaven els seus serveis laborals a la seu empresarial de Llar de Residència d'Avis La Palma, SL situada a la localitat de La Palma de Cervelló. Les set treballadores demandants conformaven la totalitat de la plantilla de la residència geriàtrica, a part de l'administrador de la societat i la directora del centre (fets no controvertits).

5è.- La societat Llar de Residència d'Avis La Palma, SL va comunicar entre els dies 23 i 27 de desembre de 2011 a cadascuna de les treballadores, mitjançant sengles cartes, que amb efectes del dia 31 de desembre de 2011 extingia els contractes laborals que les vinculava amb l'empresa per causes objectives. Concretament, els motius invocats a les epístoles extintives eren, succintament, un descens continuat del nombre de residents. No obstant, l'empresa reconeixia a la mateixa comunicació escrita la improcedència de l'acomiadament i el seu dret a percebre la màxima indemnització legal -que es quantificava per a cadascuna de les treballadores- que corresponia a l'acomiadament improcedent, manifestant-se que aquesta quantitat s'abonaria quan es disposés de liquiditat. L'abonament d'aquestes indemnitzacions no s'ha verificat posteriorment (folis 650, 654, 661, 665, 669, 674 i 678).

6è.- El dia 15-10-11 l'empresa Llar de Residència d'Avis La Palma, SL i la Fundación Selfa Món van subscriure un document denominat "Carta de intención de alquiler edificio y sus pertenencias uso actividad de residencia" en el qual fan constar que la societat demandada, mitjançant contracte de lloguer, cedirà la disponibilitat de l'immoble on està ubicada la residència a la Fundación Selfa Món "...para garantizar la continuidad de la actividad existente en dicho edificio y se responsabilizará del buen funcionamiento de su gestión." En aquest document també les parts van pactar que la Fundación no assumiria des del seu inici la responsabilitat legal tant d'organismes públics com privats, Seguretat Social, etc., pactant-se expressament que: "...Por tanto deberá ser dicha sociedad mercantil (Llar de Residència d'Avis la Palma, SL) quien resuelva y disuelva el personal que, actualmente, tiene contratado sin que esto represente perjuicio ni responsabilidad alguna para la Fundación Selfa Món. (...) Asimismo, se valorará individualmente a cada persona y decidirá si pueden ser parte del equipo de la Fundación." En el mateix document privat s'acordava formalitzar el contracte definitiu el dia 15-11-11, estipulant-se el termini mínim d'un mes i màxim de dos mesos per tal que la Fundación prengués possessió definitiva del centre ( folis 689-691).

7è.- Des del mes d'octubre de 2011 diferents persones amb càrrec directiu o tècnic de la Fundación van començar a fer acte de presència habitual a les instal·lacions de la residència d'avis, prenent progressivament responsabilitats de gestió i procedint a l'ingrés de més residents a la llar d'avis (interrogatori del Sr. Nemesio i la Sra. Leticia ).

8è.- En data 21-11-11 la societat Llar de Residència d'Avis La Palma, SL i la Fundación Selfa Món van subscriure un "Contracte d'arrendament de local d'ús de residència assistida". Aquest contracte d'arrendament es va acordar una durada de 20 anys, amb una renda de 3.000 # mensuals inicials, pactant-se que la destinació del local seria textualment: "para que su uso se destine a uso gestión residencia geriátrica, centro de acogida, espacios tutelados y/o cualquiera gestión crea conveniente relacionada con los sectores referenciados en los estatutos de la Fundación Selfa Món." En el mateix contracte d'arrendament es va acordar l'establiment d'un període de transició des de la data d'aquest contracte fins el dia 1 de gener de 2012, data a partir de la qual s'abonaria la renda pactada i la Fundación es faria càrrec de la residència. Durant aquest període, les parts contractants es comprometien a tramitar el canvi de titularitat de la llicència municipal per a l'activitat residencial, tal i com així es va fer amb la presentació de les corresponents instàncies a l'Ajuntament de la Palma de Cervelló, així com facilitar el coneixement de la nova entitat de la gestió i funcionament del centre geriàtric. En data 19-12-11 l'Ajuntament de la Palma de Cervelló va autoritzar el canvi de titularitat de la llicència geriàtrica sol·licitada anteriorment per la mercantil demandada, subrogant-se la Fundación a l'expedient administratiu tramitat (folis 341-441 i 795-801).

9è.- Quan va cessar per acomiadament el dia 31-12-11 la plantilla de l'empresa Llar de Residència d'Avis La Palma, SL, es va fer càrrec de la tasca assistencial als residents del centre geriàtric personal dependent de la Fundació -alguns voluntaris- que va continuar amb l'activitat de la residència fins al seu tancament produït a mitjans de març del 2012. A partir del dia 1-01-12 la Fundación va subscriure alguns contractes amb empreses proveïdores de la residència com, per exemple, el manteniment d'instal·lacions elèctriques. A partir del mes de febrer de 2012 la Fundación ja va girar el rebut domiciliat als residents, tot i que, poc després de la rescissió del contracte d'arrendament, va reintegrar la quota a les famílies dels interns (folis 710-711, 714 i valoració conjunta dels testimonis que han deposat i de l'interrogatori de les dues codemandades)

10è.- En el moment en què la Fundación Selfa Món va tenir coneixement que la reclamació laboral dels treballadors acomiadats de la plantilla de l'empresa Llar de Residència d'Avis La Palma, SL es dirigia igualment en contra seva, va decidir rescindir el contracte d'arrendament i va renunciar a la titularitat de la llicència municipal d'activitat geriàtrica interessada, retirant-se de la gestió del geriàtric i abocant-lo al seu tancament (folis 736-739 i declaració Don. Nemesio i de la testimoni Sra. Enriqueta ).

11è.- La societat Llar de Residència d'Avis La Palma, SL i la Fundación Selfa Món van subscriure un document -datat el 6-02-12- en què acordaven "la no entrada en vigor" del que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 8 de Mayo de 2014
    • España
    • 8 Mayo 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 22 de julio de 2013, en el recurso de suplicación número 2818/2013, interpuesto por FUNDACIÓ SELFA MÓN, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 9 de los de Barcelona de fecha 13 de julio de ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR