SAP Tarragona 513/2011, 20 de Diciembre de 2011

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2011:1845
Número de Recurso395/2011
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución513/2011
Fecha de Resolución20 de Diciembre de 2011
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3a

Apel lació 395/11

Canviari 972/09 del Jutjat de 1a Instància 1 d'Amposta

S E N T È N C I A

PRESIDENT

Il lm. Sr. GUILLERMO ARIAS BOO

MAGISTRATS

Il lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA

Il lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 20 de desembre de 2011

Vist en aquesta Secció 3a de l'Audiència Provincial recurs d'apel lació interposat per Jose Manuel i Nicolasa, representats en aquesta instància pel Procurador/a Sra. Garcia Solsona i defensats pel Lletrat Sr. Garcia Medina, contra Sentència del Jutjat de 1a Instància 1 d'Amposta de data 28-4-2011, en procediment Canviari 972/09, en el que és part actora Banco Popular Español S.A., i part demandada la recurrent.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En la present causa es va interposar per Jose Manuel i Nicolasa Jose Manuel i Nicolasa recurs d'apel lació, en data 21-6-2011, contra Sentència d'instància que disposa: "Desestimo la demanda d'oposició formulada per Jose Manuel i Nicolasa, despatxant execució dels títols canviaris seguida contra ells per la quantia de 5.699,56 euros en concepte de l'import de les quatre lletres de canvi, més els interessos pactats des de la data de venciment dels títols, més la quantia de 1.709,87 euros en concepte de despeses causades i les costes del procés".

SEGON

En data 12-7-2011 Banco Popular Español S.A. es va oposar al recurs.

TERCER

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

VIST i sent el Ponent l'Il lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA,

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Es va presentar canviari per Banco Popular Español S.A. (lliurat) per impagament per part dels acceptants -aquí demandats i recurrents- de 4 lletres de canvi que va lliurar Fadesa Inmobiliaria S.A.

Oposen els acceptants demandats l'incompliment per part del lliurador de les lletres, Fadesa Inmobiliaria S.A., de les seves obligacions, al no haver construït els pisos que volien comprar els acceptants demandats i motiu pel qual es varen lliurar les lletres. La sentència impugnada desestima tal oposició, al no ser oposable conforme els arts. 20 i 27 LCX .

SEGON

S'ha de recordar, com disposa expressament l' art. 67 LCX, al que remet l' art. 824.2 LEC, que el deutor canviari pot oposar al creditor, tant les excepcions canviàries com les extracanviàries, és a dir les relacions personals entre els mateixos, entre les quals estan les derivades de la relació causal o subjacent, no podent oposar cap més, excepte les de l' art. 20 LCX .

Aquest art. 20 disposa que "El demandado por una acción cambiaria no podrá oponer al tenedor excepciones fundadas en sus relaciones personales con el librador o con los tenedores anteriores, a no ser que el tenedor, al adquirir la letra, haya procedido a sabiendas en perjuicio del deudor".

I l' art. 67 que: "El deudor cambiario podrá oponer al tenedor de la letra las excepciones basadas en sus relaciones personales con él. También podrá oponer aquellas excepciones personales que él tenga frente a los tenedores anteriores si al adquirir la letra el tenedor procedió a sabiendas en perjuicio del deudor.

El demandado cambiario podrá oponer, además, las excepciones siguientes:

  1. La inexistencia o falta de validez de su propia declaración cambiaria, incluida la falsedad de la firma.

  2. La falta de legitimación del tenedor o de las formalidades necesarias de la letra de cambio, conforme a lo dispuesto en esta Ley.

  3. La extinción del crédito cambiario cuyo cumplimiento se exige al demandado.

Frente al ejercicio de la acción cambiaria sólo serán admisibles las excepciones enunciadas en este artículo".

Així ho reitera la Jurisprudència del TS, com la que exposen les sentències TS, Sala 1a, S 1-12-2006, núm. 1201/2006, i TS, Sala 1a, S 17-4-2006, núm. 366/2006, assenyalant aquesta última que:

"Frente al ejercicio de la acción cambiaria, según establece el artículo 67 III LCCH, sólo serán admisibles las excepciones enunciadas en este artículo.

La LCCH establece, pues, un régimen único de excepciones, oponibles tanto en el juicio ejecutivo como en el ordinario; cuyo enunciado se hace genéricamente y no en la forma detallada y rígida en que lo recogía la LEC 1881.

Deben distinguirse las excepciones que traen causa del propio título (de sus propios...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR