STSJ Cataluña 3341/2013, 10 de Mayo de 2013

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha10 Mayo 2013
Número de resolución3341/2013

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

IL·LM. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 10 de maig de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 3341/2013

En el recurs de suplicació interposat per Explotación Hotelera Expo, S.A. a la sentència del Jutjat Social 6 Barcelona de data 29 de setembre de 2012, dictada en el procediment núm. 1167/2011, en el qual s'ha recorregut contra la part Salvador, Josefina i Jose Ramón, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 22 de desembre de 2011, va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre conflicte col·lectiu, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 29 de setembre de 2012, que contenia la decisió següent:

Que ESTIMO LA DEMANDA de conflicto colectivo formulada por Salvador, Josefina Y Jose Ramón, como miembros del comité de empresa de EXPLOTACION HOTELERA EXPO,S.A. (HOTEL Expo) en reclamación por Conflicto Colectivo y DECLARO que la empresa en la aplicación del convenio en cuanto al disfrute de los 2 dias de permiso retribuido por año natural para asuntos propios de los empleados los mismo no deberán ser recuperados y CONDENO a la empresa demandada a estar y pasar por esta declaración, con todos los efectos inherentes a la misma.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

"1.- La empresa EXPLOTACION HOTELERA EXPO,S.A. (HOTEL Expo) tiene una plantilla de 84 trabajadores y los actores son los miembros del Comite de empresa de la misma.

Se rige la empresa en sus relaciones laborales por el convenio del sector de hostelería de Catalunya. 2.- El comité de empresa ha tenido conocimiento a raves de algunos trabajadores de la empresa que se les hacia firmar un protocolo para la solicitud de asuntos propios en el que se mencionaba una sentencia del Tribunal Supremo de la sala 4º de fecha 14/03/2011 rec. 125/2011 en la que se determina que esta ausencia será retribuida, pero deben ser recuperados para dar cumplimiento a la jornada anual prevista.

  1. - El 14/11/2011 el Comité de Empresa envió a la empresa escrito solicitando información al respecto y en fecha 15/11/2011 la empresa respondió diciendo que no se habían cancelado ni prohibido los días de asuntos propios que marca el convenio, únicamente que habían aplicado lo establecido en la sentencia del Tribunal Supremo de la sala 4º de fecha 14/03/2011 rec. 125/2011 .

  2. - La empresa comunica a los trabajadores cuando le solicitan disfrute de días de asuntos propios que: Le informamos que la licencia retribuida regulada en el articulo 33 del Convenio Colectivo de Hostelería de Catalunya en el que se regula el disfrute de los días de asuntos propios se establece que los/as trabajadores/ as, avisando con la mayor antelación posible y sin necesidad de justificación posterior tienen derecho a una ausencia de dos días por año natural.

    Le informamos que esta ausencia de dos días será retribuida pero deben ser recuperados para dar cumplimiento a la jornada anual prevista en el convenio colectivo en virtud de lo establecido en la sentencia del Tribunal Supremo Sala 4º de fecha 14/03/2011 rec. 125/2011 .

    En cuanto a la fecha de su recuperación deberá ponerse en contacto con su responsable para establecer la fecha y en el caso de no recuperarse antes de finalizar el año se procederá al descuento del mismo en la nomina mensual.

  3. - El artículo 33 del Convenio colectivo de Hostelería rubicado como Licencias, contempla que " El trabajador, avisando con la mayor antelación posible y justificándolo adecuadamente podrá faltar o ausentarse del trabajo con derecho a remuneración, por alguno de los motivos y durante el tiempo que a continuación se exponen:" y enumera el matrimonio o unión de hecho 15 dias, nacimiento de hijo, fallecimiento accidente o enfermedad grave u hospitalización o intervención quirúrgica sin hospitalización que requiera reposo domiciliado de parientes hasta el segundo grado de consanguinidad o afinidad: tres días, bodas de hijos, nietos, hermanos, hermanos políticos, padres o madres políticos: de uno a tres días según; exámenes: el tiempo indispensable para su realización; cambio de domicilio habitual: dos días, dos días por año natural para asuntos propios, en este caso sin justificar, y sigue con los permisos de lactancia."

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària . que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

1. Denuncia l'empresa demandada en el conflicte col lectiu, per la via de l'apartat c) de l' art. 193 LRJS, la infracció d'allò previst a l' art. 34.1 TRLET, en relació als articles 28 a) i 33 del conveni d'hosteleria de Catalunya i la doctrina cassacional que esmenta ( SSTS 29,05.2011 i 14.03.2011 )

Per una cabdal comprensió d'allò que es discuteix en la present litis escau referir que l'empresa havia vingut reconeixent els dies de lliure disposició pactats en el conveni sectorial com a no recuperables, conformant, per tant, la jornada laboral. No obstant, arran el coneixement de la STS 14.03.2011, decidí que en el cas que s'exercís aquest dret les persones que ho fessin havien de recuperar els esmentats dies. La jutjadora del primer grau ha estimat el conflicte col lectiu per dos motius: a) perquè la doctrina recaiguda en suplicació fa esment a convenis no aplicables a les relacions laborals entre les parts, respecte la consideració de que la norma col lectiva aquí aplicable contempla el caràcter màxim de la jornada i la seva disponibilitat en l'àmbit de l'empresa; i b) perquè, en tot cas, concorre una condició més beneficiosa, tenint present la pràctica prèvia consolidada per l'empresa.

  1. Doncs bé, volem iniciar les nostres reflexions senyalant que els dies de lliure disposició d'assumptes propis no tenen cap tipus de reconeixement legal. Pel contrari, es tracta de previsions sorgides de la negociació col lectiva (en bona mesura, adaptant en el sector privat la similar figura establerta en la funció pública per la Llei 30/1984), de tal forma que la immensa majoria de convenis -si més no, a Catalunya- ho recullen. No obstant, val a dir que aquesta figura convencional pot tenir diferents perspectives en funció del redactat i la finalitat. En efecte, en molts casos el conveni empra els dies d'assumptes propis són mecanismes de reducció de jornada; en altres, pel contrari, concorre un element finalista: es tracta de fixar la possibilitat de que els treballadors tinguin una certa flexibilitat dispositiva sobre el seu temps de treball en funció de circumstàncies personal o, especialment, familiars. Tanmateix, en el primer cas -el més freqüents- la problemàtica relativa al seu impacte sobre la jornada és complexa. Així, pot ser que la norma col lectiva en determini el seu caràcter recuperable, o no. D'altra banda, caldrà estar que, en molts casos, els convenis preveuen en forma expressa que es tracta de dies no recuperables o retribuïts. I així mateix es podrà reflexionar respecte a si els dies de lliure disposició s'han tingut o no presents en el còmput de la jornada (normalment, anual) Escau tenir present que els dies d'assumptes propis no finalistes es constitueixen com a un sistema de reducció de jornada que es concreta sobre el paper en una disminució de la general pactada. D'aquesta manera, la representació assalariada obté una jornada inferior i, per la seva banda, la patronal aconsegueix un mecanisme flexible, de fàcil previsió i, especialment, que no és gaudit per una part de la plantilla per situacions de precarietat, interessos personals, etc.: mentre que és molt estrany a la pràctica que una persona assalariada no gaudeixi, per exemple, els dies de permís retribuït per matrimoni, no ocorre el mateix en relació a la figura aquí analitzada.

  2. Sorgeix així la problemàtica atenyent a l'hermenèutica dels convenis que regulen el dies d'assumtpes propis sense còmput específic en la jornada anual i, per tant, el seu caràcter recuperable o no. La dita qüestió ha estat abordada per la doctrina cassacional per bé que no sempre amb criteris plenament coincidents. No obstant, amb caràcter general la dita doctrina ha vingut insistint -respecte la figura analitzada o altres similarsque escau estar al contingut de les clàusules convencionals, en funció del seu redactat ( STS UD 20.12.2002 -rec. 61/2002 -) i/o la seva evolució ( SSTS UD 29.10.1993 -rec. 2641/1992 -, 17.12.2012 -rec. 8/2012 -, etc.) i/o a la relació amb el calendari laboral ( STS 24.05.2003 -rec. 57/2002 -)

    En forma més concreta, la STS UD 26.04.1995 -rec.3448/1993 - contenia la següent reflexió:

    La jornada de licencia retribuida que se concede a cada empleado del sector (artículo 28.5 del convenio) sigue, a estos efectos, el mismo régimen que las vacaciones anuales y el mismo también que los permisos retribuidos del artículo 37 del Estatuto; lo que pasa es que estos últimos no se sabe si llegarán o no a disfrutarse, esto es, si se darán o no las causas que los genera; mientras que aquí, como en las vacaciones, se da en todo caso.

    Carece de fundamento lo que el sindicato recurrente pide en el apartado A) del suplico de la demanda de conflicto colectivo, esto es que la jornada de libranza del artículo 28.5 del convenio colectivo debe incluirse como jornada de trabajo efectivo y que por ello debe pagarse mediante descanso compensatorio o con abono de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 19 de Febrero de 2014
    • España
    • 19 Febrero 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 10 de mayo de 2013, en el recurso de suplicación número 1466/13 , interpuesto por EXPLOTACIÓN HOTELERA EXPO, S.A. (HOTEL EXPO), frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 6 de los de Barcelona ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR