STSJ Cataluña 2424/2013, 4 de Abril de 2013

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2013:3881
Número de Recurso1200/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución2424/2013
Fecha de Resolución 4 de Abril de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 4 d'abril de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 2424/2013

En el recurs de suplicació interposat per INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT (ICS) a la sentència del Jutjat Social 1 Tarragona de data 8 de juny de 2011 dictada en el procediment núm. 1867/2008, en el qual s'ha recorregut contra la part MANTALEC, SA, INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL. i Eugenia, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 6-11-08 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre accident de treball, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 8 de juny de 2011, que contenia la decisió següent:

Que desestimando la demanda formulada por el INSTITUT CATALÁ DE SALUT, contra el Instituto Nacional de la Seguridad Social y la Tesorería General de la Seguridad Social; la trabajadora Dª. Eugenia ; y la empresa MANTELEC, S.A. debo confirmar y confirmo la resolución administrativa impugnada.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

La trabajadora, Eugenia, con DNI nº NUM000, afiliada al R.G.S.S. con núm. NUM001 prestaba sus servicios profesionales con la categoría profesional de enfermera para el ICS, cuando sufrió un accidente de trabajo el 10 de agosto de 2007 en el centro de trabajo que la entidad tiene en TorrefortaLa Granja (Tarragona) al tiempo que se estaban realizando los trabajos de desconexión de una máquina reveladora de la sala de revelado de RX del CAP Torreforta-La Granja por parte de Augusto operario de la empresa "MANTELEC, S.A.", produciéndose la salida de líquido revelador que estaba siendo vertido a través de un sifón que había en la sala, lo que originó vapores inhalados por la trabajadora, que se encontraba trabajando en el mostrador sito en la sala contigua a la sala de revelado donde se estaba desmantelando la máquina para posteriormente ser retirada.

SEGUNDO

Por el Servicio de Inspección de Trabajo y Seguridad Social se promovió expediente, apreciándose "infracción al ordenamiento vigente sobre Seguridad e Higiene en el Trabajo estimándose infringidos los preceptos siguientes: artículo 16.2 apartados a ) y b) de la Ley 31/1995 de 8 de noviembre (BOE del 10), de Prevención de Riesgos laborales, en conexión con el artículo 24.1 º y 2º de la misma norma; Real Decreto 374/2001 de 6 de abril sobre la protección de la seguridad y la salud de los trabajadores contra los riesgos relacionados con los agentes químicos durante el trabajo (BOE del 1 de mayo) artículos 3.1 y 5.1".

Con fecha registro de salida de 22 de abril de 2008, el Servicio de Inspección de Trabajo y Seguridad Social dictó Resolución por la cual se interesaba a la Dirección Provincial del INSS que "declare la existencia de relación de causalidad entre las lesiones sufridas por la trabajadora Dª Eugenia y la infracción al ordenamiento vigente en materia de Seguridad e Higiene en el Trabajo ... y en consecuencia se condene a la empresa responsable al abono con un recargo del 30% de todas las prestaciones económicas que se satisfagan como consecuencia del accidente de trabajo..."

TERCERO

Por Resolución de la Delegación Provincial del INSS de de 10 de julio de 2008 se acordó "declarar la existencia de responsabilidad empresarial por falta de medidas de seguridad e higiene en el trabajo en el accidente sufrido por la trabajadora Eugenia en fecha 10/08/2007. Declarar, en consecuencia la procedencia de que las prestaciones de Seguridad Social derivadas de accidente de trabajo citado serán incrementadas en el 30% con cargo exclusivo a la empresa responsable Institut Catalá de la Salut; ..."

CUARTO

La trabajadora estuvo de baja por incapacidad temporal derivada del accidente de trabajo desde el 10 de agosto de 2.007 hasta el 9 de de abril de 2.009, con un total de 545 días.

QUINTO

La representación del ICS presentó escrito de reclamación administrativa previa, con registro de entrada de fecha 4 de septiembre de 2008, contra la resolución de la Dirección Provincial del INSS de 10 de julio de 2008, que fue desestimada mediante resolución dictada por el mismo Organismo Público en fecha 16 de octubre de 2008.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar ( Eugenia ). Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs de l'ocupadora Institut Català de Salut de la generalitat de Catalunya contra la Sentència de 8 de juny de 2011 que desestima la seva pretensió de quedar absolta del recàrrec del 30% de les prestacions de la seguretat social per manca de mesures de seguretat que van causar l'accident de la treballadora infermera que prestava serveis en el centre de treball del ICS a Torreforta-La Granja el dia 10 d'agost de 2007, és per revisar els fets declarats provats i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l' article 191. b ) i c) de la Llei de Procediment Laboral, el Text Refós de la qual va ser aprovat pel R. Decret Legislatiu 2/1995 de 7 d'abril, d'aplicació al recurs.

La treballadora accidentada presenta impugnació al recurs, oposant-s'hi.

Segon

Postula en el primer motiu del recurs la revisió del Fet Provat Tercer segon paràgraf de la Sentència, que transcriu. No obstant el fet provat tercer de la demanda diu textualment, tal com es comprova en l'apartat de la sentència d'instància de Fets Provats: " Per Resolució de la Delegació Provincial del INSS de 10 de juliol de 2008 es va acordar " declarar l'existència de responsabilitat empresarial per falta de mesures de seguretat i higiene en el treball en l'accident patit per la treballadors Eugenia en data de 10 d'agost de 2007. Declarar en conseqüència la procedència de que les prestacions de la Seguretat Social derivades de l'accident de treball citat seran incrementades en un 30% amb càrrec exclusiu de l'empresa responsable Institut Català de la Salut;...".

El text que pretén modificar és el segon paràgraf del Fonament de Dret Tercer de la Sentència, i proposa el text alternatiu al paràgraf que resumidament recull que la lletrada del ICS va impugnar el document 28 de la prova de la demandant perquè no el va considerar document públic a efectes de prova i no tenia relació amb la controvèrsia. Es remet al document que cita.

Segueix postulant la modificació de la segona frase del cinquè paràgraf del Tercer Fonament de Dret de la Sentència, que transcriu, sobre la valoració judicial de la pericial practicada, i planteja arguments valoratius de part sobre la presumpció de veracitat de què ha de gaudir el dictamen del perit proposat pel recurrent. Igualment es refereix al sisè paràgraf del Tercer Fonament de Dret de la Sentència en relació a la pericial proposada per la treballadora i practicada, que el magistrat analitza i valora en el Tercer Fonament de Dret juntament amb la resta de proves practicades. Combat els raonaments judicials amb l'apreciació i valoració partidista i parcial de la prova, igual que efectua respecte del setè paràgraf del Tercer Fonament de Dret.

Segueix en aquesta tònica referint-se al Quart Fonament de Dret de la sentència segon paràgraf, que proposa suprimir perquè considera que es basa en el dictamen mèdic del Sr. Íñigo, que entén no pot tenir cap eficàcia probatòria pels arguments que manifesta. Igualment es refereix i valora el dictamen del Sr. Leon també proposat per la treballadora que considera no tenen valor de prova documental perquè són fotografies que no corresponen al cas ja que entén es tracta de plànols que no comprenen la xarxa de desguàs del CAP de Torreforta. Conclou que el ICS va aportar en canvi documentació acreditativa de la ventilació adequada en la sala de revelat i en la resta del servei de radiologia, de manera que l'afirmació judicial de la sentència que considera que el sistema de ventilació de la sal era deficient, s'ha de tenir per no feta.

Tercer

Cal recordar que el recurs de suplicació té una naturalesa extraordinària quasi de cassació i no d'apel lació, en virtut del principi d'instància única que regeix el procediment laboral. D'aquesta manera, no correspon a la Sala ni té competències per tornar a jutjar allò que ja ha estat jutjat, sinó únicament pel control d'adequació a la legalitat de l'activitat jurisdiccional en la instància única. Aquest caràcter extraordinari del recurs de suplicació i el fet que no es tracta d'una segona instància impedeix dur a terme una anàlisi de la prova practicada amb una...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ Cataluña 5375/2014, 18 de Julio de 2014
    • España
    • 18 d5 Julho d5 2014
    ...incrementadas las prestaciones de I.T. en el 30%, con cargo exclusivo al INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT. Por Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya de 4-4-2013, quedó confirmada la existencia de responsabilidad empresarial por falta de medidas de seguridad, en el accidente de......
  • ATS, 13 de Febrero de 2014
    • España
    • 13 d4 Fevereiro d4 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 4 de abril de 2013, en el recurso de suplicación número 1200/12 , interpuesto por INSTITUTO CATALÁ DE LA SALUT (ICS), frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 1 de los de Tarragona de fecha 8......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR