SAP Barcelona 646/2012, 10 de Diciembre de 2012

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2012:13916
Número de Recurso936/2011
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución646/2012
Fecha de Resolución10 de Diciembre de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ CATORZENA

Rotlle 936/11

Judici ordinario 1221/2009

Jutjat de 1a. Instància núm. 2 de Vic

S E N T È N C I A Nº 646/2012

Magistrat/ades:

Il·lm. Sr. FRANCISCO JAVIER PEREDA GÀMEZ

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Il·lma. Sra. MARTA FONT MARQUINA

Barcelona, deu de desembre dos mil dotze

La Secció Catorzena de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació les actuacions número 936/2011, seguides pels tràmits del judici ordinari número 1221/2009 en el Jutjat de 1a Instància núm. 2 de Vic a instàncies de RIEROLA I BOIXADER ASSOCIATS, S.L. representada pel Procurador Sr. Josep Mª. Cortal Pedra contra la Sra. Tatiana representada pel Procurador Sr. Sergi Bastida Batlle que estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel· lació interposat per la representació processal de Doña. Tatiana contra la sentència dictada el dia 3 de maig de 2011 pel Jutjat de 1a. Instància .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Estimo la demanda interposada pel procurador Miquel Ylla Rico en nom de Rierola i Boixader Associats, S.L., i dirigida contra Tatiana, i condemno a aquesta a pagar al primer l'import de 9.394,13 euros més l'interés legal des del 19 de maig de 2009. Acordo imposar les costes del procés a la demandada".

SEGON

La part demandada apel·là contra la sentència dictada pel Jutjat de 1a Instància núm. 2 de Vic en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 23 de novembre d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La demandada recorre en apel·lació la sentència que la condemna a pagar a la demandant la quantitat que ha facturat per l'elaboració d'un "avant-projecte d'estudi volumètric i distribució d'un edifici plurifamiliar" que segons sosté l'arquitecte li va encarregar el gener del 2003. En apel·lació la demandada insisteix que l'acció està prescrita pel transcurs de tres anys. Subsidiàriament, impugna la valoració que se n'ha fet de la prova practicada en relació a l'existència d'un encàrrec per part seva respecte els treballs efectuats pel Sr. Gonzalo i facturats per la demandant.

SEGON

Un nou examen de les actuacions porta a haver de mantenir en aquesta instància la desestimació de l'excepció de prescripció oposada per la Sra. Tatiana, encara que per uns arguments distints dels que exposa la sentència.

Les parts es mostren conformes que el termini de prescripció aplicable a la present reclamació és el de tres anys ( art.121-21 b CCCat ). Aquest termini no es pot computar, però, des que Don. Gonzalo va rebre l'encàrrec, com erròniament entén la demandada i acull la sentència. Els tres anys es computen des que es van deixar de prestar els serveis ( SSTS 11 de febrer de 1985, 5 de maig de 1989, 12 de febrer de 1990, 15 de març de 1994 ..). Es desconeix en quin moment va ser. No obstant la mateixa demandada, a l'acte del judici (interrogatori de part) ho lliga amb el trencament de les negociacions que mantenia amb la promotora Humà Habitatges SL. No s'ha indicat en quin moment es va produir aquest trencament però deuria ser en un moment posterior al 9 de novembre de 2004, perquè és d'aquesta data el fax enviat per la promotora fent una doble oferta econòmica, una de compra i l'altra de permuta. Si en aquelles dates, Humà Habitatges, SL encara els feia una oferta econòmica, vol dir que les negociacions estaven obertes amb aquesta promotora. Consegüentment, quan es va emetre la factura no havien transcorregut tres anys i tampoc quan Don. Gonzalo

, en persona, la va reclamar a la Sra. Tatiana, com ella mateixa va reconèixer a l'acte del judici.

TERCER

Gonzalo i Boixader Associats, SL reclama una factura de 8.098,39# (més IVA, 9.394,13#) per la confecció per part de l'arquitecte Don. Gonzalo d'un "avant-projecte d'estudi volumètric i distribució d'un edifici plurifamiliar i vivenda".

La demandada nega haver efectuat aquest encàrrec Don. Gonzalo i fins i tot, que se li hagi entregat l'avant-projecte que se li factura. El primer que cal assenyalar és que a les actuacions no s'ha aportat un avant-projecte, com tal. El que acompanya la demandant són uns esbossos, anotacions de superfície i alguns plànols (f.51 i seg.).

L'antiga relació d'amistat (des dels 15 anys) que unia la Sra. Tatiana amb Don. Gonzalo va fer que no subscrivissin un full d'encàrrec. Es desconeix per tant, què fou el que la Sra. Tatiana va encarregar al seu amic arquitecte. El que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Barcelona 183/2016, 20 de Abril de 2016
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 17 (civil)
    • 20 Abril 2016
    ...no pueden beneficiar otorgando mayor plazo para accionar a quien fue su supuesto causante". En el mismo sentido la SAP de Barcelona, sección 14, de 10 de diciembre de 2012 (ROJ: SAP B 13916/2012 ) declara que: "Els tres anys es computen des que es van deixar de prestar els serveis ( STS 11 ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR