STSJ Islas Baleares 532/2012, 13 de Julio de 2012

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2012:834
Número de Recurso714/2009
ProcedimientoPROCEDIMIENTO ORDINARIO
Número de Resolución532/2012
Fecha de Resolución13 de Julio de 2012
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00532/2012

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA ILLES BALEARS

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SENTÈNCIA núm. 532

Il·lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

Palma, a 13 de juliol de 2012

-------------------------VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears les actuacions número 714 de 2009, dimanants del recurs contenciós administratiu seguit entre parts, d'una, com a demandant, els Srs. Purificacion, Victoria i Hernan, representats per la procuradora dels Tribunals Sra. Borràs Sansaloni i assistits per l'advocat Sr. Perales Madueño, i, d'altra, com a Administració demandada, el Consell Insular d'Eivissa, representada pel procurador Sr. Nicolau Rullán i assistida pel seu advocat. En qualitat de part codemandada ha intervingut l'Ajuntament d'Eivissa representat per la procuradora Sra. Ferrer Mercadal.

L'objecte del recurs és l'acord de la Comissió insular d'ordenació del territori, urbanisme i patrimoni històric del Consell Insular d'Eivissa, dictat el dia 4 d'agost de 2009, pel qual es va aprovar definitivament la revisió del Pla general d'ordenació urbana de la ciutat d'Eivissa.

La quantia es fixà en indeterminada.

El procediment seguit ha estat el del tràmit previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998.

L'Il·lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila, President de la Sala, en qualitat de magistrat ponent, expressa el parer del Tribunal.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu i anunciar la seva incoació. 2n.- Rebut l'expedient administratiu es posà de manifest en Secretaria a la part recurrent perquè formalitzés la demanda. La referida demanda fou deduïda dins el termini legal al·legant-se en ella els fets i fonaments de dret que s'estimaren necessaris en ordre a les seves pretensions i interessant de la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda a les representacions de l'Administració demandada i de la codemandada perquè la contestessin, així ho varen fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència confirmatòria dels actes administratius recorreguts.

4r.- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre els punts de fet interessats per les parts actora i codemandada. Proposta i admesa que fou en forma, es practicà amb el resultat que és de veure en les actuacions.

5è.- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així varen fer, i s'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 10 de juliol de 2012.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de l'acord de la Comissió insular d'ordenació del territori, urbanisme i patrimoni històric del Consell Insular d'Eivissa, dictat el dia 4 d'agost de 2009, pel qual es va aprovar definitivament la revisió del Pla general d'ordenació urbana de la ciutat d'Eivissa.

La part actora aspira a la declaració de nul·litat del referit acord i a la pètita de la demanda interessa, i la cita és textual, el següent:

...en cuanto a la delimitación en suelo urbano de la unidad de actuación nº 9 Can Canto y la ordenación para ella establecida, y, manteniendo su clasificación como suelo urbano y la ordenación aplicable hasta la entrada en vigor de la Revisión impugnada, se incluyan en un ámbito que permita completar su urbanización...

Subsidiàriament, interessa, i per el cas que no es declari la nul·litat:

"...que se dicte el derecho de mis representadas a ser indemnizadas por las Administraciones demandadas en concepto de responsabilidad patrimonial en las cantidades que para cada uno de los recurrentes se fijen en la ejecución de la sentencia".

S'assenyala a la fonamentació jurídica de la demanda, en primer lloc, i pel que fa als aspectes jurídics materials, la responsabilitat de l'Ajuntament d'Eivissa per la mancança de desenvolupament i urbanització dels terrenys de la Unitat d'actuació núm. 9 de Can Cantó; segon, els límits a la potestat discrecional del planejament; tercer, la improcedència de l'obtenció de cessions de sòl per a la materialització d'aprofitament lucratiu i la construcció d'equipament en sòl urbà per una via distinta a la de l'expropiació i, quart, el dret a la indemnització pertinent.

SEGON

Destaquem que amb aquesta mateixa datació i número correlatiu de sentència ens pronunciem a les actuacions 711 de 2009. La majoria de reflexions, per no dir la totalitat, són d'aplicació aquí, si més no, però, haguem de matisar segons quin tipus de resposta plantejades en aquest debat que no pas en aquell.

Hem transcrit la pètita en la mesura que en ella queda reflectit l'objecte del debat, a saber, la delimitació de la Unitat d'actuació núm. 9 de Can Cantó i la inclusió en ella d'un equipament públic.

Efectivament, si observem el contingut de l'expedient administratiu, i en especial, el plànol G, veiem com a la referida Unitat d'actuació s'hi preveu un aparcament en superfície i soterrani. El seus objectius, segons la Memòria de Gestió del Pla que apareix al foli 36, són els de desenvolupar les terrenys sense urbanitzar de caràcter residencial.

Vèiem, en el que són de rellevants, per a la major comprensió del debat, la concreció dels fets, tal com ho efectuem:

1r.- La delimitació dels polígons 7 y 8 i les determinacions que li eren d'aplicació es varen fixar en el Pla general d'ordenació urbana d'Eivissa aprovat l'any 1972. 2n.- L'any 1977, 5 anys més tard, es va concloure el projecte per a la redacció del pla parcial. Hi havia en ell la forma de gestió i, a la memòria, es justificava perquè havien de tractar-se ambdós polígons com a una sola unitat. L'al·ludit pla parcial fou aprovat per la Comissió provincial d'urbanisme el dia 19 de juny de 1978.

3r.- El 26 de setembre de 1985, més de 7 anys més tard, l'Ajuntament d'Eivissa va aprovar definitivament el projecte de reparcel· lació i normalització de finques.

4t.- L'acord...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 20 de Marzo de 2015
    • España
    • 20 Marzo 2015
    ...doña Flora , doña Rocío y don Lorenzo , representados por el Procurador don Luis Pozas Osset y asistidos de Letrada, contra la Sentencia nº 532/2012 dictada por la Sección Primera de la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares en fecha 13......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR