STSJ Cataluña 10/2012, 3 de Mayo de 2012

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2012:4656
Número de Recurso3/2012
ProcedimientoDEMANDAS
Número de Resolución10/2012
Fecha de Resolución 3 de Mayo de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, tres de maig de dos mil dotze

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, ha dictat aquesta sentència.

SENTÈNCIA NÚM. 10/2012

En les actuacions de demanda de Conflicte Col.lectiu número 3/2012, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 22/02/2012 va tenir entrada la demanda de CONFLICTE COL·LECTIU presentada per Raimundo,EN REPRESENTACIÓ DE SECCIO SIND.UGT contra SECCIÓN SINDICAL DE CC.OO. DE FGC, S.A., FERROCARRILS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, S.A., SECCIÓN SINDICAL DE SEMAF DE FGC, S.A., SECCIÓN SINDICAL DE LA CGT DE FGC, S.A. I COMITÉ DE EMPRESA DE FGC, S.A.

SEGON

Es va admetre a tràmit i després d'anomenar el Magistrat Ponent, es va citar a les parts per a la celebració de l'acta de conciliació i en el seu cas, judici pel día 18 d'abril de 2012.

TERCER

Es va celebrar l'acta de conciliació sense avinença . I seguidament es va celebrar el judici, el qual es va gravar, i es va unir a les actuacions el corresponent CD. Es van practicar les proves admeses, amb el resultat que obra en les actuacions, i quedant les actuacions esmentades concluses per a dictar la Sentència.

QUART

En la tramitació d'aquests procediment s'han observat les normes processals de caràcter essencial aplicables al cas.

FETS PROVATS

1r.- L'empresa FERROCARRILS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, S.A. és una entitat de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia, creada per Decret de data 5 de setembre de 1979, que té una plantilla actual d'aproximadament 1.500 treballadors, dels quals aproximadament 900 treballadors estan adscrits a l'àrea de Producció. El present Conflicte col.lectiu afecta als treballadors que pertanyen a l'àrea citada (fets no controvertits). 2n.- La citada empresa i els seus treballadors regulen les seves condicions de treball pel 14è Conveni Col.lectiu de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. L'article 31 del citat Conveni regula les hores extraordinàries. (no controvertit).

3r.- El dia 2.7.2007 les parts van arribar a un acord sobre el càlcul del preu de l'hora extraordinària, en el qual s'incloïen els conceptes següents: Salari Base + complement salarial + complement d'homogeneïtzació salarial : per les hores de la jornada laboral anual (folis 84 i 85).

4t.- En data 8.4.2011 el Jutjat Social nº 31 de Barcelona va dictar sentència en la qual s'estimava la demanda interposada per un grup de treballadors i va decidir que la retribució de l'hora extraordinària s'havia de retribuir, com a mínim, al preu de l'hora ordinària. En compliment de la citada sentència, els representants dels treballadors i de l'empresa es van reunir en data 2 de juny de 2011 acordant que el càlcul del preu de l'hora extra es realitzaria de forma individualitzada i inclouria els següents conceptes: Salari conveni + complement salarial + complement homogeneïtzació salarial + complement Personal revalorable + complement Personal no revalorable + pagues extres : Jornada laboral anual. (no controvertit). El citat càlcul es realitza mitjançant la utilització d'un programa informàtic (testifical Sr. Luis Manuel .

5è.- Els treballadors afectats pel present conflicte col.lectiu tenen dret també al cobrament d'un concepte denominat de Desplaçament, el qual està regulat en els acords d'empresa de dates 18 de maig i 6 d'octubre de 1999 i 26 de març de 2.003, subscrits per la Comissió de Seguiment del Conveni col.lectiu, en les quals es va decidir que s'abonaria per minuts de desplaçament i el pagament del citat concepte es faria al preu de l'hora extraordinària. (folis 39 a 43 de les actuacions).

6è.- El pagament del citat concepte de desplaçament el continua calculant l'empresa en base al preu de les hores extres fixades en l'article 31.2 del 14è Conveni col.lectiu de l'empresa (no controvertit).

7è.- Les parts van intentar el preceptiu intent de conciliació davant el Tribunal Laboral de Catalunya, el qual va finalitzar sense acord (folis 8-10).

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Cal dir, en primer lloc, en compliment del que estableix l' article 97.2 de la Llei de Procediment Laboral, que els fets que es declaren provats o bé no són controvertits o bé es fonamenten en els mitjans de prova que s'esmenten en cadascun d'ells.

SEGON

La part actora pretén, per mitjà del present conflicte col.lectiu, que es declari que el valor del concepte o plus de desplaçament sigui abonat als treballadors de l'àrea de Producció de l'empresa demandada, d'acord amb el valor d'hora extraordinària que s'ha transcrit en el fet provat tercer, enlloc de sobre el valor de l'hora extraordinària que consta en l'article 31 del Conveni col.lectiu d'aplicació a les parts, així com que es condemni l'empresa a abonar les diferències existents per aquest motiu, corresponents a l'any 2011, a tota la plantilla afectada.

Fonamenta la pretensió en que actualment, i en virtut del compliment d'una sentència judicial, les parts van acordar que les hores extres es pagarien al mateix preu de les hores ordinàries de treball, per la qual cosa es calcularia el seu import de forma individualitzada, incloent els conceptes abans citats, i en conseqüència, tenint en compte que el citat complement s'ha d'abonar al mateix preu que les hores extres, no existeix cap motiu pel qual l'empresa el continuï abonant amb el valor de les hores extres que consta en el citat Conveni, que ja no estan en vigor en virtut de la sentència i acord posterior abans citats.

La Secció Sindical de SEMAF DE FGC, S.A. en l'acte del judici es va adherir a la demanda.

L'empresa demandada es va oposar al.legant que quan es va negociar el nou valor de les hores extres l'any 2007, va existir un acord verbal de que el preu del concepte de desplaçament ni el de formació no es modificava, malgrat que es modifiqués el preu de les hores extres, el qual no es va creure necessari plasmar per escrit. Apart d'aquest acord. aquesta informació es va donar als treballadors mitjançant una comunicació a tota la plantilla l'any 2.007 que ningú no va impugnar i amb la publicació de les noves Taules Salarials, per la qual cosa no té cap sentit que es plantegi un conflicte col.lectiu en aquests moments, quan ningú no va impugnar les citades taules salarials. La demanda no es va plantejar l'any 2007, que és quan es va produir aquest canvi, malgrat que aquest acord va ser impugnat. No va ser a rel de la sentència del Jutjat Social nº 31 de Barcelona que es va modificar el preu de les hores extres, sinó en l'Acord de juliol de 2.007, per la qual cosa s'ha d'entendre que hi va haver una acceptació tàcita per part dels treballadors. Per aquest motiu al.lega que l'acció hauria caducat o prescrit al interposar ara el conflicte, quan el canvi es va produir en el mes de juliol de 2007. Subsidiàriament al.lega que el conflicte no pot tenir una favorable acollida, en atenció a la naturalesa jurídica de la demandada, atès que es tracta d'una Entitat de Dret Públic, per la qual cosa li resulten d'aplicació les normes en matèria de restriccions pressupostàries. Concretament la modificació efectuada pel Decret-Llei 3/2010, de 29 de maig de la Generalitat de Catalunya, dels articles 23 i 24 e) de la Llei 25/2009 de 23 de Desembre, pel qual es van aprovar els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 18 de Junio de 2013
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 18 June 2013
    ...contra la sentencia dictada por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 3/Mayo/2012 [procedimiento 3/2012], seguidos a instancia de Sección Sindical de la UNIÓN GENERAL DE TRABAJADORES frente a FERROCARRILS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, S.A., SECCION SI......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR