SAP Lleida 155/2012, 18 de Abril de 2012

PonenteALBERT MONTELL GARCIA
ECLIES:APL:2012:271
Número de Recurso174/2011
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución155/2012
Fecha de Resolución18 de Abril de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 174/2011

Procediment ordinari núm. 2302/2009

Jutjat Primera Instància 3 Lleida (ant.CI-3)

SENTÈNCIA núm. 155/2012

President/a:

IL·LM. SR. ALBERT GUILANYÀ I FOIX

Magistrats/ades jutges/esses:

IL·LM. SR. ALBERT MONTELL GARCIA

IL·LMA. SRA. ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

Lleida, divuit d'abril de dos mil dotze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 2302/2009, del Jutjat Primera Instància núm. 3 Lleida (ant.CI-3), en virtut del recurs interposat per la part demandant COMUNIDAD DE PROPIETARIOS DE LA CALLE DIRECCION000 NUMERO NUM000 DE ALBATARREC, representada pel procurador JOSÉ Mª GUARRO CALLIZO i assistida pel lletrat JUAN MANUEL NADAL REIMAT contra sentència de data onze de gener de dos mil onze dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 174/2011. Les parts demandades, Pedro representat per la procuradora ROSA SIMO ARBOS i assistit pel lletrat IGNACIO SAENZ DE BURUAGA Y MARCO i Belarmino representat per la procuradora MACARENA OLLE CORBELLA i assistit pel lletrat JOAN BETRIU MONCLUS, s'oposen a l'apel·lació. La codemandada CONSTRUCCIONS JAUME FABREGAT, SL ha estat declarada en rebel·lia en primera instància. És ponent d'aquesta resolució el/la magistrat/ada ALBERT MONTELL GARCIA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data onze de gener de dos mil onze, és la següent: "

FALLO

Por todo lo expuesto,

ESTIMO PARCIALMENTE la demanda interpuesta por la Comunidad de Propietarios Carrer DIRECCION000 nº NUM000 de Albatàrrec contra Construcciones Jaume Fabregat, S.L, Belarmino y Pedro y por ello, ABSUELVO a Pedro de todos los pedimentos en su contra.

CONDENO a Construcciones Jaume Fabregat, S.L y a Belarmino a reparar los desperfectos y a abonar a los actores, en su caso, las indemnizaciones fijadas en el fundamento de derecho quinto y en la forma establecida en dicho fundamento.

En cuanto a las costas, la Comunidad de Propietarios Carrer DIRECCION000 nº NUM000 de Albatàrrec deberá abonar las costas procesales causadas Don. Pedro .

Construcciones Jaume Fabregat, S.L deberá abonar las costas procesales causadas a la Comunidad de Propietarios Carrer DIRECCION000 nº NUM000 de Albatàrrec.

Sin expresa condena en costas Don. Belarmino . [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, la part demandant COMUNDIAD DE PROPIETARIOS DE LA DIRECCION000 NUMERO NUM000 DE ALBATARREC va interposar recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat/ada ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 18 d'abril de 2012 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La sentència de primera instància és recorreguda pel la comunitat de propietaris demandant, que planteja les següents qüestions:

  1. - Prescripció de l'acció dirigida contra l'arquitecte tècnic Sr. Pedro : la naturalesa dels vicis i defectes que motiven les pretensions de la demanda no permeten considerar que ens trobem davant un supòsit de danys progressius que es manifesten en tota la seva extensió i intensitat després d'un procés evolutiu seguit durant un determinat període de temps. La dificultat o impossibilitat per poder utilitzar les places d'aparcament i la falta de claraboia o lluerna podien ser coneguts pels adquirents dels habitatges des del mateix moment en què en van prendre possessió, si no abans, atès que són perfectament visibles, manifestos i evidents. Contràriament al que es diu al recurs, no cal confeccionar cap mena d'estudi tècnic per adonar-se que l'ús de les places d'aparcament, la circulació i maniobrabilitat per tota la planta que hi està destinada i, fins i tot, l'accés des del carrer al seu interior (que exigeix envair la vorera de l'altre costat de carrer), és molt incòmode i difícil, mancat d'espai suficient, amb risc de danyar qualsevol tipus d'automòbil, com denota el fet que, tal i com indica el perit Sr. Oscar, hi ha veïns que s'estimen més no aparcar-hi els seus vehicles. La manca d'instal·lació de la claraboia també és perceptible a simple vista i per adonar-se dels problemes que podia arribar a ocasionar no calia esperar a veure caure la primera pluja. Així, a la denúncia presentada pel president de la comunitat de propietaris davant la Direcció General de Qualitat de l'Edificació, de data 9-11-07 (la demanda s'interposa el 29-12-09, transcorreguts, doncs, els dos anys de prescripció), ja es fa referència a aquesta circumstància, com també a les filtracions d'aigua al fossar de l'ascensor, a un tram de paret de la caixa d'escala i en un punt de la paret del pàrquing. El mateix succeeix amb la manca d'aïllament de la paret mitgera, perceptible a simple vista des de l'exterior de l'edifici, amb la particularitat que encara que es va començar a arrebossar la part superior de la paret mitgera, es va deixar inacabada. La reclamació administrativa no pot produir efectes interruptius de la prescripció de l'acció dirigida contra l'aparellador atès que només s'adreça contra la promotora-constructora de l'immoble, amb qui es practica tot l'expedient, sent l'únic que acaba sent sancionat. Ha transcorregut, doncs, el termini de dos anys establert a l' art. 18.1 de la LOE .

    Finalment, i pel que fa al règim de la responsabilitat dels agents de la construcció que estableix la LOE, obeeix a un règim de tipus individual, del professional, per actes propis i, en determinats supòsits, per actes aliens, segons principis subjectivistes, llevat dels supòsits en els quals no sigui possible individualitzar la responsabilitat, en el qual cas regeix el principi de solidaritat entre tots els agents. Així ho recorda la STS de 10-6-11, quan diu: "Tanto ahora con la LOE -artículo 17.2 -, como antes con el articulo 1591 CC, la responsabilidad de las personas que intervienen en el proceso constructivo es, en principio, y como regla general, individualizada, personal y privativa, en armonía con la culpa propia de cada uno de ellos en el cumplimiento de la respectiva función específica que desarrollan en el edificio, desde el momento en que existen reglamentariamente impuestas las atribuciones y cometidos de los técnicos que intervienen. Cada uno asume el cumplimiento de sus funciones y, en determinadas ocasiones, las ajenas, como ocurre en la LOE, al establecer la Ley ciertos supuestos en los que los agentes responden por la actividad de otras personas, caso del proyectista, respecto de los errores de cálculo, o de los estudios o dictámenes que encarga a otros; del director de la obra, por omisiones o deficiencias del proyecto, o del constructor, por el jefe de obras o por los subcontratistas. Sólo cuando aquella no pueda ser concretada individualmente procederá la condena solidaria que no es más que la concreción de la regla contraria.En lo que aquí interesa supone que para poderlos incluir en el círculo de responsables solidarios se hace necesario, primero, que se les pueda imputar el daño, y, después, que no se pueda deslindar tal responsabilidad de la correspondiente a los demás agentes en el proceso constructivo". En el mateix sentit, vide SSTS de 19-7- 10 i de 15-2-11 .

  2. - Lluerna: tal i com indiquen les proves pericials, la claraboia estava contemplada al projecte constructiu. No es va arribar a realitzar per decisió unilateral del constructor-promotor, la qual cosa va fer que siguin inadequats els materials utilitzats pel sòl dels replans que donen al pati interior i la fusta de les portes dels habitatges, atès que no són adequats per exteriors, si no que són d'interior. Això fa que es produeixin entollaments d'aigua quan plou, que s'hi rellisqui amb facilitat i que l'aigua faci malbé les portes de fusta. S'ha executat l'obra segons les previsions del projecte pel que fa a la tipologia de materials utilitzats, tot i que la no realització de la lluerna hauria d'haver comportat una modificació del projecte per adaptar els materials a la nova situació, atès que suposa passar d'un interior a un exterior. La responsabilitat de l'arquitecte superior demandat, com autor del projecte constructiu i, a més, director de l'obra, és clara, i així resulta de l' art. 12.2

    d) de la LOE quan disposa que és...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR