STSJ Cataluña 201/2012, 9 de Marzo de 2012

PonenteMONTSERRAT FIGUERA LLUCH
ECLIES:TSJCAT:2012:2545
Número de Recurso632/2009
ProcedimientoRECURSO ORDINARIO (LEY 1998)
Número de Resolución201/2012
Fecha de Resolución 9 de Marzo de 2012
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ SEGONA. BARCELONA

Recurs ordinari (Llei 1998) núm. 632/2009

Parts: MAS GALLAU,S.A.

c/ JURADO PROVINCIAL DE EXPROPIACIÓN FORZOSA DE TARRAGONA i DEMARCACIÓN DE CARRETERAS DEL ESTADO EN CATALUNYA

SENTÈNCIA Núm. 201

Magistradas:

Il·lma. Sra. Núria Clèries Nerín

Il·lma. Sra. Ma Pilar Rovira del Canto

Il·lm. Sra. Montserrat Figuera Lluch

Barcelona, 9 de març de 2012

La Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha constituït per resoldre el recurs ordinari (llei 1998) núm. 632/2009, el qual va ser interposat per MAS GALLAU,S.A., representat pel procurador Sr. JOAQUIM SANS BASCU, i assistit de lletrat, contra JURADO PROVINCIAL DE EXPROPIACIÓN FORZOSA DE TARRAGONA i DEMARCACIÓN DE CARRETERAS DEL ESTADO EN CATALUNYA, representats i defensats per l'ABOGADO DEL ESTADO.

Aquesta Secció ha pronunciat la Sentència següent en nom de SM el Rei.

Hi ha actuat com a ponent la magistrada il·lma. sra. Montserrat Figuera Lluch, qui expressa el parer de la Sala.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La representació de la part actora va interposar un recurs contenciós administratiu contra resolució de data 30-11-09, que fixa el preu just de la finca 071,071 OT y 071 SERVEIS de Cambrils, afectada pel projecte "12-T-3270 Autovía del Mediterráneo A-7. Tramo: Cambrils-Variante de Vila-seca". Expropiant: Demarcación de Carreteras del Estado en Catalunya del Ministerio de Fomento. Expedient: 69/09.

Segon

Acordada la incoació d'aquestes actuacions, se'ls va donar el curs processal previst per la Llei d'aquesta jurisdicció. Les parts van despatxar els tràmits conferits de demanda i contestació, en el seu moment i per ordre, i d'acord amb els fets i fonaments de dret dels seus escrits, van sol·licitar, respectivament i en els termes que hi consten, que s'anul·lessin els actes objecte del recurs i que aquest es desestimés.

Tercer

Per interlocutòria es va obrir el procés a prova que es va fer d'acord amb el que es troba a les actuacions i tot seguit es va continuar pel tràmit de conclusions succintes, que les parts van evacuar fent-hi les al·legacions que van considerar aplicables, i finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, que va tenir lloc el dia 23 de febrer de 2012.

Quart

En la substanciació d'aquest procediment s'han observat i complert les prescripcions legals,

FONAMENTS DE DRET

Primer

Constitueix l'objecte d'aquest recurs la resolució del Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa de Tarragona de data 30 de novembre de 2009, dictada en l'expedient núm.,9/09, incoat pel Ministeri de Foment, Demarcació de Carreteres de l'Estat a Catalunya amb motiu del projecte: 12-T-3270 "Autovia del Mediterrani A-7. Cambrils - Variant de Vilaseca. Finca propietat de Mas Gallau, SA", que fixa el preu just de l'expropiació forçosa de les finques 071,071 OT i 071 Serveis del terme municipal de Cambrils, propietat de l'actora en un total de 4.750.452,79 euros.

El preu just de l'expropiació es refereix a 3.695 m2 de ple domini de la superfície de la finca de referència; a 76 m2 de servitud i a 175 m2 d'ocupació temporal.

L'actora impugna el preu just fixat pel Jurat i en base al mateix informe tècnic presentat juntament amb el seu full d'apreuament en via administrativa sollicita en la pètita de l'escrit de demanda que es fixi el preu just de l'expropiació en un total de 17.892.474,98 euros. En l'escrit de conclusions, després de la pràctica de la prova pericial judicial, l'actora sollicita que es fixi el preu just de l'expropiació en 15.626.208,81 euros i de manera subsidiària sollicita es fixi en 7.711.875,18 euros .

El lletrat de l'Estat defensa l'encert de la valoració efectuada pel Jurat.

D'acord amb el planejament vigent al moment de l'expropiació -PGOU de 6 de juny de 1993- la finca estava classificada com a sòl urbà, amb la qualificació urbanística d'edificació hotelera clau 7c. i estava dedicada a ús hoteler.

Es tracta d'una finca amb forma rectangular de topografia més aviat plana, limitada per la carretera N-30. Formava part d'una finca més gran on es troba l'edificació destinada a hotel de quatre estrelles i els seus annexos, restaurant, discoteca, piscina, jardins, edificis auxiliars, etc. L'expropiació ha afectat principalment la part on es trobava el sistema d'accessos a l'hotel, l'aparcament i part de jardí.

No existeix discrepància pel que fa a la data a què s'ha de referir la valoració -22 d'abril de 2006-. També hi ha coincidència entre les parts en relació amb la normativa d'aplicació per efectuar la valoració del preu just de l'expropiació d'acord amb la Llei 6/1998, sobre el règim del sòl i valoracions i, en concret, pel que fa a la valoració del sòl, d'acord amb els criteris establerts al seu article 28 . Les parts coincideixen també que la Ponència de valors cadastrals ha perdut vigència i que la valoració del sòl s'ha d'efectuar per aplicació del valor de repercussió obtingut pel mètode residual.

L'actora impugna en aquest recurs la valoració que efectua el Jurat dels diferents conceptes que inclou per a la determinació del preu just de l'expropiació. Qüestiona així la valoració del sòl, del vol, de la servitud de pas, de l'ocupació temporal, del demèrit causat per l'expropiació a la resta de la finca no expropiada, dels perjudicis per la necessitat de condicionar la part no expropiada i també dels perjudicis relatius a l'explotació del negoci hoteler causats per l'expropiació.

A les actuacions s'han practicat dues proves pericials judicials. Una realitzada per una arquitecta i una altra portada a terme per un economista relativa a la valoració dels perjudicis causats en el negoci hoteler per l'expropiació de referència.

Segon

Pel que fa a la valoració del sòl per determinar el preu just de l'expropiació, el Jurat per aplicar la norma de l' article 16 del Reial decret 1020/1993, de 25 de juny, per obtenir el valor en venda del producte immobiliari acabat, atès que no disposa de dades relatives a la compravenda d'immobles destinats a hotels amb característiques semblants; pren en consideració els valors en venda d'immobles destinats a ús d'oficina, a ús comercial i a ús residencial relatius a l'any 2009, n'obté la mitjana i aplica al resultat un coeficient reductor per obtenir el valor en venda de l'any 2006. Per obtenir el valor unitari del sòl pren en consideració un índex d'edificabilitat neta del 0,6 m2. Entén que no resta suficientment acreditada la realització de les cessions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 20 de Diciembre de 2012
    • España
    • 20 Diciembre 2012
    ...2012, de la Sala de lo Contencioso-administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (Sección Segunda), dictada en el recurso núm. 632/09 SEGUNDO .- Por escrito de personamiento presentado el día 10 de julio de 2012, la representación procesal de la mercantil Mas Gallau, S.A., se......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR