SAP Barcelona 693/2010, 24 de Noviembre de 2010

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2010:8934
Número de Recurso57/2010
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución693/2010
Fecha de Resolución24 de Noviembre de 2010
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ CATORZENA

Rotlle 57/10

Judici ordinari 1618/2008

Jutjat de 1a. Instància núm. 38 Barcelona

S E N T È N C I A N.693/2010

Magistrat/ades:

Il·lm. Sr. FRANCISCO JAVIER PEREDA GÀMEZ

Il·lma. Sra. CARMEN VIDAL MARTÍNEZ

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Barcelona, vint-i-quatre de novembre dos mil deu

La Secció Catorzena de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació les actuacions número-1618/2008, seguides pels tràmits del judici

ordinari en el Jutjat de 1a Instància núm. 38 de Barcelona a instàncies de Caja de Ahorros de Santander y Cantabria, representada pel procurador Antonio Cortada

Garcia contra Construcciones Puerto Playa, S.L. i Cabinas d'Aiguadolç S.L., representades pels procuradors Josefa Manzanares Corominas i Emma Nel.lo Jover

respectivament, que estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat per les demandades contra la sentència dictada el dia 6 de juliol de 2009 pel Jutjat de 1a. Instància .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Que estimando íntegramente la demanda interpuesta a instancia del Procurador D. Antonio Cortada García en nombre de la entidad La Caja de Ahorros de Santander y Cantabria debo declarar y declaro que la compraventa celebrada entre Cabinas d'Aiguadolç SL y Construcciones Puerto Playa SL ante el notario de Barcelona don Sergio González Delgado el 8 de agosto de 2008 es absolutamente simulada e inexistente y no debe producir efecto alguno en derecho, al propio tiempo deberán practicarse en los Registros de la Propiedad de Cunit, Fuenlabrada 3, Llerena, Llobregat y Calafell los asientos precisos para la debida virtualidad de los anteriores pronunciamientos y consiguientemente, la cancelación de la inscripción de las susodichas fincas a nombre de Construcciones Puerto Playa SL, condenando a las demandadas a estar y pasar por los anteriores declaraciones y a consentir que las fincas comprendidas en la escritura pública citada sean objeto de la oportuna ejecución en el procedimiento a que se ha aludido en el hecho segundo del escrito de demanda hasta la adjudicación de las mismas, en su caso, al rematante, con condena solidaria a los demandados al pago de las costas causadas." SEGON.- Les demandades apel·len contra la sentència dictada pel Jutjat de 1a Instància núm. 38 de Barcelona en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 11 de novembre d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La Caja de Ahorros de Santander y Cantabria insta la declaració de nul·litat per simulació absoluta de les operacions de compravendes escripturades el 8 d'agost del 2008. Al·lega que aquests contractes es concertaren entre societats estretament vinculades a la família Mariana Pedro Jesús Rosendo amb l'única finalitat de sostraure aquelles finques del patrimoni de qui és la fiadora solidària d'una altra societat del grup, actualment en situació de concurs a qui va concedir un crèdit que ha resultat impagat i que està reconegut en l'expedient concursal.

Subsidiàriament, exerceix acció de rescissió per frau de creditors.

La sentència desestima les excepcions oposades, i estima l'acció exercida amb caràcter principal per l'existència d'importants indicis que permeten considerar acreditada una situació d'absoluta simulació contractual.

Contra l'anterior resolució, recorren les demandades. Cabines d'Aiguadolç, SL insisteix en l'excepció de litispendència o subsidiàriament,de prejudicialitat civilrespecte el procediment d'execució de títol no judicial instat per l'ara demandant contra aquesta entitat, atès que en aquell procediment va oposar la nul· litat de la pòlissa. Subsidiàriament, oposa nul·litat de la pòlissa per vulneració de normes de contractació. Denuncia, a continuació, que la sentència incorre en incongruència perquè nega validesa als contractes privats quan només s'havia sol·licitat la nul·litat de l'escriptura pública. Finalment, invoca errònia valoració de la prova en relació a la simulació contractual.

Construcciones Puerto Playa, SL oposa falta de legitimació per instar l'acció de nul·litat per falta de interès legítim de la creditora. Al·lega (a) abús de dret perquè tant la fiadora com la deutora tenen béns per assumir el deute i (b) que no ha quedat acreditada la situació de simulació contractual.

SEGON

La pretesa nul·litat del contracte de crèdit que mantenia Cabinas d'Aiguadolç, SL tant en el procediment d'execució instat per Caja de Ahorros de Santander y Cantabria com en el present a fi i efecte de fonamentar les excepcions de litispendència o prejudicialitat civil i qüestionar la legitimació d'aquesta entitat, ha estat definitiva resolta per la Secció 16a d'aquesta Audiència Provincial que en resolució de 19 d'abril d'enguany ha desestimat en tots els seus punts l'apel·lació formulada per la societat contra qui s'havia instat l'execució i confirma la resolució de primera instància que desestimava l'oposició formulada per Cabinas d'Aiguadolç, SL. L'efecte que aquesta interlocutòria ha de produir en el present litigi impedeix qualsevol pronunciament sobre validesa del contracte de crèdit en el qual la demandant fonamenta el seu legítim interès en l'exercici de l'acció de nul·litat d'unes operacions de compravenda per pretesa simulació.

S'insisteix, a més, en apel·lació que Caja de Ahorros de Santander y Cantabria no està legitimada per instar l'acció de nul·litat per simulació. Descartada, però, la nul·litat del contracte de crèdit, la legitimació activa de la creditora ha quedat ja resolta. No estarà de més recordar que la jurisprudència ha definit la legitimació activa com la "posición o condición objetiva en conexión con la relación material objeto del pleito que determina una aptitud para actuar en el mismo como parte [...]exige una adecuación entre la titularidad jurídica afirmada (activa o pasiva) y el objeto jurídico pretendido" ( SSTS de 24 de juny del 2008 que cita les de 31 de març de 1997, 28 de desembre del 2001, 28 de febrer de 2002 i 27 de juny de 2007 ). I en aquells casos en què es pretén la nul·litat d'uns contractes per simulació absoluta és reiterada la jurisprudència que reconeix legitimació per exercir aquesta acció de nul·litat a tercers encara que no hagin estat part en els contractes impugnats (entre d'altres SSTS de 16 d'octubre de 2006, 10 d'abril de 2001, 17 de febrer de 2000, 21 de novembre de 1997, 24 de maig, 14 de juny i 24 de juliol de 2002, 7 de març de 1996, 15 de març de 1994, 5 de novembre de 1990 ...). I més concretament no es dubte de la "legitimación, no procesal sino material, de la entidad actora para el ejercicio de la acción de nulidad, ya que en su condición de acreedor perjudicado que ve peligrar la efectividad de su crédito puede ejercitar tanto esta acción de nulidad como la rescisoria prevista en los artículos 1290 y siguientes del Código civil " (per totes STS de 19 de gener del 2007 ).

En el present cas, el legítim interès de Caja de Ahorros de Santander y Cantabria, per instar la nul·litat dels contractes resulta clara i justifica la seva legitimació activa. Aquesta creditora de Cabinas d'Aiguadolç, SL ha vist com, amb les transaccions impugnades, s'ha disminuït en gran mesura o desaparegut (s'al·lega que en el procés d'execució no s'està aconseguint obtenir la satisfacció del deute) la garantia que havia concedit la societat Cabinas d'Aiguadolç SL (fiadora) en un contracte de crèdit concedit a una altra de les societats de la família Mariana Pedro Jesús Rosendo, societat que actualment es troba en situació de concurs. El legítim interès de l'ara demandant en què es declari la nul·litat d'aquelles transaccions, determina que s'hagi de rebutjar qualsevol imputació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR