SAP Girona 227/2011, 12 de Abril de 2011

PonenteMARIA TERESA IGLESIAS CARRERA
ECLIES:APGI:2011:934
Número de Recurso298/2011
ProcedimientoAPELACIóN PENAL
Número de Resolución227/2011
Fecha de Resolución12 de Abril de 2011
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 4ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ QUARTA (PENAL)

GIRONA

APEL LACIÓ PENAL

ROTLLE NÚM. 298/11

CAUSA NÚM. 165/10

JUTJAT PENAL NÚM. 2 DE FIGUERES.

SENTÈNCIA NÚM. 227/11

PRESIDENT:

Sr. ADOLFO JESÚS GARCÍA MORALES.

MAGISTRATS:

Sr. FRANCISCO ORTI PONTE.

Sra. Mª TERESA IGLESIAS i CARRERA

Girona, 12 d'abril de 2011.

HEM VIST aquest recurs d'apel lació interposat contra la Sentència dictada en data 26-01-11 pel Jutge del Jutjat Penal núm. 2 de Figueres, en la Causa núm. 165/10, seguida per un delicte de violència habitual de l' art: 173-2 del CP, un delicte de

coaccions, un delicte d'amenaces i una falta d'injúries. Ha estat part recurrent Teresa,

representada per la procuradora de Figueres Sra. Bartolomé i assistida per la lletrada Sra. Anna Padrosa i el MINISTERI

FISCAL i com a part contra la qual es recorre Lucio, representat pel procurador de Figueres Sr. Illa i

assistit per la lletrada Sra. Immaculada Santiago.

Ha actuat com a ponent la Magistrada Sra. Mª TERESA IGLESIAS i CARRERA .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En la sentencia apel lada es va dictar la decisió que literalment diu: "DEBO ABSOLVER Y ABSUELVO al acusado Lucio del delito de malos tratos familiares, delito de coacciones, delito de amenazas y falta de injurias, por los que había sido acusado, declarando de oficio las costas procesales".

SEGON

La representació processal de Teresa i el MINISTERI FISCAL va interposar recurs contra la Sentència de data 26-01-11, amb el fonament que expressa en l'escrit de què dimana.

TERCER

S'han complert els tràmits establerts a l' article 790 de la Llei d'enjudiciament criminal .

QUART

S'accepta el factum de la Sentència contra la qual s'apel la.

CINQUÈ

En la tramitació del present recurs s'han observat les prescripcions legals.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La representació processal de Teresa s'alça contra la sentència d'instància al legant com motiu d'impugnació que s'ha produït per part del Jutge d'instància una errada en la valoració de la prova, ja que considera que hi ha prou prova de càrrec per condemnar Lucio en considerar que en la declaració de la víctima es donen tots els requisits jurisprudencialment exigits per a poder-la considerar prova de càrrec i efectua en seu escrit de recurs una interpretació parcial, partidista i interessada, encara que legítima, de com la part considera que el Jutge d'instància hagués hagut de valorar la prova.

Aquesta part també ha sol licitat la celebració de vista en aquesta segona instancia.

Al respecte d'aquesta última petició hem de dir que entenem que la detallada fonamentació fàcticojurídica del contingut de l'escrit d'interposició del recurs, com de l'escrit d'impugnació presentat per la representació del denunciat, la Sala considera innecessària la convocatòria de la esmentada vista per a la correcta formació d'una convicció fundada, tota vegada que està a disposició del Tribunal l'enregistrament complert en CD de la celebració de la vista oral en primera instància i no s'ha proposat prova nova en aquesta segona instància. Es denega la sol licitud de vista.

Per la seva banda el MINISTERI FISCAL addueix dos motius d'impugnació, un primer motiu es la infracció de precepte legal per indeguda aplicació de l' art: 131 en relació al 173-2, ambdós del CP, ja que la Jutjadora no entra a valorar la prova en relació a l' art: 173-2 del CP per considerar que els fets denunciats estaven prescrits i en segon lloc al lega error en la valoració de la prova i efectua, igual que l'altra recurrent, en el seu escrit de recurs una interpretació parcial, partidista i interessada, encara que legítima, de com la part considera que el Jutge d'instància hagués hagut de valorar la prova. Cap dels dos motius pot prosperar.

La primera via utilitzada per la part recorrent per impugnar la sentencia i que ha estat la invocació d'infracció de precepte legal, obliga al mes escrupolós respecte als fets declarats provats en la sentencia de la instància en tot el seu contingut, ordre i significació( STS Sala 2ª de 30-10-2003 i 08-01-2004 ). Tal com ve plantejat el recurs no es poden respectar aquelles premisses, ja que la pretensió de la part es modificar els fets declarats provats.

El motiu no pot prosperar per les raons que tot seguit exposarem.

Entrant en el tema de la prescripció en els delictes de violència habitual, aquesta mateixa Sala en la interlocutòria de 14 de maig de 2010,a va dir en aquesta qüestió que:"cal dir tal com fa la sentencia del TS de 10 d'octubre de 2005, que el delicte de maltractament familiar habitual es independent dels delicte o faltes en que els que s'hagi pogut concretar els diferents actes de violència física o psíquica, i que s'han d'acreditar en el procés pel delicte de l' art: 173-2, en la seva redacció actual, i així s'infereix de l'últim apartat quan parla d'actes de violència " que resultin acreditats" i de que " amb independència de que els actes violents" hagin estat o no jutjats en procediments anteriors. Es dir quan no s'ha interposat denuncia pels episodis individualitzats de violència, tots els fets, tan els constitutius de falta com els que poguessin ser constitutius d'un delicte de lesions, podran ser valorats per a conformar la tipicitat de l' art: 173-2 del CP, originant un concurs...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR