SAP Barcelona 406/2007, 3 de Julio de 2007

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2007:11641
Número de Recurso450/2006
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución406/2007
Fecha de Resolución 3 de Julio de 2007
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 17ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ DISSET

Rotlle 450/06

Judici ordinari 171/02

Jutjat de 1a. Instància núm. 2 de Vilafranca del Penedès

S E N T È N C I A nº 406/07

Magistrats:

Il·lm. Sr. JOSÉ FRANCISCO VALLS GOMBAU

Il·lma. Sra. AMELIA MATEO MARCO

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Barcelona, a 3 de Juliol del 2007

La Secció Dissetena de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació les actuacions número 171/02,

seguides pels tràmits del judici ordinari en el Jutjat de 1a Instància núm. 2 de Vilafranca del Penedès a instàncies de L&P

BALEARES SL, Germán, Joaquín, Carla, Erica, Roberto, Lina, Jose Miguel, Rosa, Jesús Manuel, María Consuelo, Ángel Jesús, Baltasar, Cecilia, Esteban contra Gustavo, Julián, Leonor, Ramón, Víctor, Carlos Ramón, Luis Pablo, Pedro Francisco, Ángel, Claudio, Federico, María Rosario, Ismael, Mauricio, Concepción, Flora (Defunción- comparece Sr. Ismael ), Augusto, Diego, Gerardo, Celestina, AGROCONDOR SL, Matías, Isabel, Vicente, Carlos Miguel, Pedro Antonio, Arturo, Marí Trini, Fidel, Marcelino, Encarna que estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat pels demandats contra la

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Que debo estimar y estimo la demanda formulada por el Procurador Don Ignacio Seguí García en nombre y representación de L&P BALEARES SL, Germán, Joaquín, Carla, Erica, Roberto, Lina, Jose Miguel, Rosa, Jesús Manuel, María Consuelo, Ángel Jesús, Baltasar, Cecilia, Esteban contra Gustavo, Inés, Julián, Leonor, Ramón, Víctor, Luis Pablo, Pedro Francisco, Ángel, Claudio, Federico, María Rosario, Ismael, Mauricio, Concepción, Flora (Defunción- comparece Sr. Ismael ), Augusto, Diego, Gerardo, Celestina, AGROCONDOR SL, Matías, Isabel, Vicente, Carlos Miguel, Pedro Antonio, Arturo, declarados en situación de rebeldía procesal; y en su consecuencia:

  1. - Debo declarar y declaro procedente la división de fincas:

    RÚSTICA, inscrita en el Registro de la Propiedad de Igualada, al tomo NUM000, libro NUM001 de Masquefa, folio NUM002, finca número NUM003

    RÚSTICA, inscrita en el Registro de la Propiedad de Martorell, al tomo NUM004, libro NUM005 del Ayuntamiento de Sant Esteve de Sesrovires, folio NUM006 vto., finca número NUM007.

    RÚSTICA, inscrita en el Registro de la Propiedad de Martorell al tomo NUM008, libro NUM009 del Ayuntamiento de Sant Lorenzo de Hortons, folio NUM010 vto; finca número NUM011.

  2. - Que se proceda a la división de las citadas fincas mediante su venta en pública subasta.

    Y en su virtud:

  3. - Debo condenar y condeno a los demandados a estar y pasar por las anteriores declaraciones.

    2- Debo condenar y condeno a los demandados a efectuar y otorgar todos los actos y documentos que sean necesarios para la plena efectividad de las anteriores declaraciones.

    Todo lo anterior con expresa condena a los demandados de las costas procesales causadas a su instancia, con excepción de las correspondientes al demandado allanado, la mercantil AGROCONDOR."

SEGON

Els demandats apel·laren contra la sentència dictada pel Jutjat de 1a Instància núm. 2 de Vilafranca del Penedès en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 23 de maig d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Els demandants, tots ells membres de la família Joaquín Erica Ángel Jesús Jesús Manuel Roberto Esteban Jose Miguel Lina Cecilia Rosa Carla María Consuelo Baltasar Germán, són copropietaris d'un 67,13% de la finca coneguda com a DIRECCION000 de la Beguda Alta. La integren tres finques registrals que pertanyen cada una d'elles a un municipi distint. Els 32,87 % que resten són de diversos agricultors que abans d'adquirir-ne la propietat cultivaven les terres en règim d'aparceria. La família Esteban Jose Miguel Cecilia Rosa Carla María Consuelo Baltasar Germán ( d'ara endavant així es nomenaran els demandants ) demanen la divisió de la finca i el cessament de la comunitat ( article 400 CC ). Al·leguen que la finca de DIRECCION000 és materialment divisible doncs no hi ha obstacle material o jurídic que ho impedeixi. Demana que es formin dos lots, un pels gruix dels demandats que respecti la seva participació global del 32,87 %, i un altre per ells, del 67,13%. Subsidiàriament i pel cas que es consideri que el valor actual de la finca o qualsevol situació complexa ho fan difícil, s'acordi la venda en pública subhasta amb divisió del preu.

La pretensió principal dels demandants, a la qual s'oposaven els demandats, ha estat rebutjada pel Jutjat i ja no s'ha tornat a plantejar en apel·lació.

La pretensió dels demandats és que la divisió es faci segons els acords d'adjudicació a què es va arribar quan ells van comprar les terres. Subsidiàriament, alguns d'ells ( altres demanen que si no és possible aquella divisió, es desestimi la demanda) sol·liciten que la finca es divideixi en tantes parts com copropietaris prèvia una valoració real agrícola, urbana i urbanitzable de la finca. Tots ells es neguen a la possibilitat d'acudir a la publica subhasta perquè la finca és material i jurídicament divisible.

La sentència - com ja s'ha dit -- correctament i d'acord amb la jurisprudència, rebutja la divisió en dos blocs. El que acorda és que es faci a través de la venda en publica subhasta, perquè la divisió en tantes parts com propietaris i segons la seva participació no és jurídicament possible perquè algunes de les finques que resultarien serien inferiors a la unitat mínima de cultiu prevista als municipis de St. Esteve Sesrovires i St. Llorenç...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS 1/2000, 8 de Septiembre de 2009
    • España
    • September 8, 2009
    ...la Sentencia dictada, con fecha 3 de julio de 2007, por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección 17ª), en el rollo de apelación nº 450/2006, dimanante de los autos de juicio ordinario nº 171/2002 del Juzgado de Primera Instancia nº 2 de Villafranca del - Mediante Diligencia de Ordenaci......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR