STSJ Cataluña 3095/2011, 4 de Mayo de 2011

PonenteMARIA DEL MAR GAN BUSTO
ECLIES:TSJCAT:2011:5083
Número de Recurso1290/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3095/2011
Fecha de Resolución 4 de Mayo de 2011
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2009 - 0011015

EL

ILMA. SRA. MA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMA. SRA. M. MAR GAN BUSTO

En Barcelona a 4 de mayo de 2011

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3095/2011

En el recurso de suplicación interpuesto por CAIXA D'ESTALVIS I PENSIONS DE BARCELONA frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 11 de diciembre de 2009, dictada en el procedimiento Demandas nº 373/2009 y siendo recurrido/a Valentín . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MAR GAN BUSTO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 9 de abril de 2009, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 11 de diciembre de 2009, que contenía el siguiente Fallo:

Estimar íntegament la demanda interposada per Valentín contra CAIXA D'ESTALVIS I PENSIONS DE BARCELONA en demanda en reclamació de DRET i QUANTITAT, i reconèixer el dret al rescat, transferència o mobilització al Pla de Pensions individual que ell designi de l'import de 77.865,38 euros, import en el que s'avalua la preceptiva dotació individual pels seus drets consolidats al fons intern de la demandada en el moment d'extinció de la seva relació laboral, import que haurà de ser incrementat, en concepte d'actualització o capitalització financera, en 47.422,35 euros, i condemnar a la demandada a estar i passar, a tots els efectes, per aquest pronunciament.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes: 1.- L'actor treballà per la demandada des del 21.7.75, havent assolit la categoria professional de oficial 1ª i una retribució anual que, a la fi de la relació laboral, era de 8.416.152 ptes. l'any.

  1. - En data 14.1.97, detectades unes irregularitats en la seva actuació professional, fou convocat per la Direcció de RRHH de la demandada, i signà un document del següent tenor literal (foli 161 i declaració de l'actor):

    " Amb aquesta carta els comunico que, amb efectes del dia d'avui, renuncio al contracte de treball que m'uneix a la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona i declaro resolt per pròpia voluntat el contracte de treball de referència, en causar en aquesta data baixa a tots el efects a la institució, tot això de conformitat amb el preavís realizat amb l'antalació pertinent.

    Per la rescissió del contracte de treball "La Caixa" em lliurará en un termini màxim de 30 dies. la quantitat de TRES MILLONS DE PESSETES, brutes comprometent-me per la meva part, previàment a la percepció de l'import esmentat a farantir hipotecariament la totalidad dels deutes pendents amb "La Caixa" per qualsevol concepte o bé simultàniament al cobrament d'aquest import, cancel.lar la totalidad dels deutes pendents.

    Amb la percepció de l'esmentada quantitat en concepte de quitança, manifesto que no tienc cap liquidació pendent amb la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, tot causant baixa definitiva de la Institució així com el seu Règim de Previsió de Personal i em comprometo a no demanar ni reclamar res més.

  2. - En data 7.2.97 es celebrà acta de conciliació en raó de la qual la demandada "reconeix la improcedència de l'acomiadament notificat al sol.licitant el dia 14 de gener de 1997 amb efectes del dia 7 de febrer de 1997 i es compromet a pagar en concepte d'indemnització per acomiadament i liquidació de parts proporcionals la quantitat total de 3.000.000 pessetes". La conciliació (foli 162) recull també que " l'actor causa baixa del Règim de Previsió del Personal" i que " mitjançant el cobrament de la quantitat esmentada ambdues parts es consideraran recíprocament saldades i quitis de tota mena de conceptes, amb l'excepció fet del crèdit obert num. 9320.01.007.97.18-21".

  3. - En la mateixa data rebé l'import de 3.000.000 pessetes convingut. En la transacció d'aquest acord i la fixació d'aquell import es tingué en compte la teòrica indemnització equivalent a 45 dies de sou per any d'antiguitat, d'un import molt superior al finalment convingut, però en cap cas la provisió matemàtica per a la cobertura dels compromisos de pensions en favor del demandant derivats del Règim de Previsió Intern, tot i cessar en el mateix (declaracions d'ambdues parts i foli 124).

  4. - En el moment de l'extinció la demandada tenia establert en favor del seus empleats un règim de previsió, que garantia l'abonament de les prestacions de seguretat social complementària establertes en el Conveni Col.lectiu estatal per a les Caixes d'Estalvi, i fins i tot les millorava. Aquest règim de previsió estava regulat per un reglament de 1989 (folis 81 a 101, que es donen per íntegrament reproduïts), aprovat per un Acord entre la direcció de la demandada i les organitzacions sindicals de data 16.2.89, en el punt 4rt del qual (foli 79) és recull la clara " voluntat de constituir el Pla de Previsió de Personal de la CPVA en Pla de pensions del sistema d'ocupació dels regulats a la Llei 8/87 de 8 de juny". Aquest reglament, per tant, tot i seguir regulant un règim de previsió intern, s'adaptà ja en molts aspectes a l'esmentada llei com és de veure en les següents disposicions:

    "1'1) "El régimen de previsión del personal de la "Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros de Cataluña y Baleares (PLAN) es de carácter privado, sistema de empleo y de prestación definida, articulándose en subplanes";

    1.2) "El objeto del Plan es la generación de prestaciones económicas para los beneficiarios que el propio Plan prevé, cuando se produzcan las contingencias que en él se regulan";

    1.4: "El patrimonio generado por el Plan es objeto de contabilización separada dentro del balance del Promotor";

    . 2.1: "El promotor del Plan es la CPVA.";

    2.2: "Los partícipes del Plan son las personas con contrato indefinido con e. 2.5: "El partícipe deja de serlo por: a) causar una prestación; b) terminar su relación laboral con el Promotor";

    3.1: "El Plan se instrumenta mediante sistemas financieros y actuariales de capitalización individual";

    4.2: "El Plan se financia con las aportaciones del Promotor, las cuales, una vez efectuadas, no podrán revocarse"; 4.3: "Para determinar la base de aportación de cada partícipe se estimarán las retribuciones que el mismo acredite por todos los conceptos (con excepción de determinados complementos);

    5.2. "El Plan cubre las siguientes contingencias: a) jubilación; b) viudedad. c) orfandad.d) Invalidez permanente.e) Gran Invalidez.f) a favor de familiares.

    5.5 el "salario regulador" consiste en la acumulación de las bases de aportación de los doce últimos meses previos al acaecimiento de la contingencia,, efectuando una extrapolación en caso de no haberse producido aportación en alguno de ellos";

  5. - En data 21.3.1997 s'aprova un nou reglament del règim de previsió, substancialment coincident amb l'anterior, totalment adaptat ja a les disposicions de la Llei 8/87, però que encara no externalitzà el compromisos de pensions per mitjà d'un fons extern, ja que -en ús de l'autorització establerta ala disposició addicional 14ª de la Llei 30/1995- es mantingué com a fons intern (folis 103-113, que es donen per íntegrament reproduïts).

  6. - La sentència del Tribunal Suprem de 31.1.01, dictada en procediment de conflicte col.lectiu, estimant el recurs de cassació ordinària interposat per diverses organitzacions sindicals contra una sentència de la Sala Social de l'Audiència Nacional de 22.6.99, desestimà la demanda interposada per la entitat demandada en procediment de conflicte col.lectiu i, contràriament al que aquesta pretenia, reconegué que " los partícipes que cesan anticipadamente al servicio de la entidad pueden rescatar o movilizar sus derechos consolidados en los supuestos y condiciones previstos en dicha legislación sobre plantes de pensiones" (folis 52 a 68, que es donen per íntegrament reproduïts).

  7. - Una ulterior sentència del Tribunal Suprem de 27.4.06 (folis 54-66), dictada també en procediment de conflicte col.lectiu, declarà que el aquest drets consolidats podien ser objecte de transacció, i que la facultat de mobilització de les dotacions i aportacions constituïda en favors dels empleats de la Caixa no està sotmesa als plaços de prescripció previstos a l' art. 59.1 ET o al art. 43.1 LGSS .

  8. - Amb efectes de 1.1.94 la demandada va contractar una pòlissa d'assegurances amb la seva filial RentCaixa,SA per garantir els pagaments futurs per els complements de pensions establerts al Règim de Previsió (foli 119). La provisió matemàtica per a la cobertura del complement per jubilació corresponent al demandant a data 31.12.96 era de 56.414,53 euros, segons certificació de RentCaixa,SA (foli 159, que es dona per íntegrament reproduít).

  9. - Segons el càlcul actuarial aportat per la part actora, i atenent al mateix sou pensionable (12 darrers mesos), de 40.355,67 euros, aquest import hauria d'haver estat de 77.865,38 euros. La diferència entre ambdós càlculs rau en que el primer no projecta les magnituds que intervenen en el càlcul de la prestació complementària de jubilació (salari pensionable i bases de cotització a la Seguretat Social) fins a la data de jubilació prevista, tot i preveure i recollir expressament les tasses anuals d'increment que serien aplicables tant als salaris com a les bases de cotització i prestacions de la seguretat social (folis 251-257, que es dona per íntegrament reproduït).

  10. - La rendibilitat anual del de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SJS nº 15 111/2013, 4 de Marzo de 2013, de Barcelona
    • España
    • 4 Marzo 2013
    ...en caso de no efectuarse la misma. La consolidación de esos derechos ha sido declarada por la Sala del TSJ Cataluña en Sentencia 3095/2011, de 4 de mayo, recaída en recurso 5083/2011 en relación con un trabajador que cesó voluntariamente, haciéndose eco de la STS de 31 de enero de 2001 en e......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR