STSJ Cataluña 1411/2010, 17 de Febrero de 2010

JurisdicciónEspaña
Fecha17 Febrero 2010
Número de resolución1411/2010

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2007 - 0039085

F.S.

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

En Barcelona a 17 de febrero de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1411/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Winterthur Seguros Generales,S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 23 de julio de 2008 dictada en el procedimiento Demandas nº 899/2007 y siendo recurrido/a Serafin . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 21.12.07 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 23 de julio de 2008 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo en part la demanda presentada per Serafin contra l'empresa WINTERTHUR SEGUROS GENERALES, S.A., sobre reclamació de quantitat i condemno a la demandada a l'abonament de 129.333,94 euros a la part actora."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - La part demandant Serafin amb DNI núm. NUM000 va prestar serveis per compte de la societat demandada ingressant a l'empresa el 1.09.87, amb la categoria professional de Grup I - Nivell I, i amb un salari anual de 187.747,64 euros i diari de 521,52 euros, amb inclusió de prorrata de pagues extraordinàries.

    2- El demandant a finals de l'any 2005 va ser seleccionat per a ser desplaçat per la companyia a Suïssa i des del 20.01.06 va començar a treballar a la seu central de Winterthur a Suïssa en règim de expatriat. A mitjans de l'any 2006 va signar amb l'empresa un contracte de "Long Term Assignment" que regulava les noves condicions de treball a Suïssa, Winterthur España abonava el salari a l'actor i posteriorment emetia una factura a la central suïssa. El citat contracte preveia una durada d'un any fins a juny de 2007 i incloïa uns beneficis econòmics, en concret, l'empresa es feia càrrec de les despeses de l'escola dels fills del demandant a Suïssa i part del lloguer de la casa on vivia.

  2. - Per raons de caràcter tècnic i organitzatiu dins del Grup, fins al 1.02.06 el demandant formava part de la plantilla de la societat Webinsurancepartners, i S.L. i a partir d'aquella data va ser adscrit a la plantilla de Winterthur Seguros Generales S.A. amb manteniment de les condicions laborals i drets adquirits o en tràmit d'adquisició i assumint les dues societats de forma expressa la responsabilitat solidaria dels compromisos. Amb efectes des del 1.02.06 el demandant va passar ser incorporat a la plantilla (fou núm. 107).

  3. - L'empresa AXA va adquirir l'empresa Winterthur l'any 2006. Les empreses van signar un protocol de fusió en el quaI es contempla les conseqüències de la fusió a nivell de llocs de treball en particular en els casos de produir-se duplicitats i s'estableix un complement de indemnització en funció de l'antiguitat del treballador a l'empresa.

    Es va constituir una Mesa de Negociació del Protocol de Fusió entre els diferents sindicats i la representació del Grup Winterthur i el Grup Axa que el dia 15.02.07 van establir un Acord que en el seu apartat 3er diu el següent:

    "Para reorganizar las plantillas según las necesidades que pudieran surgir de este proceso, las medidas que la empresa proponga para dar cumplimiento a este compromiso (prejubilaciones, bajas incentivadas, movilidad geográfica) respetarán el principio de universalidad, voluntariedad y no discriminación..."

    Es va establir aixi mateix que els cessaments per causes organitzatives que implicava la fusió de les dues empreses donarien lloc a la indemnització de 45 dies de salari per any treballat amb el màxim de 42 mensualitats i un complement de indemnització calculat d'acord amb el següent barem: Tot treballador amb antiguitat superior a 5 anys tindrà dret a percebre un complement de indemnització brut de 6.000,00 euros. A partir d'aquesta antiguitat el treballador tindrà dret a un complement brut addicional de 1.000

    euros per cada any complet més d'antiguitat per sobre deIs 5 anys que tingui el treballador amb un limit total de 30.000 euros bruts. (73 i 80 sense controvèrsia)

  4. - En data 20.02.07 l'empresa li va comunicar al demandant que havia de, marxar de la companyia i finalment el cessament es va produir el 16.03.07, en virtut de carta d'acomiadament per motius disciplinaris en la que es reconeix la improcedència de l'acomiadament i se li va fer entrega d'una indemnització de 350.247,72 euros així com una liquidació de salaris i parts proporcionals de 64.975,61 euros nets.

    El demandant va signar el document de "saldo y finiquito" amb la següent anotació: "Resta pendent la part d'IRPF una vegada pagats els impostos a Suïssa o qualsevol altra quantitat que cregui que em correspon legalment" (folis núm. 46, 47i48).

  5. - El demandant es va adherir al Protocol de Fusió en data 15.02.07 (foli núm. 49).

  6. - Al demandant se li va efectuar una retenció mensual fiscal de 2.020,89 euros que ascendeix a un total de 12.125,34 euros per el període de juliol a desembre de 2006. L'empresa va liquidar els impostos del mateix període a Suïssa per import de 34.861,50 francs suïssos. (Foli núm. 50, 178 i 179)

  7. - Els treballadors de la societat demandada Cayetano i Evelio, van ser acomiadats disciplinàriament amb reconeixernent de la improcedència de l'acomiadament amb pagament de la indemnització de 45 dies per any treballat, i en conciliació judicial l'empresa va oferir el pagament de 23.000 euros i 6.000 euros bruts respectivament en concepte de prima per antiguitat, que eren les quantitats reclamades en les demandes presentades pels citats treballadors pel concepte de complement indemnitzatori pactat al Protocol de Fusió al qual s'ha fet referència en el fet provat núm. 3 i que reclama l'actor en la present demanda. (folis núm. 81 a 94 i testifical de Cayetano ) 9.- Les despeses de l'escola dels fills del demandant a Suïssa del període de 2006 ascendeix a

    44.408,70 euros (foli núm. 65).

  8. - En data 19.12.07 es va celebrar la conciliació administrativa previa amb el resultat de sense avinença, havent presentat la papereta el dia 5.12.07.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Que contra la sentencia que estimó en parte la demanda y condenó a la empresa a abonar la cantidad que consta en el fallo de la misma, se alza aquélla formulando el presente recurso de suplicación por los motivos que seguidamente se examinarán.

SEGUNDO

Que como primer motivo del recurso y bajo amparo procedimental en la letra b) del art. 191 de la LPL se solicita la revisión del relato fáctico en varios extremos:

.- En el primero de ellos se solicita la supresión la referencia al salario que se contiene en el ordinal primero de los declarados probados, al entender que el salario es un concepto jurídico, pues su fijación requiere no hechos ni aplicación normativa, lo que es cierto, al igual que acontece en la fijación de la base reguladora de una pensión, por lo que habrá que estimarlo y por ende suprimir tal referencia.

.- En segundo lugar se pretende la revisión del ordinal segundo, para que se suprima lo referente a la obligación de la empresa de hacerse cargo de los gastos de la escuela de los hijos del demandante en Suiza y parte del alquiler de la vivienda. En el caso de autos, el juzgador declara que dicho compromiso es pacífico y por lo tanto la empresa no puede ir en este momento procesal contra sus propios actos, obsérvese que la recurrente en ningún momento manifiesta su disconformidad con la afirmación judicial, y no puede hacerlo, pues de la simple escucha del DVD en el que se contiene el juicio oral, se evidencia como en la contestación a la demanda se reconoce de forma clara y precisa que la empresa abonaba la escuela de los hijos del actor, otra cosa es que reconociendo dicha circunstancia, que es un hecho, formule alegaciones para establecer que no puede darse carácter salarial a dicho abono, cuestión que no es propia de los factos y que al haberse estimado la supresión de la fijación del salario solicitada por el recurrente al examinar la revisión del ordinal anterior, permitirá a la Sala su examen al conocer del motivo de censura jurídica. Todo ello conduce a la desestimación de la supresión solicitada.

.- Seguidamente se solicita por el recurrente la adición al hecho probado tercero del contenido ofertado, lo que derivado directamente y sin necesidad de interpretación del documento obrante a folio 128 y que no es sino el "contrato suplementario a su contrato de trabajo de 1 de septiembre de 1987 celebrado con Winterthur Seguros SA", debe estimarse, por ello al contenido del ordinal tercero debe adicionarse: "Consta en la cláusula novena del contrato suplementario lo siguiente:

Derecho a cancelar su destino

Winterthur se reserva el derecho a cancelar su destino y requerir su vuelta al lugar de origen o trasladarlo a cualquier otra oficina de Credit Suisse o Winterthur en cualquier momento durante su destino si lo requirieran las necesidades de la empresa u otros factores o en caso de resultados insatisfactorios o de conducta inapropiada.

.- También se pretende por el recurrente y respecto del hecho probado cuarto que se...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR