STSJ Cataluña , 18 de Junio de 1998

PonentePONÇ FELIU I LLANSA
Número de Recurso11/1998
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución18 de Junio de 1998
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal Cassació núm. 11/98 S E N T È N C I A NÚM. 15 President Acctal.:

Il lm. Sr. Luis María Díaz Valcárcel Magistrats:

Il lm. Sr. Ponç Feliu Llansa Il lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol Barcelona, 18 de juny de 1998 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya formada pels Magistrats que s'esmenten al marge, ha vist el present recurs de cassació interposat per la Sra. Ariadna , contra la Sentència dictada en grau d'apel lació per la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Tarragona el 26 de novembre de 1997 , interposat per l'esmentada Doña.

Ariadna , dimanant del judici declaratiu de menor quantia també interposat per la Sra. Ariadna en el Jutjat de Primera Instància i instrucció núm. 2 de Valls contra el senyor Jose Carlos i altra sobre reclamació quarta falcídia. La recorrent ha estat representada davant aquest Tribunal pel Procurador Sr. Narcís Ranera Cahís i defensada per l'advocat Sr. Enric Casals Genover. Ha comparegut com a part recorreguda Don. Jose Carlos , sota la representació del Procurador Sr. Manuel Sugrañes Perotes i defensat per l'advocat Sr. Antón París Tomás.

ANTECEDENTS DE FET PRIMER.- La representació de Doña. Ariadna va formular demanda de judici ordinari declaratiu de menor quantia contra Don. Jose Carlos i la Sra. Filomena , davant el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 2 de Valls. Amb data 22 de juliol 1997 l'esmentat Jutjat va dictar sentència que conté la següent part dispositiva: "

FALLO

Que estimando parcialmente la demanda deducida por el Procurador D. Albert Sole Poblet en nombre y representación de Dª. Ariadna contra D. Jose Carlos y Dª. Filomena , representado el primero por el Procurador D. Francisco Moreno Soler, debo declarar y declaro que la actora tiene derecho a reducir los legados dispuestos por el causante D. Silvio en su testamento de 30-1-78 en la cantidad de 778.612 ptas., o, en su caso, percibirla del legatario demandado D. Jose Carlos , si se optare por esta última posibilidad, y asimismo debo declarar y declaro que la actora tiene derecho a percibir la legítima respecto a la herencia del causante citado en los términos expuestos en el fundamento jurídico séptimo de esta resolución, debiéndose absolver a los demandados del resto de las pretensiones contra ellos formulados por la actora, en su demanda. Con estimación de la demanda reconvencional deducida por la parte demandada debo declarar y declaro que la finca registral nº NUM000 inscrita en el Registro de la Propiedad de Montblanc (T) es propiedad del demandado D. Jose Carlos .".

SEGON

Per la representació de la Sra. Ariadna es va interposar recurs d'apel lació contra l'esmentada sentència, i per la Secció Tercera de l'Audiència Provincial de Tarragona amb data 26 de novembre de 1997, es va dictar sentència que conté la següent part dispositiva: "

FALLAMOS

Que debemos declarar y declaramos HABER LUGAR EN PARTE al recurso de apelación interpuesto por Ariadna contra la sentencia dictada en 22 de julio de 1.997, por el Juzgado nº 2 de Valls cuya resolución REVOCAMOS únicamente, confirmándola respecto del resto de los pronunciamientos, en relación a la cantidad en que deben ser reducidos los legados o que el legatario Jose Carlos debe abonar a la heredera, Ariadna , y que será de 1.586.227 en lugar de 778.612 ptas.".

TERCER

El Procurador Sr. Narcís Ranera Cahís, en nom i representació de Doña. Ariadna , va formular recurs de Cassació davant aquesta Sala Civil pels següents motius: 1r.- A l'empara del núm. 4 de l'art. 1642 de la Llei d'Enjudiciament Civil per infracció dels articles 1274, 1275 i 1276 del Codi Civil , i demés normes legals i jurisprudència que es cita en el present article; 2n.- A l'empara del núm. 4 de l'art. 1692 de la Llei d'Enjudiciament Civil , per infracció, per aplicació indeguda, dels articles 666, 687 i 739 del Codi Civil i que es formula en forma subsidiària a l'anterior, per al cas de que por aquest Alt Tribunal no es decretés la SIMULACIÓ ABSOLUTA DE LES COMPRAVENDES DE DATES 3 de desembre de 1973 i 27 de setembre de 1975; 3r.- A l'empara del núm. 4 de l'article 1692 de la Llei d'Enjudiciament Civil , subsidiàriament als dos anteriors motius i amb infracció dels articles 1274 i concordants del Codi Civil ; 4t.- A l'empara del núm. 4 de l'art. 1692 de la Llei d'Enjudiciament Civil , per infracció de l' article 675 del Codi Civil, el qual formava part de la Compilació de Dret Civil de Catalunya en matèria d'interpretació testamentària (i que actualment ha estat substituït per l'article 110 del Codi de Successions) en infracció del principi general de dret que la voluntat del testador es la Llei que regeix la seva successió ; 5è.- A l'empara del núm. 4 de l'article 1692 de la Llei d'Enjudiciament Civil per infracció dels articles 228, 229 i 129 de la Compilació de Dret Civil de Catalunya i demés normes citades en el motiu; i, 6è.- A l'empara del núm. 4 de l'article 1692 de la Llei d'Enjudiciament Civil per infracció dels articles 228 i 229 i concordants de la Compilació de Dret Civil de Catalunya i Normes i Principis generals que es citen.

QUART

Admès el recurs i evacuat el tràmit d'impugnació es va senyalar l'audiència del dia onze de juny actual, per a la vista del present procediment que va tenir lloc amb l'assistència de les parts, en la qual van manifestar la seva ratificació en els escrits que van presentar.

És Ponent el Magistrat de la Sala Il lm. Sr. Ponç Feliu Llansa.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Per a millor resoldre el present recurs, cal tenir en compte els antecedents següents:

a).- Don. Silvio , pare dels germans avui litigants Sra. Ariadna i Jose Carlos i espòs de la també demandada Doña. Filomena , va morir el 17 de juny de 1988, havent anomenat en el seu últim testament hereva universal a la Sra. Ariadna i usufructuària a la seva esmentada esposa Sra. Filomena , així com a legatari respecte a la nua propietat de determinats béns al també referit Sr. Jose Carlos .

El 15 de desembre de 1988 varen comparèixer mare i filla davant Notari, a fi d'acceptar l'herència i formalitzar l'inventari dels béns relictes, en la seva respectiva condició d'usufructuària i hereva. En considerar aquesta darrera que havia estat gravada amb llegats excessius que mermaven l'herència de tal manera que no li quedava lliure la quarta part de l'actiu hereditari líquid, es posà de manifest davant el fedatari públic que "Dña. Ariadna no obstante la precedente aceptación de herencia y manifestación de inventario de los bienes de la herencia que conoce, y habida cuenta de las concretas circunstancias, expresa por la presente su reserva al ejercicio de detracción de la Cuarta falcidia regulada en los artículos 225 al 234 y concordantes de la vigente Compilación del Derecho Civil de Cataluña , con inclusión de los posibles bienes que deban ser traídos a colación ....".

Tal detracció de la quarta falcídia ha constituït precisament l'objecte de la litis, per a la determinació de la qual formulà l'hereva demandant, les peticions de que es declarés: 1r).- Que les compravendes atorgades pel causant a favor del fill de dues parcel les segregades de la finca "El Tros del Senyor" són nul les en encobrir sengles donacions, pel que procedeix que es reintegrin al cabal hereditari. 2n).- Subsidiàriament, d'estimar-se real el pagament del preu consignat, que procedeix la rescissió de les compravendes per lesió ultradimidium. 3r).- Que la demandant té dret al cobrament de la quarta falcídia atès que, efectuades les operacions liquidatòries del cabal relicte, no li queda lliure la quarta part de l'actiu hereditari. 4t).- Que, a més a més, la demandant té dret al cobrament de la seva llegítima en ésser compatible amb la quarta falcídia, pel que també s'haurà de reduir de la llegítima del germà demandat l'import de la donació pel seu pare d'una altra parcel la el 1978, també per segregació de la finca "El Tros del senyor".

b).- El demandat Don. Jose Carlos s'oposà a tals pretensions postulant que els béns rebuts per l'hereva superaven el valor de la quarta part de l'import líquid de l'herència, pel que no procedia el reconeixement del dret a la quarta falcídia, formulant al seu torn reconvenció per a que es declarés que una determinada finca que la demandant incloïa en la seva herència formava part en realitat d'una finca llegada al demandat.

c).- La sentència d'instància acollí en part la demanda declarant que la Sra. Ariadna "tiene derecho a reducir los legados dispuestos por el causante D. Silvio en su testamento de 30-1-1978 en la cantidad de 778.612 pesetas, o, en su caso, percibirla del legatario demandado D. Jose Carlos si se optare por esta última posibilidad y asimismo debo declarar y declaro que la actora tiene derecho a percibir la legítima respecto a la herencia del causante citado en los términos expuestos ...", afegint-se també que "con estimación de la demanda reconvencional deducida por la parte demandada debo declarar y declaro que la actora tiene derecho a percibir la legítima respecto a la herencia del causante citado en los términos expuestos ...", afegint-se també que "con estimación de la demanda reconvencional deducida por la parte demandada debo declarar y declaro que la finca registral nº NUM000 inscrita en el Registro de la Propiedad de Montblanc es propiedad del demandado D. Jose Carlos ...".

d).- Tal Resolució fou recorreguda per la part demandant davant l'A.P. de Tarragona que, en la sentència ara combatuda, ressenya textualment (1r fonament jurídic) que ... "tres son los motivos de apelación interpuestos: uno es el insistir en la nulidad de las escrituras de compraventa de 3-12- 73 y 23-9-75, entendiendo además que incurrió el Juez en una contradicción al decir, por un lado, que no se había acreditado que hubiese falta de pago de precio de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Actes del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya: Auto Nº 19, de 17 de abril de 2002
    • España
    • La Notaría La Notaría - Boletín (desde 1995) Núm. 4/2002, Abril 2002
    • April 1, 2002
    ...sino que es el legatario quien puede evitar la reducción pagando su importe en metálico, como destacó la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 18 de junio de 1998, la cual señaló además que ésta ya era la solución más racional y moderna antes de la entrada en vigor del ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR