STSJ Cataluña 3601/2010, 14 de Mayo de 2010

PonenteIGNACIO MARIA PALOS PEÑARROYA
ECLIES:TSJCAT:2010:5581
Número de Recurso1133/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3601/2010
Fecha de Resolución14 de Mayo de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2008 - 0062652

CR

ILMA. SRA. MA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

En Barcelona a 14 de mayo de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3601/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por SERVICIOS DE FILATELIA S.A frente a la Sentencia del Juzgado Social 8 Barcelona de fecha 20 de mayo de 2009 dictada en el procedimiento Demandas nº 878/2008 y siendo recurrido/a Agapito y Benigno . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3 de noviembre de 2008 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 20 de mayo de 2009 que contenía el siguiente Fallo:

Que estimando la demanda formulada por Agapito contra la empresa Servicios de Filatelia, S.A. y Benigno debo declarar y declaro IMPROCEDENTE el despido del actor y debo condenar y condeno a la empresa demandada a que en el plazo de cinco días opte por la readmisión del demandante o el abono al mismo de la indemnización de 20.797,00 euros, entendiéndose que, de no optar en el plazo indicado, procederá a la readmisión y, en todo caso, a pagar a la demandante los salarios dejados de percibir desde la fecha del despido 25 de septiembre de 2008 hasta la de la notificación de la presente sentencia, a razón de 118,00 euros diarios, y debo absolver y absuelvo al demandado Benigno de los pedimentos en su contra formulados.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primero.- Que Agapito ha venido prestando servicios para la empresa Servicios de Filatelia S.A. desde el 2- 11-2004, ostentando la categoría profesional de gerente, con atribución de poderes generales, y con un salario mensual de 3.531,26 euros con inclusión de la prorrata de pagas extras.- véase contrato de trabajo y nóminas, ramo de prueba de la parte actora, doc. 2, 14 y ss y doc. 22 ramo prueba demandada.

Segundo

Que en fecha 25 de septiembre de 2008 la empresa demandada comunicó al actor carta de despido, folios 10 y ss, con los mismos efectos y con el siguiente tenor literal:

SERVICIOS DE FILATELIA S.A

Valencia 229

08007 Barcelona

Agapito

DIRECCION000, nr. NUM000 - NUM001

08017 Barcelona

Senyor Agapito,

Per la present poso en el seu coneixement la meva decisió de resoldre i donar per acabats els seus serveis en aquesta empresa com a Gerent de la mateixa, i com a personal d'alta direcció, a l'empara del que preveu l'article 11.2 del Reial Decret 1382/1985 d'1 d'agost que regula la relació laboral de caràcter especial del personal d'alta direcció, en relació amb l'article 55 de l'Estatut dels Treballadors, amb efectes des de la recepció d'aquest escrit, per haver incorregut en 2 (dues) faltes molt greus, així com omissió absoluta del desenvolupament de les seves funcions, alhora que deslleialtat i abús de confiança que es concreten en el següents

FETS

PRIMER

A la subhasta nr. 320 de la firma dels EEUU Matthew Bennett, va adquirir tres lots de segells per un import 26.777,50 dòlars (vint i sis mil set cents setanta set dòlars amb cinquanta cèntims) que van ser enviats a la nostra seu el dia 12 de desembre de 2007. A la recepció d'aquests lots, vostè, com a expert filatèlic, va descartar-ne un per considerar que estava en males condicions, però va admetre els altres dos que, previ anàlisi dels mateixos, va valorar que eren del tot correctes, motiu pel qual els varem incloure a la subhasta que es va portar a terme el mes de març de 2008.

Donat que havia detectat que un dels lots no es corresponia amb el que s'havia adquirit, el vaig requerir per tal de que es fes l'oportuna reclamació, ja que les gestions contractuals havien estat formalitzades por vostè, primer com a gerent de l'empresa, i desprès com a expert en aquesta disciplina.

Davant la meva insistència al llarg dels mesos per tal que realitzes les gestions corresponents als efectes d'esmenar aquesta errada tant summament greu, va consentir en enviar-los uns faxos, i alhora certificar que el segell no era correcte. Aquest certificat es va oferir a fer-lo com a membre que es de l'Associació Internacional d'Experts de Filatèlia (A.I.E.P). En qualsevol cas, tot i la meva insistència en saber què és el què va succeir, la seva resposta anava encaminada en dir "que no ens havien contestat"

El dia 27-28 de març es va portar a terme la subhasta, on, òbviament, no es va incloure el lot dolent, però sí els altres dos que també havien estat adquirits per vostè, tot sortint a la portada del catàleg amb el número de lot 807, amb una puja inicial de 18.000 euros. Resulta més que evident que vostè, que es un expert filatèlic, havia de saber de que aquests segells eren falsos, però, tot i així, va admetre i consentir, que no solament sortissin a la portada, sinó que es subhastessin. Poc lluny va arribar aquest engany, doncs tres clients, molt menys experts que vostè en aquesta disciplina, li van fer notar la falsedat, extrem que vostè, tot i sent perfectament conscient que ho eren, no li va donar cap mena d'importància.

I si ja per l'empresa venedora, encara no se'ns havia notificat res de l'altra reclamació, s'uneix aquesta, motiu pel qual, i davant els diners que hi havia en joc, li vaig tornar a insistir en que no deixes passar el temps, procedint a retornar els segells, i alhora que se'ns retornessin els diners invertits en el que, com es podia veure, era un frau. Tot i que per la meva part li venia insistint a diari (em trobes on me trobes, donat que també es coneixedor de que la meva tasca consisteix en viatjar constantment arreu del mon), vostè no va fer res en absolut, de manera que, a primers de juny es rep una carta d'aquella empresa en la que ens diuen que ja no estàvem a temps de reclamar, atès que aquesta s'havia fet desprès de la data de liquidació de la subhasta, i que ja se li havia abonat al propietari, per tant l'únic que podien fer era retornar-nos el segell defectuós que se'ls hi havia enviat, però no l'import total que nosaltres havíem abonat.

Vostè és perfectament conscient que el mon de la filatèlia és un mon força reduït, i que una actuació con la seva ha suposat un desprestigi important per a l'empresa, alhora que a mi, personalment, un greu dany moral, donat que el meu prestigi, tant com a persona, com d'empresa, s'ha vist malmès, només pel fet d'haver introduït uns segells de burda falsificació, com a bons, en una subhasta, i més vist l'alarma que existeix en el sector del comerç filatèlic, i del què també vosté n'és perfecte coneixedor.

És obvi que va actuar amb una clara i manifesta negligència professional, que s'agreuja si tenim en compte que vostè com a membre de l'Associació Internacional d'Experts de Filatèlia, de la Reial Acadèmia Hispànica de Filatèlia, i de la Royal Philatelic Society, entre altres, a més de ser un membre molt reconegut arreu de l'Estat Espanyol en matèria de expertització filatèlica, i com a conferenciant en aquesta matèria -[així com articulista d'aquesta matèria a www.filateliadigital.com- alhora de les conferències que vostè ofereix arreu de l'estat espanyol com a persona experta, vegis l'última conferència per vostè donada a la Societat Valenciana de Filatelistes el passat dia 2 de setembre d'aquest any-] per la qual cosa es incomprensible que no apreciés una falsificació que sí que va ser observada per persones no tan qualificades com vostè.

Els fets descrits es subsumeixen com a falta molt greu, motiu pel qual generen causa d'acomiadament.

SEGON

Per altra banda, i en aquest segon epígraf es passa a deixar constància d'un altre fet en el que vostè intervè com a gerent, i que també es tipificat com a falta molt greu:

Trobant-me jo fora de l'estat espanyol, i una vegada a la ciutat, mitjançant una trucada d'un dels empleats de la filatèlia, me'n assabento que hem estat objecte d'una inspecció de treball, extrem que no hauria d'haver tingut importància. Però no ha estat així, sinó que aprofitant-se de la confiança, i de que normalment romanc fora de la ciutat, així com que quan hi estic, habitualment soc a l'empresa a la tarde, li diu al seu fill que es personi a l'empresa als efectes de desenvolupar tasques informàtiques.

Ni que a dir té que ha incomplert les seves obligacions que com a Gerent li van ser conferides, i que, sens dubte, passaven per donar d'alta a qualsevol treballador que pogués contractar. Vostè va passar per alt aquest extrem i aprofitant la confiança que se li havia dipositat la trenca, amb evident mala fe, i abús de confiança, donat que es perfecte coneixedor [o bé ho hauria d'haver estat] que la contractació de familiars directes i el subsegüent benefici personal que aixó li genera [entenem que a ell, però a vostè, al tractar-se d'un jove que viu sota...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SJS nº 1, 4 de Junio de 2014, de Terrassa
    • España
    • 4 Junio 2014
    ...2104/1998 , 4.1.1999, u.d. 1700/1998 , 8.11.1999, u.d. 4538/1998 , STSJ Castilla-La Mancha de 11.3.2009, Rº 1394/2008 , STSJ Cataluña de 14.5.2010, Rº 1133/2010 ) o el abono de la indemnización, entendiéndose, en caso de desacuerdo entre las partes, que se opta por el abono de la Vistos los......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR