STSJ Cataluña , 23 de Mayo de 2002

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2002:6708
Número de Recurso847/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución23 de Mayo de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 847/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL mp ILMO. SR. D. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMO. SR. D. FELIPE SOLER FERRER ILMO. SR. D. ADOLFO MATIAS COLINO REY En Barcelona a 23 de mayo de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 4061/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por Clínica Olive Guma, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº29 Barcelona de fecha 5 de agosto de 2001 dictada en el procedimiento nº 12/2001 y siendo recurrida Yolanda . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 4 de mayo de 2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Extinción a instància del trabajado, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5 de agosto de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

"Atendre la demanda presentada per Yolanda contra CLINICA OLIVE GUMA, S.A.Declarar l'extinció del contracte de treball que vinculava al demandant amb la demandada, amb efectes de la data d'aquesta sentència.Condemnar la demandada al pagament al demandant de la indemnització de 8.519.585.-ptes".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.-La demandant Sra. Yolanda , amb DNI NUM000 , de professió ATS.,ha treballat a l'empresa demandada "Clinica Olive-Gumá, S.A."acollida al conveni col.lectiu d'establiments sanitaris (DOGC de 13-1-00, d'àmbit d'aplicació de Catalunya) des del 16-6-80, i amb la categoria professional de Supervisora i cobra el salari mensual de 269.394 ptes.inclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries.No és representant dels treballadors.

Des de l'inici de la relació laboral va efectuar les funcions pròpies de supervisora de forma exclusiva, sent l'unica, ateses les dimensions de la Clínica amb una plantilla actual d'uns vint treballadors, fins que a partir de 18-5-90 a petició de l'empresa i amb caràcter provisional, va simultanejar-les amb les d'ATS.El març de 1996 se li va comunicar verbalment que únicament efectués funcions d'ATS.Ateses les dificultats per a contractar-ne, a fi d'atendre el servei.

La demandant segueix ostentant la categoria professional de supervisora i percebent el plus corresponent a aquesta tasca, si be amb el valor económic congelat, que figura com a resto comp.

Ha treballat sempre en torn de matí de dilluns a divendres i ha disfrutat sempre les vacances a l'agost.

2n.-El setembre de 2000, després d'un canvi de la propietat degut a dificultats econòmiques anunciades pels anteriors amos, va entrar una gerència nova, la qual va efectuat una reorganització del servei per a reduir costos que afecta tant els usuaris com els treballadors.

Quant a les condicions de treball de la plantilla, a més d'externalitzar feines, va iniciar el tràmit de modificació de les condicions de treball amb reunions amb la delegada de personal des de fa cinc anys, Sra. Pilar . El dia 28-11-00, la delegada, l'empresa demandada i alguns treballadors, van signar un document d'acord de modificació de les condicions de treball redactat per l'empresa, que els assessors jurídics dels treballadors van conèixer un cop signat, en què s'establia el canvi de jornada en tres torns i conseqüenment el nou horari.L'assignació dels treballadors als torns va pactar-se amb ells, els quals van atendre la prioritat de tenir fills en edat escolar.

L'empresa va establir un torn especial de substitucions o torn corregut, al qual va adscriure de forma directa a la demandant com a ATS, sense que fos objecte de pacte en el tràmit de modificació de les condicions de treball perquè segons va manifestar el personaldonde la pusieran daria problemas, amb una auxiliar qui es va adscriure voluntàriament.Es treballa en torns rotatoris de mati, tarda i nit, amb festa intersetmanal.

El calendari dels períodes de gaudi de vancances anuals del 2001 el va fer l'empresa directament.La demandant és lúnica treballadora que li ha correspost disfrutar-les el mes d'octubre.

3r.-La modificació substancial de les condicions de treball tenia la finalitat de distribuir de forma racional el treball entre la plantilla i assolir l'adequada atenció sanitària, de rehabilitació i alimentació.Actualment les mesures adoptades no han contribuït a aquesta millora sinó que s'ha reduït la presencia mèdica a la física d'un metge els matins, localitzable el resta del dia i responsable, no es cobreixen les baixes laborals les quals es substitueixen amb el resta de treballadors, en ocasions el personal no sanitari fa feines sanitàries, ocasionalment falta stock de material clínic.El clima laboral no és bo ni ara ni abans de la reorganització.Tampoc existeix un pla d'avaluació de riscos.La demandant va posar en coneixement de Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Gtat.De Catalunya algunes d'aquestes deficiències, havent intervingut una inspecció sanitària que va estendre acta el 17-1-2001.

4rt.-El 1-1-2001 l'empresa ha contractat un nou supervisor que efectua feines pròpies de la categoria de la demandant.

5è.-La Sra. Yolanda es troba en situació de I.T. des de principis d'any, afectada de depressió severa i ansietat reactiva es problemàtica laboral que mèdicament aconsella eliminar el focus traumàtic, atesos els efectes en la salut de les dificultats de treball en torns correguts de matí tarda i nit rotatoris, en el treball en diumenges, en persona d'edat.

6è.-Es va celebrar l'intent de conciliació administrativa el dia 18-4-01 amb el resultat d'intentada sense efecte per incompareixença de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 18 de Marzo de 2003
    • España
    • 18 Marzo 2003
    ...laboral, resulta estimada en la instancia, pero interpuesto recurso de suplicación por la demandada la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 23 de mayo de 2002 revoca el anterior pronunciamiento, absolviendo a la empleadora de las peticiones de la Contra dicha sentencia......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR