STSJ Cataluña , 20 de Abril de 2004

PonenteJOSE IGNACIO DE ORO-PULIDO SANZ
ECLIES:TSJCAT:2004:4993
Número de Recurso8862/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución20 de Abril de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL mp ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMO. SR. JOSÉ IGNACIO DE ORO PULIDO SANZ ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER En Barcelona a 20 de abril de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 3095/2004 En los recursos de suplicación interpuestos por Bernardo y PRODUCTOS ALIMENTICIOS GALLO frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Granollers de fecha 25-4-03 dictada en el procedimiento Demandas nº 1702/2002. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ IGNACIO DE ORO PULIDO SANZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16-10-02 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 25-4-03 que contenía el siguiente Fallo:

" 1r.-Estimo les pretensions de l'actor, qualifico com a improcedent l'acomiadament objecte d'aquest procés i, en conseqüència, condemno l'empresa PRODUCTOS ALIMENTARIOS GALLO S.L.. a què, segons la seva elecció, o bé condicions que regien abans de produri-se l'acomiadament, o bé que aboni a l'actor una indemnitazació de DOS MIL QUARANTA-SET EUROS AMB CINQUANTA CÈNTIMS (2.047,50 euros).

L'esmentada opció haurà d'exerecir-se en el termini de cinc dies a partir de la notificació d'aquesta Sen`tencia, mitjnçcant escrito o compareixcença davant d'aquets Jutjat.transcorregut l'esmentat termini sense que l'empresari hagi optat, s'entendrà que procedeix la readmissió.

2n.-En el cas que l'empresa, expressament o tàcitament, opti per la readmissió,condemno la part demandada a satisfer a l'actora els salaris que no hagi percebut, des de la data de l'acomiadament, 11/09/02, fins a la data de notificació de la Sentència, prenent-se en consideració amb aquestqa finalitat un salari diari de 45,50 euros".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.-L'actor ha prestat serveis per a l'empresa demandada, amb antiguitat de 12/09/01, categoria professional d'ajudant i una retribució diària de 45,50 euros amb la inclusió de la part proporcional de les paga extres.(folis 45 i 46, i folis 71 a 86).

2n.-L'actor va subscriure amb l'empresa demandada un contracte de treball de data 12/09/01 de durada sis mesos, a temps complet i amb categoria d'ajudant, eventual per circumstàncies de la producció, per acumulació de tasques o excés de comandes consistents en increment de producció per recuperació i per demanda de pasta marca pròpia amb motiu de les promocions i augments de tarifes de comercial.L'esmentat contracte va ser prorrogat al seu venciment en data 12/03/02 per sis mesos fins a l'11/09/02.(folis 67 a 69).

3r.-L'actor, en data 09/05/01, havia subscrit amb l'empresa Interven SL ETT un contracte de treball per obra o servei determinat amb durada fins a final del servei, amb la categoria d'ajudant de producció.L'objecte del contracte era la de realitzar diverses tasques pròpies d'un ajudant de producció dins de la Secció d'Envasats, controlant i verificant les màquines d'envasat per a l'empresa usuària Productos Alimenticios Gallo S.L.,Consta que l'actor va estar treballant fins al 31/08/01 (folis 38 a 42).

4t.-En data 27/08/02, l'empresa demandada va llirar una carta a l'actor per mitjà de la qual se le comunicava que el dia 11/09/02 finalitzava el contracte subscrit el dia 12/09/01, de manera que en l'esmentada data quedava rescindida la relació laboral i causava baixa a l'empresa.(foli 18).

5è,.En data 20/02/03 es va acordar la revisió salarial a aplicar a partir de 1r de gener de 2002 del Conveni Col.lextiu Nacional per a les Indústries de Pastes Alimentàries, que va ser publicada al BOE de 08/04/03.les taules citades estableixen per a la categoria d'ajudant un salari mensual de 856,42 Euros per a la categoria d'oficial de primera un salari total mensual de 1.023,07 Euros.El plus de dissabtes i diumenges s'estableix en 28,23 Euros per dia.El total increment de les taules ascendeix a 4,4%.(folis 45 i 46).

6è.-Consta que el comitè d'empresa ha realitzat algunes reclamacions en relació amb la revisió de les categories professionals dels treballadors de l'empresa demandada.(folis 88 a 90).

7è.-Les vacances d'estiu de l'any 2001 a l'empresa demandada es van realitzar durant el mes d'agost.(folis 98 a 101).

8è.-El mes de juliol de 2001, l'empresa demandada va comunicar a diversos dels seus clients que amb data 1r de setembre entrava en vigor una nova tarifa de preus per a tots els productes.(folis 108 a 116).

9è.-Consta que el mes de juliol de 2001 i el mes de setembre de 2001 l'empresa demandada va rebre comunicació sobre promoció de la marca Spar per a pasta empaquetada.Consta que a finals d'agost i per al mes de novembre de 2001 El Corte Inglés li va comunicar una promoció a nivell nacional de pasta simple.Consta qye el grup Eroski va comunicar a l`empresa demandada una campanya de promoció de pasta marca Consumer per al mes d'agost, setembre, octubre i novembre de 2001i posteriorment per als mesos de desembre de 2001 i gener de 2002.(folis 117 a 133).

10è.-Consta que l'empresa demandada va informar el comitè d'empresa de l'externalització de la secció de conserveria prevista per a l'estiu de 2002, aix'com que el personal de l'esmentada secció seria recol.locat en altres seccions de la factoria.(folis 134 a 137).

11è.-L'actor estava adscrit a la secció d'envasat, en el torn IV, màquines 7 i 8, i a la mateixa secció i torn estaven adscrits dos ajudants més, dos oficials de segona, dos oficials de primera empaquetat i dos oficials de primera producció.(foli 87 i interrogatori de l'actor).

12è.-El volum productiu de l'empresa sofreix un notable descens a partir del mes de juliol i torna als seus nivells mitjos a partir del mes de setembre.(folis 105 a 107).

13è.-La part actora no ha exercit representació legal o sindical dels treballadors.

14è.-Va ser celebrat l'acte de conciliació en data 04/10/02 amb el resultat de sense avinença".

TERCERO

Contra dicha sentencia anunciaron recurso de suplicación la parte actora y demandanda, que formalizaron dentro de plazo, y que la partes contrarias, a las que se dieron traslado lo impugnaron, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia de instancia que estimó la demanda formulada por el demandante y declaró que el cese de que había sido objeto constituía un despido improcedente se alzan sendos recursos de suplicación interpuestos por la empresa y el trabajador que tienen por objeto en ambos casos el examen de la infracción de normas sustantivas o de la jurisprudencia cometidas por la sentencia de instancia y además el formulado por el trabajador la revisión de los hechos declarados probados por la citada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR