STSJ Cataluña 1307/2009, 28 de Diciembre de 2009

PonenteJUAN FERNANDO HORCAJADA MOYA
ECLIES:TSJCAT:2009:15185
Número de Recurso1512/2007
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución1307/2009
Fecha de Resolución28 de Diciembre de 2009
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA

SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO

SECCION QUINTA

Recurso de apelación 1512/2007

S E N T E N C I A Nº 1307/2009

ILMOS.SRES.:

Presidente:

DON JOAQUÍN JOSÉ ORTIZ BLASCO

Magistrados:

DON ALBERTO ANDRÉS PEREIRA

DON JUAN FERNANDO HORCAJADA MOYA

En la ciudad de Barcelona, a veintiocho de diciembre de dos mil nueve.

LA SALA DE LO CONTENCIOSO ADMINISTRATIVO DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA (SECCION QUINTA), ha pronunciado la siguiente SENTENCIA en el recurso de apelación nº 1512/2007, interpuesto por la entidad "CESPA INGENIERIA URBANA, S.A.", representada por el procurador D. ANTONIO Mª DE ANZIZU FUREST y asistida por la letrada Dª GLORIA MARÍN GARDE, siendo parte apelada AGENCIA DE RESIDUOS DE CATALUNYA, representada y defendida por el LLETRAT DE LA GENERALITAT.

Ha sido Ponente el Ilmo. Sr. Magistrado D. JUAN FERNANDO HORCAJADA MOYA, quien expresa el parecer de la SALA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

En el procedimiento ordinario nº 576/2004-A seguido ante el Juzgado de lo Contencioso-Administrativo nº 14 de Barcelona, se dictó sentencia de fecha 20 de junio de 2007 desestimatoria del recurso contencioso administrativo interpuesto por Cespa Compañía Española de Servicios Públicos Auxiliares S.A., Cespa Gestión de Residuos S.A. e Ingeniería Urbana S.A., actualmente CESPA INGENIERIA URBANA, S.A. UTE, aquí apelante, contra las resoluciones del Gerente de la Agencia de Residuos de Cataluña de 22 de marzo de 2004 y de 26 de noviembre de 2003.

SEGUNDO

Contra la referida sentencia se interpuso recurso de apelación por la representación de CESPA INGENIERIA URBANA, S.A. UTE, que fue admitido a trámite, dándose traslado del mismo a la contraparte para que formalizase su oposición en plazo legal.

TERCERO

Elevadas las actuaciones a esta Sala, se acordó formar el oportuno rollo de apelación, se designó Magistrado Ponente, y no habiéndose solicitado el recibimiento a prueba en esta alzada ni la celebración de vista, se señaló fecha para la votación y fallo del recurso.

CUARTO

En la sustanciación del presente procedimiento se han observado y cumplido las prescripciones legales.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia apelada desestima el recurso contencioso administrativo interpuesto por la Unión Temporal de empresas (UTE), aquí apelante, contra la resolución del Gerente de la Agencia de Residuos de Cataluña (ARC), de fecha 22 de marzo de 2004, desestimatoria del recurso potestativo de reposición interpuesto contra la anterior resolución del mismo órgano, de fecha 26 de noviembre de 2003, sobre resolución de contrato y otros extremos, que se examinará más adelante.

SEGUNDO

Importa consignar los siguientes hechos relevantes:

  1. en fecha 3 de abril de 1998 ARC convocó un concurso público para la constitución de dos sociedades de economía mixta destinadas a la construcción y explotación del servicio público de depósito de residuos especiales, mediante la modalidad de procedimiento restringido, expediente clave 98154 (en el caso de autos, en lo que aquí interesa, construcción y explotación de un depósito de residuos muy solubles, de una capacidad mínima de 1.000.000 metros cúbicos).

  2. en fecha 29 de julio de 1999 se adjudicó el concurso en lo que se refiere al lote 1 a la UTE recurrente que, el 31 de agosto de 1999, constituyó fianza definitiva que por importe de 300.000.000 pesetas y, posteriormente, el 10 de enero de 2000, otorga escritura notarial de constitución de la Unión temporal, todo ello en aplicación de la cláusula 9ª y 10ª del Pliego de condiciones regulador del concurso.

  3. la cláusula 11ª del Pliego se refiere a la formalización y contenido del contrato, y es de este tenor literal:

    L'adjudicatari s'obliga a aportar a la societat els elements necessaris per a dur a terme la instal·lació del dipòsit, en el termes següents:

    1) En el termini màxim d'un any a partir de l'adjudicació, l'adjudicatari haurà de presentar el projecte i l'estudi d'impacte ambiental per a la seva tramitació i tramitar la corresponent autorització ambiental.

    2) Dos mesos a comptar des de l'autorització ambiental, l'adjudicatari haurà de sol·licitar la llicència d'obres.

    3) Abans de dos mesos a comptar des de l'obtenció de la llicència municipal d'obres han d'iniciar-se les obres de construcció del dipòsit controlat.

    4) Són a càrrec de l'adjudicatari les despeses dels anuncis de licitació; les derivades de la formalització del contractes: les que es requereixin per obtenir autoritzacions, llicències, documents o qualsevol informació d'organismes oficiales o particulars; les relatives a proves i assaigs de materials; el impostos, taxes, compensacions i altres gravàmens o despeses que hi pugui ser aplicables segons les disposicions vigents, en la forma i quantia que aquestes assenyalin, com també qualsevol altra despesa necessària per a la realització del contracte.

    L'adjudicatari constituirà la societat d'economia mixta en el termini màxim de dos mesos des de l'obtenció dels permisos i llicències corresponents per a la construcció i en els termes establerts en aquesta part del Plec. Prèviament, l'adjudicatari haurà d'haver realitzat els tràmits corresponents per l'obtenció de la certificació registral d'inexistència d'una altra societat amb la denominació social que proposi.

    Una vegada constituïda la societat, aquesta ratificarà el contingut del plec i del contracte i assumirà les condicions de la concessió.

    Si en un termini màxim de dos anys, per causes alienes a la voluntat de les parts, no s'obtenen els permisos i llicències necessàries per dur a terme les instal· lacions i la prestació del servei, el contracte serà resolt entenent-se culpa de l'adjudicatari i sense incautació de la garantia. L'incompliment de qualsevol de les obligacions previstes en els plecs o en la proposició de l'adjudicatari i en el propi contracte són causa de resolució del contracte amb incautació de la garantia i ressarciment de danys i perjudicis amb l'excepció prevista en relació a l'obtenció de les autoritzacions i llicències corresponent quan sigui per causes alienes a l'adjudicatari. També serà causa de resolució l'adopció d'estatuts societaris que no respectin les prescripcions del plec i del contracte.

  4. En fecha 31 de julio de 2000 el Gerente de ARC y los representantes de las dos adjudicatarias del concurso firman un acta en la que consignan:

    "MANIFESTEN

    1. Que amb data 29 de juliol de 1999, el Gerent de la Junta de Residus va resoldre l'adjudicació del concurs, adjudicant el Lot 1 (construcció i explotació d'un dipòsit de residus especials d'una capacitat mínima de 1.000.000 metres cúbics de residus molt solubles) a l'empresa UTE INUSA-CESPA SA-CESPA GR SA, i el Lot 2 (construcció i explotació d'un dipòsit de residus poc solubles) a l'empresa FOMENTO DE CONSTRUCCIONES Y CONTRATAS, S.A.

    2. -Que si bé el plec de condicions del contracte estableix, en la seva clàusula onzena que, en el termini d'un any des de l'adjudicació, els contractistes hauran de presentar el projecte i l'estudi d'impacte ambiental, a hores d'ara, les empreses adjudicatàries no han presentat la dita documentació per causes no imputables a les mateixes. Per la qual cosa, la concurrència d'aquest fet juntament amb raons d'interès públic fan aconsellable suspendre l'expedient de contractació.

      ACORDEN

    3. Suspendre, per causa d'interès públic, l'expedient de contractació Clau 98154 per a la constitució de dues societats d'economia mixta destinades a la construcció i explotació del servei públic de deposició controlada de residus especials, fins que desapareguin les causes que l'han motivat.

    4. La renuncia expressa dels adjudicataris del contracte Clau 98154 a percebre qualsevol indemnització que per causa de la suspensió els hi pugui correspondre.

    5. La no procedència de la devolució de la garantia definitiva constituïda pels adjudicataris durant el temps que es mantingui la suspensió."

  5. En la misma fecha, 31 de julio de 2000, el Gerente de ARC adopta una resolución por la que acuerda: "Suspendre, per causa d'interès públic, l'expedient de contractació Clau 98154 per a la constitució de dues societats d'economia mixta destinades a la construcció i explotació del servei públic de deposició controlada de residus especials, fins que desapareguin les causes que l'han motivat, amb els efectes, pel que fa a indemnització i garantia definitiva expressament convinguts entre la Junta de Residus i els adjudicataris en l'acta del dia 31 de juliol de 2000."

  6. Sin otro trámite intermedio, dos años después, el 1 de agosto de 2002, el propio Gerente presenta una propuesta de resolución en la que consigna como antecedente: "(...) QUART.- Atès que la suspensió va ser acordada als efectes que els adjudicataris poguessin presentar el projecte i l'estudi d'impacte ambiental per a la construcció i explotació de dues instal·lacions de deposició controlada de residus especials. CINQUÈ.- Atès que des de la suspensió de l'expedient de contractació ha transcorregut dos anys sense que les empreses hagin presentat el projecte i l'estudi d'impacte ambiental referenciat, d'acord amb el que estableix la clàusula onzena del Plec de condicions particulars. SISÈ.- Donat que no és ajustat a dret tenir en tràmit un expedient de contractació en suspensió sense que existeixin expectatives per trobar un emplaçament adient per ubicar les dues instal·lacions de deposició controlada de residus especials i havent transcorregut un termini més que raonable des de la suspensió acordada."

    Invoca a continuación el art. 112 de la Ley 13/1995 de 18 de mayo, de contratos de las Administraciones Públicas (LCAP), por lo que se refiere a las causas de resolución de los contratos, y termina proponiendo lo siguiente:

    "PRIMER. Resoldre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR