SAP Barcelona 556/2009, 23 de Diciembre de 2009

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2009:14031
Número de Recurso587/2008
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución556/2009
Fecha de Resolución23 de Diciembre de 2009
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ PRIMERA

SENTÈNCIA NÚM.

Rotlle núm. 587/08

Judici Ordinari núm. 171/06

Tramitat pel Jutjat de 1a. Instància núm. 3 de Vilanova i la Geltrú

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per els Magistrats Il·lma. Sra. Mª DOLORS PORTELLA LLUCH, Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA i Il·lm. Sr. ANTONIO RECIO CORDODVA, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel·

lació número 587/08, interposat contra la sentència dictada en data 16 de gener de 2008 en el procediment núm. 171/06, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm.

3 de Vilanova i la Geltrú. Ha/n estat recurrent/s SR. Justino I SR. Ángel . Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en

nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent

S E N T È N C I A

Barcelona, 23 de desembre de 2009

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Estimo la demanda presentada por la procuradora señora Carbonell en nombre y representación de don Ángel contra don Justino, y declaro nulo el contrato de compraventa celebrado entre ambos el 15 de abril de 2004, condenando al demandado a estar y pasar por tal declaración y a abstenerse a realizar todo tipo de actos atentatorios contra la propiedad del actor y condenando igualmente al demandado a devolver la posesión de terreno objeto del contrato al actor, realizando para ello, cuantos actos sean necesarios para ello, con imposición de las cotas causadas.

Desestimo íntegramente la demanda presentada por la procuradora señora Carbonell en nombre y representación de don Ángel contra doña Concepción absolviendo a la demandada de las pretensiones de adverso deducidas, con imposición de costas a la parte actora."

SEGON

Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel·lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions. La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

El Sr. Ángel interposa una demanda per sol·licitar que es declari la nul·litat del contracte privat de compravenda que el dia 15 d'abril del 2004 va subscriure amb Don. Justino, pel qual aquest li comprava un tros de 215m2 de la finca anomenada "El Vinyet" de Castellet i la Gornal ( la part que limitava amb la seva casa) per ( i) falta de determinació del preu i ( ii) per no tenir la superfície mínima exigida per la Llei 19/95 de modernització d'explotacions agràries. La demanda es dirigeix també contra l'esposa del Sr. Justino, Doña. Concepción .

Els demandats s'oposaren a la demanda al·legant, en primer lloc, la falta de legitimació passiva de la Sra. Concepción perquè el contracte privat que es pretén anul·lar va ser concertat només amb el Sr. Justino

. Nega, a continuació, que sigui d'aplicació la Llei estatal 19/95 sinó el Decret 169/83 de 12 d'abril que permet la segregació de finques rústiques per sota de la unitat mínima de conreu quan es destini a horts familiars, com és el cas. Finalment, explica que després de certes diferències, acordaren que la seva esposa i ell vendrien a l'ara demandant la finca NUM000 per un preu de 48.000# ( contracte que es va formalitzar per escriptura pública el 13 d'abril del 2005) es reservaren una petita part ( de 215m2 ) que limitava amb la seva casa, que es volien quedar per destinar-ho a hort familiar que es va valorar en 12.000#. l'operació es va configurar amb l'atorgament d'una escriptura pública de venda de tota la finca i posterior compra en document privat dels 215 m2 que els Sr. Justino es volien quedar. Precisament, per aquesta raó, la quantitat total que va rebre del Sr. Ángel fou la de 36.000# que s'indica a l'escriptura pública.

La sentència aprecia falta de legitimació passiva de la Sra. Concepción . I respecte el fons declara la nul·litat del contracte impugnat per falta de determinació del preu i la falta de prova del preu convingut. Les costes de l'acció exercida contra la Sra. Concepción són imposades al demandant mentre que la resta són a càrrec del codemandat.

Recorren en apel·lació el demandant i el demandat Sr. Justino .

El Sr. Jose María insisteix en la legitimació de la Sra. Concepción perquè el règim econòmic del seu matrimoni és el de guany. La finca era ganancial si bé el marit fou qui va intervenir en la seva representació.

El Sr. Justino sosté que va haver acord en el preu i, si no es va fer constar en el contracte, fou per desconeixement dels contractants que van actuar sense assessorament jurídic. Afegeix que el preu convingut va ser abonat perquè, d'altra manera no se li haurà permès posseir la part que s'ha quedat per destinar-la a hort familiar. Pel que fa a la segona de les causes de nul·litat invocada, es remet a les al·legacions efectuades en el seu escrit de contestació.

SEGON

La primera de les qüestions que s'han d'abordar en aquest recurs és la legitimació passiva de Doña. Concepción .

Consta a les actuacions ( escriptures aportades i unides als folis 9 i 116) que el règim econòmic que regeix el matrimoni de Doña. Concepción i Don. Justino és el de guanys, i ho ha ratificat aquest mateix litigant a l'acte del judici.

És conegut que la societat de guanys és un règim econòmic matrimonial que es caracteritza per convertir en comuns ( formació de comunitat entre els cònjuges com a manera de participació ) els guanys o beneficis obtinguts indistintament per un o altre cònjuge durant el matrimoni, que es dividiran entre ells en el moment de la dissolució. Suposa, doncs, aquest règim una absoluta separació entre els patrimonis privatius de cada un dels cònjuges com a membres d'aquesta comunitat i el patrimoni comú ( béns ganancials) que s'integra pels guanys que es fan comuns i que, en el moment de la dissolució, seran objecte de partició entre els cònjuges.

Doncs bé, el Sr. Justino i la Sra. Concepción, l'any 1995 van comprar la finca NUM000 del terme municipal de Castellet i la Gornal, i ho van fer per la seva societat de guanys, com expressament consta a l'escriptura unida al foli 9 ( article 1355CC ) .

A l'acte del judici, el Sr. Justino ha explicat que en un moment determinat ell i la seva esposa ( sempre s'ha referit a ells dos, en plural) volien vendre aquesta finca reservant-se un tros del terreny, el més pròxim al seu habitatge. El Sr. Ángel es va interessar en l'operació que es va configurar amb la venda en escriptura publica de la finca NUM000 i una immediata compra en document privat del tros de terreny que el matrimoni Justino - Concepción es volia reservar per ells. L'operació era conjunta, i si bé el contracte privat de compravenda ( que és el que es pretén anul·lar pel Sr. Jose María ) va ser signat només pel Sr. Justino, no vol dir que aquest terreny deixés de tenir la consideració de bé ganancial. En tot cas, i encara que es volgués deslligar aquesta operació de compra de l'anterior, el terreny de nou adquirit seria també ganancial, no tan sols en aplicació de l'article 1347 CC sinó, a més, per la forta presumpció de ganancialitat de l'article 1361 CC, que d'acord amb una constant jurisprudència, exigeix una " prueba fuerte y cumplida en contra para descartar ese carácter (SSTS 20 de junio de 1995, 7 de abril y 29 de septiembre de 1997, 22 y 24 de febrero de 2000, 26 de diciembre de 2002, 23 de enero de 2003 ... ), prueba que se ha de referir al carácter privativo del precio o de la contraprestación--Resoluciones de la Dirección General de Registros y del Notariado de 20 de enero de 1983 y 7 de diciembre de 2000 --" ( STS 20 de juny del 2008) . Evidentment no impedeix aquella consideració de ganancial el fet que aquest segon contracte només hagués estat signat pel marit, que és el que va mantenir totes les negociacions amb el Sr. Jose María .

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR