STSJ Cataluña 8011, 15 de Septiembre de 2005

PonenteDANIEL BARTOMEUS PLANA
ECLIES:TSJCAT:2005:8011
Número de Recurso5084/2004
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución8011
Fecha de Resolución15 de Septiembre de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

MG IL·LM. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY IL·LM. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA IL·LM. SR. SALVADOR VÁZQUEZ DE PARGA Y CHUECA Barcelona, 15 de setembre de 2005 La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, EN NOM DEL REI ha dictat la següent SENTÈNCIA NÚM. 6918/2005 En el recurs de suplicació interposat per Leonor y otros a la sentència del Jutjat Social 33 Barcelona de data 9.12.2003 dictada en el procediment Demandes núm. 557/2003 en el qual s'ha recorregut contra la part -I.N.S.S.-Instituto Nacional Seguridad Social i Servei Català de la Salut, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. DANIEL BARTOMEUS PLANA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 14.7.2003 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Reintegrament despeses mediques, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 9.12.2003 , que contenia la decisió següent:

"Desestimar la demanda interposada per Leonor , Agustín , Luz i Juan contra SERVEI CATALÀ DE LA SALUT sobre RESCABALAMENT DE DESPESES MÈDIQUES."

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

"1.- Al Sr. Juan Pedro , espòs de la Sra. Leonor i pare de la resta d'actors, ti fou diagnosticat en data 16.5.02, a l'Hospital de Bellvitge, un mesotelioma maligne, amb l'especificació de que el pronòstic era dolent, cosa que desaconsellava la intervenció quirúrgica segons els metges d'aquell centre que l'atengueren (Dr. Iván).

  1. - D'acord amb aquell diagnòstic, fou derivat per el control deIs símptomes a la Unitat de Cures Paliatives de l'Hospital Duran i Reynals (també, com l'anterior, integrat al SCS), on fou atès pel Dr. Luis Pedro , el qual reitera el criteri del Dr. Iván i es manifestà contrari a la intervenció quirúrgica. El mateix criteri fou compartit el Dr. Fidel , del Hospital de Sant Pau, també consultat al respecte, al considerar que l'operació comportaria l'extirpació del pulmó afectat, les costelles i el diafragma, cosa que el Sr. Juan Pedro difícilment la superaria. El Dr. Carlos María , del Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, fou també de la mateixa opinió.

  2. - A la vista d'aquest pronòstic, compartit pels esmentats doctors, la família del causant va consultar al Dr. Gaspar , Cap del Servei de Cirugia de la Universitat Complutense (Madrid), qui els proposa una intervenció quirúrgica consistent en l'exéresis del tumor, respectant costelles i diafragma, amb possibilitat de nova intervenció en cas de recidiva, exposant-los "las ventajas e inconvenientes del procedimiento, así como su carácter en estos momentos indeterminado, probablemente paliativo, ..." (informe del Dr. Gaspar de data 27.6.02, foli 63).

  3. - El Sr. Juan Pedro i la seva família decidiren acceptar aquesta tipus d'intervenció i que li fos practicada pel propi Dr. Gaspar en una clínica privada (Clínica La Luz, de Madrid). Prèviament, un cop coneguda la proposta del esmentat Dr., no demanaren del organisme demandat que li fos practicada aquell tipus d'intervenció pels serveis mèdics propis, ni que n'assumís el cost.

  4. - L'operació es practica en data 12.6.02, sense complicacions. El Dr. Gaspar , al seu informe de 27.6.02, refereix "una buena reexpanción pulmonar sin engrosamiento pleural". Les despeses d'aquesta intervenció foren de 36.763,85 euros, segons detall que consta en el fet 5é de la demanda, i que es dona aquí per reproduït.

  5. - Desprès de la intervenció quirúrgica, l'estat del Sr. Juan Pedro millora manifestament, amb un notable increment de pes (10 kgrs.), cosa que ti permeté recuperar una qualitat de vida casi normal durant uns mesos, fins a desembre de 2002, tot i que va seguir rebent tractament de quimioterapia al Hospital Duran i Reynals.

  6. - El Sr. Juan Pedro va demanar el rescabalament de les despeses originades per causa de la intervenció a càrrec del Dr. Gaspar per import de 36.763,85 euros en data 8.11.02, petició que fou desestimada per resolució de 19.3.03, en considerar que "no s'ha pogut comprovar la negació d'assistència per part del Sistema Nacional de Salut, considerant-se una derivació voluntària a favor d'un centre privat".

  7. - Interposada reclamació prèvia pel Sr. Juan Pedro en data 2.4.03, fou desestimada per resolució de 7.7.03, en considerar que "no aporta nous documents i/o informes que justifiquin i/o modifiquin la resolució denegatòria emesa".

  8. - En data 9.5.03 va morir el Sr. Juan Pedro a conseqüencia de la reproducció del tumor maligne, que fou objecte exclusivament de tractament paliatiu.

  9. - Contra la resolució de 7.7.03 els actors, com hereus del causant, interposaren la demanda origen de les presents actuacions."

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària i no va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Com a primer motiu de suplicació formulat a l'empara de l' apartat b) de l'article 191 de la llei de Procediment laboral , la representació de la part demandant en instància sol·licita la revisió dels fets declarats provats a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR