SAP Barcelona, 15 de Diciembre de 1999

PonenteMARTA RALLO AYEZCUREN
ECLIES:APB:1999:13236
Número de Recurso1028/1997
ProcedimientoCIVIL
Fecha de Resolución15 de Diciembre de 1999
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 15ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA - SECCIÓ QUINZE

ROTLLO Núm. 1028/97

Recurs d'anul-lació de laude

(Exp. T.A.B. 396/96)

SENTÈNCIA

Magistrats:

Il-lm. Sr. JOSÉ RAMÓN FERRÁNDIZ GABRIEL

Il-lma. Sra. MARTA RALLO AYEZCUREN

Il-lm. Sr. JOSÉ LUIS CONCEPCIÓN RODRÍGUEZ

Barcelona, 15 de desembre de 1999

VISTES, davant la Secció Quinze de l'Audiència Provincial de Barcelona, aquestes

actuacions de recurs d'anul-lació del laude arbitral dictat el día 8 de juliol de 1997 per l'àrbitre Sr.

Enrique Peña Belsa 1 protocol-litzat el día 11 de juliol de 1997 davant del notari de Barcelona Sr.

José Alberto Marín Sànchez, número de protocol 2.254.

Hi ha estat part recurrent el Sr. Jesús Luis , representat pel procurador Sr. Francisco Javier Manjarín Albert i dirigit pel lletrat Sr. Jacinto Gimeno Valentín-Gamazo.

Hi han estat part recorreguda el Sr. Lázaro i SEFA 2000, SL, representats per la procuradora Sra. María José Blanchar García i dirigida pel lletrat Sr. Manuel Vila i Castells.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La decisió del laude objecte del recurs diu literalment:

"PRIMERO.- Desestimo las pretensiones de la parte instada, solicitando laudo absolutorio, por el que se declare, en primer lugar, la nulidad total del pacto de sindicación de voto como contrario a la ley, y por consiguiente la de la clàusula penal. Desestimo, asimismo las pretensiones solicitadas subsidiariamente y que fueron: la de que se declare la inexistencia de incumplimiento por la parte instada; y la de que se declare la inexistencia de daños causados al instante por el instado; extremos todos ellos que han sido objeto, por el mismo orden, de las consideraciones contenidas en este laudo.

SEGUNDO

Que estimando por el contrario, las pretensiones de la parte instante, por haberseacreditado, conforme a las consideraciones precedentes, el incumplimiento de las obligaciones asumidas por el instado, debo condenar y condeno a Don Jesús Luis a pagar, por aplicación de la clàusula penal sustitutoria de daños y perjuicios, pactada en el contrato de sindicación de voto y bloqueo, de 28 de octubre de 1994, la cantidad de CINCUENTA Y UN MILLONES QUINIENTAS CINCUENTA Y DOS MIL PESETAS

(51.552.000 Ptas.) a Don Lázaro , y de SESENTA Y CUATRO MILLONES CUATROCIENTAS CUARENTA MIL PESETAS (64.440.000 Ptas.) a SEFA 2000, SL.

Asimismo condeno al instado, Don Jesús Luis , a pagar a Don Lázaro y SEFA 2000, SL, en junto, la cantidad de UN MILLÓN CIEN MIL PESETAS (1.100.000 Ptas.) entregada por éstos, por cuenta de aquél, al Tribunal Arbitral de Barcelona.

TERCERO

No apreciando mala fe ni temeridad por ambas las partes, no procede la expresa imposición de costas a ninguna de las partes litigantes, sin perjuicio de que cada una de ellas satisfaga las causadas a su instancia a lo largo de este procedimiento".

SEGON

Don. Jesús Luis va interposar recurs d'anul-lació del laude. Conferit trasllat del recurs i tramitat aquest d'acord amb les previsions legals, el día 21 de juliol de 1999 va tenir lloc la vista pública, amb assistència d'ambdues parts.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada MARTA RALLO AYEZCUREN.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Don. Jesús Luis , que va ser condemnat en el laude arbitral, sosté en aquest recurs:

1) La nul-litat del laude perquè els arbitres han resolt sobre punts que no podenser objecte d'arbitratge ( article 45.4 de la Llei d'arbitratge ). 2) La nul-litat del laude perquè és contrari a l'ordre públic ( article 45.5 de la Llei d'arbitratge ).

SEGON

L'examen dels motius del recurs aconsella relacionar succintament els fets que són a l'origen del cas:

1.1 La controvèrsia arbitrada se centra en el contracte de sindicació de vot i de bloqueig que l'avui recurrent, Don. Jesús Luis , va atorgar el día 28 d'octubre de 1994 amb altres accionistes de la societat " DIRECCION000 " -abans " DIRECCION001 " -, titulars tots ells, en conjunt, del 51 % del capital social de l'entitat. L'esmentat contracte incloïa, com a clàusula desena, el conveni arbitral que ha generat el laude que s'impugna.

1.2 En el contracte de sindicació de vot es feia constar la finalitat dels atorgants d'obtenir el control de la societat i, d'aquesta forma, poder implantar-hi determinats criteris i modes de gestió que consideraven els òptims en el moment actual per a la bona marxa del negoci (expositiu IV).

1.3 El pacte tercer del contracte exposava que, amb l'objecte de poder materialitzar el control de la companyia, els atorgants preveien dos nivells d'actuació, un concret i a curt termini, consistent a obtenir un posicionament adequat en l'òrgan l'administració, i un altre, de duració més perllongada, que havia de tenir com a objectiu, d'una banda, consolidar els assoliments inicials i, de l'altra, facilitar un mecanisme capaç de garantir als atorgants l'aplicació dels seus criteris en tots els àmbits de l'empresa.

1.4 El referit "posicionament adequat en l'òrgan d'administració", corresponent a l'anomenat "primer nivell" va aconseguir-se poc després de la data del contracte de sindicació de vot de 28 d'octubre de 1994.

1.5 El pacte cinquè del contracte es referia a l'anomenat "segon nivell d'actuació", més a llarg termim. Respecte d'aquest es convenia que durant el termini de deu anys, les pautes d'actuació de cadascun dels atorgants respecte de la companyia o dels paquets d'accions respectius haurien de possibilitar, entre d'altres objectius: A) mantenir el control del Consell d'Administració en mans dels firmants, del, contracte o dels seus causahavents.

  1. En la votació del punt primer de l'ordre del día de la Junta General Extraordinària d'Accionistes de DIRECCION000 , de 2 de setembre de 1996, referit a la cessació i el nomenament de consellers, el Sr. Jesús Luis va incomplir la consigna que el sindicat de vot havia fixat en la reunió de 31 d'agost de 1996, l'acta de la qual havia firmat de conformitat l'avui recurrent. El Sr. Jesús Luis no va acudir a la reunió que elsindicat va celebrar en un recés de la Junta i va votar afirmativament la remodelació del Consell d'Administració en lloc d'abstenir-se com havia acordat el sindicat. Com a conseqüència, van produir-se canvis en el Consell d'Administració de la societat anònima.

  2. L'incompliment de l'acord del sindicat sobre el sentit del vot ha motivat la condemna del Sr. Jesús Luis en el laude, en aplicació de la clàusula penal establerta en el pacte vuitè del contracte de sindicació de vot.

TERCER

El Sr. Jesús Luis al-lega com a primer motiu del recurs d'anul-lació que l'àrbitre ha acollit com a qüestió litigosa una matèria que no pot ser objecte d'arbitratge ( article 45.4 de la Llei d'arbitratge ) perquè no és de lliure disposició conforme a dret (article 1 de la Llei ).

La part recurrent sosté que qualsevol pacte entre socis que estableixi un ordre organitzatiu i funcional de l'organisme societari diferent de l'establert pel legislador, és nul per contrari a les normes imperatives. I que, per tant, és nul el pacte pel qual els criteris de separació dels administradors venen determinats pels socis en lloc de per la Junta General, d'accionistes, ja que lesiona les prerrogatives sobiranes reconegudes a aquesta per la Llei.

El recurs afegeix que l' article 131 de la Llei de societats anònimes vigent estableix de manera terminant que la separació dels administradors podrà ser acordada en qualsevol moment per la Junta General i que aquesta norma ha estat considerada d'ordre públic per la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Asturias 453/2009, 30 de Diciembre de 2009
    • España
    • 30 Diciembre 2009
    ...legal en nuestro sistema, han sido estudiados por los tribunales siguiendo definiciones doctrinales, así la SAP de Barcelona, Sección 15ª, de 15 de diciembre de 1999, los define como la agrupación voluntaria de personas, físicas o jurídicas, que se comprometen entre sí o ante terceros, a no......
1 artículos doctrinales
  • Licitud y eficacia inter partes de los pactos parasociales
    • España
    • Los pactos parasociales
    • 5 Mayo 2017
    ...añade que muchas Audiencias han considerado válido el voto de un accionista violentando el pacto parasocial (así, SSAP de Barcelona, Sección 15.ª, de 15 de diciembre de 1999; de Valencia, sección 9.ª, de 15 de julio de 2009, etc.). Más recientemente, la SAP de 12 de noviembre de 2013, FD Se......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR