SAP Barcelona 611/2006, 1 de Diciembre de 2006

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2006:14307
Número de Recurso307/2006
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución611/2006
Fecha de Resolución 1 de Diciembre de 2006
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 17ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ DISSET

Rotlle 307/06-C

Judici ordinari 543/05

Jutjat de 1a. Instància núm. 56 de Barcelona

S E N T È N C I A Nº 611/06

Magistrades:

Il·lma. Sra. AMELIA MATEO MARCO

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Il·lma. Sra. MYRIAM SAMBOLA CABRER

Barcelona, 1 de diciembre de 2006.

La Secció Dissetena de l'Audiencia provincial de Barcelona HA VIST, en apel lacio les actuacions número 543/05 seguides pels tràmits del judici ordinari en el Jutjat de 1a Instància núm. 56 de Barcelona a instàncies de la Sra. Alicia contra la Sra. Silvia i Sabadell Aseguradora, SA, que estan pendents de ser resoltes en virtut del

recurs d'apel·lació interposat per la part demandada contra la sentència dictada el dia 12 de gener del 2006 pel Jutjat de 1a. Instància .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Estimando en parte la demanda formulada por el procurador de los tribunales DON JESUS MILLAN LLEOPART en nombre y representación de DOÑA Alicia , condeno a la mercantil SABADELL ASEGURADORA, SA. y a DOÑA Silvia a pagar solidariamente a la actora la cantidad de SESENTA Y TRES MIL TRESCIENTOS CUARENTA Y CUATRO EUROS (63.344 euros).

Cada parte abonará las costas causadas a su instancia.

Contra esta resolución cabe interponer recurso de apelación, que se preparará en el plazo de cinco días ante este Juzgado."

SEGON

Les demandades apel·laren contra la sentència dictada pel Jutjat de 1a Instància núm. 56 de Barcelona en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'AudiènciaProvincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 26 de setembre d' enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La Sra. Silvia era l' arrendatària del pis situat en el NUM000 DIRECCION000 del C/ DIRECCION001 d' aquesta ciutat. Un dia la seva filla Carmen , que vivia amb ella, va convidar a un amic seu, Miguel , que havia sortit amb permís del centre de rehabilitació on estava internat. La conducta d'aquesta persona no va ser l' esperada i personant-se al pis sota l' efecte de l' alcohol, després de mantenir una forta discussió amb Carmen , intencionadament va calar foc al pis. Per aquests fets, Miguel va ser condemnat com a autor d' un delicte de incendi així com a indemnitzar, entre d' altres, la veïna del pis inferior pels danys causats en el seu pis, l'ara demandant.

En el procediment penal, la Sra. Alicia l'ara demandant es va personar com a acusació particular. En aquesta condició, va presentar escrit d' acusació on va demanar que es cridés com a responsable civil directe Sabadell Asseguradora, SA, petició a la qual no va accedir el Tribunal segons resulta del contingut de la sentència dictada per la Secció 6a d'aquesta Audiència Provincial ( f. 22). Davant la decisió presa pel Tribunal, la Sra. Alicia es va reservar les accions civils que li poguessin correspondre. No obstant, i segons es pot deduir del contingut de la sentència, el Ministeri Fiscal va exercir en nom seu aquelles accions i va demanar una indemnització en favor de la Sra. Alicia que el Tribunal va acollir.

Ara, en l' àmbit civil, la Sra. Alicia interposa una demanda contra la Sra. Silvia a l'empara de l' article 1910 del Codi civilCC -- en reclamació dels danys que l' aigua utilitzada pels bombers per apagar el foc ha causat a diversos elements del mobiliari ( quadres, figures, mobles i llibres) que tenia en el seu pis i contra Sabadell Asseguradora, SA amb la mateixa pretensió en virtut d' una pòlissa que tenien concertada els propietaris de l' edifici i que cobria "els danys derivats de responsabilitats imputables a copropietaris i inquilins a títol personal".

En primera instància, els arguments dels demandats per eximir-se de la responsabilitat civil que se' ls reclama han estat rebutjats. No obstant, la demanda només s'ha estimat en una part de les pretensions indemnitzadores que foren reclamades. La demandant, però, s'ha conformat amb aquesta resolució. Són ambdues demandades qui recorren contra la sentència en base als mateixos arguments que ja van al·legar per oposar-se a la demanda.

Sabadell Asseguradora sosté que s' ha d' apreciar l' excepció de cosa jutjada perquè la responsabilitat civil que es reclama deriva d'un delicte (la qual cosa exclou en tot cas l' aplicació de l' article 1910 CC) i ja ha estat exercida en el procediment penal. Al·lega també que la sentència es basa en una doctrina jurisprudencial que no pot ser aplicada a un cas de incendi intencionat amb autor conegut. I respecte la seva responsabilitat, nega la cobertura d'aquest sinistre i qüestiona en tres punts la indemnització concedida.

Pel seu cantó, la Sra. Silvia , a part de discutir en alguns aspectes la indemnització i l'aplicació de la doctrina jurisprudencial que cita la sentència, impugna la interpretació que es fa de l' article 1910 CC .

SEGON

Quan en un procediment penal, s'exerceix conjuntament amb l'acció penal, la civil i, en virtut d'aquest exercici conjunt, es dicta sentència en què es condemna l'autor a determinada pena i als possibles responsables civils subsidiaris a indemnitzar els perjudicis causats, ja no és possible promoure contra aquestes persones un nou judici civil sobre els mateixos fets. En aquests supòsits com ha assenyalat reiteradament el Tribunal Suprem-- no és possible acudir a la jurisdicció civil per tornar a plantejar el que ja havia estat objecte de judici i resolt en la sentència penal ( STS 13-12-99, 2-7-02, 16-12-02 ...), ni tan sols per suplir deficiències, ni rectificar omissions que s' hagin pogut cometre en aquell previ procediment ( STS31-10-77, 18-10-88, 4-11-91, 12-7-93 ...). Com es diu a la sentència de 16 de desembre del 2002 , "l'efecte de cosa jutjada es reserva a les sentències i resolucions de fons, és a dir, a aquelles que efectivament haguessin jutjat sobre el que després es planteja en la via civil". Per aquest motiu, precisament, la decisió del Tribunal penal de no ampliar el procediment contra Sabadell Asseguradora com a responsable civil no pot produir efecte de cosa jutjada en el present perquè no compleix aquelles condicions i tampoc pot produir-lo la sentència penal perquè no va ser la responsabilitat civil en què hagués pogut incórrer la ocupant del pis que va ser incendiat ni la de l'asseguradora la que es va examinar i resoldre en el procediment penal. En aquell plet i de forma conjunta amb l'acció penal, es va examinar la responsabilitat civil en què va incórrer l'autor material dels fets delictius, cap altra. És més, la Sra. Alicia va intentar que s'ampliés l'estudi i la resolució a aquella en què hauria incorregut l'asseguradora i no se li vapermetre.

Un cas semblant és el que es va plantejar a la sentència del Tribunal Suprem de 22 de juliol de 1994 que rebutja l' excepció de cosa jutjada per falta de la necessària identitat subjectiva quan el procediment penal es va seguir contra un empresari i en el civil posterior, es reclama responsabilitat civil a una empresa distinta.

Miguel , l' amic de Carmen intencionadament va calar foc al pis que ocupava l'ara demandada i els fets han estat qualificats de delictius, però no és l'acció civil derivada d'aquest delicte ( article 1092 CC) el examina és la que ha pogut incorrer la cap de la familia s'examina és la que ha pogut incórrer la "cap de família" ( article 1910 CC) pels danys causats per una persona que transitoriament es trobava en el pis. i aquesta responsabilitat, si bé lògicament té un lligam amb els fets pels quals ha estat penalment condemnat l' autor, és distinta d' aquella. Ara el que s'ha d' examinar és si la Sra. Silvia no Miguel -- ha incorregut amb la responsabilitat que preveu l' article 1910 CC con a " cap de familia" quera. Un supósit similares planteja en la sentencia de 20 de desembre del 2004 on havent estat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR