STSJ Cataluña 4038/2008, 16 de Mayo de 2008

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2008:5244
Número de Recurso822/2007
Número de Resolución4038/2008
Fecha de Resolución16 de Mayo de 2008
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 4038/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Manufacturas Cartrix, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 31 de octubre de 2006 dictada en el procedimiento Demandas nº 35/2006 y siendo recurrido/a -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), Inocencio , Museba-Ibesvico Mutua Patronal y -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social). Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 20-1-06 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 31 de octubre de 2006 que contenía el siguiente Fallo:

"Refusar la demanda interposada per Manufacturas Cartix S.A. contra Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Inocencio , i Mutua Museba-Ibesvico, per tant, absolc tots els demandats de les pretensions reclamades, tot confirmant la resolució impugnada."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

L'empresa demandant Manufacturas Cartrix, S.A., es dedica a la fabricació de caixes i envasos de cartró, fonamentalment per a la industria farmacèutica, i per tal de mantenir les instal·lacions en les degudes condicions, i des de 1990 a traves de l'empresa subcontractada Ibercontrol 86, S.L., efectua dos cops a l'any aplicacions de plaguicides. Les darreres aplicacions, efectuades per polvorització, nebulització i/o termonebulització, son: el 1/3/2000, el 28/7/2000, i el 16/3/2001 amb el principi actiu Alfacipermetrina 6%; el 5/6/2001 amb Beta-ciflutrina 2,5% i Alfacipermetrina 0,13%; el 1/8/2001, el 8/3/2002 i el 21/6/2002 amb Diazinon 60% i Alfacipermetrina 0,13%. A banda d'aquests tractaments, l'empresa demandant solia aplicar pels seus propis mitjans tractaments periòdics de "zotal" (fenol-cresoles) en tot el centre de treball, però a partir de setembre de 2001, s'aplicava un cop al mes per tot el centre de treball, un insecticida organoclorat, d'us ramader, anomenat "parasitiven", que conte com a principis actius Lindano 10gr. i Carbamato 6gr.

Segon

Les aplicacions de l'insecticida organoclorat, eren efectuades per fumigació manual per un treballador de l'empresa, i les aplicacions periòdiques a traves de l'empresa subcontractada eren efectuades, les darreres de dos productes, polvoritzant el perímetre del centre amb Sepra (Diazinon 60%), i desprès termonebulitzant el Actibiol Fogginng (Alfacipermetrina 0,13%), amb un canó, a l'interior de la nau industrial, sense protegir els elements que hi havia, i que te un volum d'uns 6.000 metres cúbics, essent la dosi recomanada d'un litre per cada 3.000 metres cúbics, i no obstant se n'aplicaven 3 i 4 litres en cada ocasió.

Tercer

A la certificació d'inscripció al Ministeri de Sanitat, d'ambdós productes, Sepra D60 i Actibiol Fogging, hi consta en cada un, que no s'ha de barrejar amb cap altre producte. No consta que l'empresa subcontractada per efectuar els tractaments antiparasitaris, tingues coneixement de les aplicacions que la demandant efectuava directament.

Quart

L'Inspecció de Treball va aixecar acta d'infracció en matèria de riscos laborals en relació a la prohibició o limitació d'us d'agents químics en el lloc de treball, i va ser-li imposada sanció par tal infracció. També va aixecar acta d'infracció contra l'empresa subcontractada Ibercontrol 86, S.L..

Cinquè

El treballador demandat Inocencio , prestava serveis en el centre de treball de la demandada que era objecte de les anteriors fumigacions, en un lloc de treball de contracolar i troquelar, tenint contacte físic amb el material de cartró amb que es fabricaven els envasos, així com amb la cola constituïda per solució aquosa d'acetat de pollivinil.

Sisè

Per resolució de l'Entitat Gestora de 8/11/2004 es va declarar al treballador demandant en situació d'incapacitat permanent absoluta derivada d'accident de treball, per conseqüència d'accident datat el 27/8/2001 i de les lesions "disfunción neuropsicologica de tipo fronto-temporal por sindrome quimico multiple por exposición a organo fosforados", aquestes lesions produeixen en el treballador demandat "alteracions en el control mental, en la fluència verbal amb clau fonèmica i semàntica, en la memòria verbal immediata i deferida, en la memòria visual de reproducció, en els aprenentatges verbals, alteracions que repercuteixen en la capacitat de codificar i consolidar informació, tant de tipus verbal com visual, i de realitzar tasques que requereixin planificar i organitzar una seqüència de conductes o activitats". Aquesta resolució administrativa, tant en el grau reconegut com en la contingència d'accident de treball, va esser confirmada per sentencia de 6/9/2005 del Jutjat Social nº 33 de Barcelona.

Setè

L'informe mèdic de 29/4/2004 de la Ciutat Sanitària i Universitària de Bellvitge, en relació al treballador demandat, i considerant que el lloc de treball ha estat fumigat amb productes organoclorats, organofosforats i piretrines, conclou: "en todo caso parece existir una relación de causa efecto entre la fumigación y la patologia de este paciente al que iremos estudiando en meses proximos".

Vuitè

A instancies de la Inspecció de Treball, la Entitat Gestora va tramitar expedient de recàrrec per manca de mesures de seguretat, que finalitzà amb resolució de 10/10/2005 per la que es declarava l'existència de responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat en l'accident de treball patit pel treballador demandat el 27/8/2001, i imposava a l'empresa demandant un recàrrec del 50% de les prestacions reconegudes o futures derivades de l'esmentat accident..

Novè

L'empresa demandant, disconforme amb l'anterior resolució, va interposar reclamació prèvia, que fou desestimada per nova resolució de 23/1/2006.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 21 de Abril de 2009
    • España
    • 21 Abril 2009
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 16 de mayo de 2008, en el recurso de suplicación número 822/2007, interpuesto por MANUFACTURAS CARTRIX S.A., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 21 de los de Barcelona de fecha 31 de oct......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR