Decret 61/2007 de 18 de maig, de regulació del Registre Únic de Fundacions de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'organització de l'exercici del protectorat.

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de PresidENcia i Esports
Rango de LeyDecret

Decret 61/2007 de 18 de maig, de regulació del Registre Únic de Fundacions de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'organització de l'exercici del protectorat.

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears estableix en l'article 30.33 que la comunitat autònoma té competència exclusiva en matèria de fundacions que desenvolupin fonamentalment les seves funcions a les Illes Balears.

Mitjançant el Decret 45/1998, de 14 d'abril, de creació i regulació del Registre Únic de Fundacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d'organització de l'exercici del Protectorat (BOCAIB núm. 55, de 23 d'abril), es va regular per primera vegada aquesta matèria, al mateix temps que es creà el Registre Únic de Fundacions per a les que tinguessin el domicili estatutari a l'àmbit territorial de la comunitat autònoma i s'organitzà l'exercici del protectorat, amb la finalitat d'assegurar una gestió més eficaç en matèria de fundacions.

Des que es va aprovar el Decret esmentat, el Registre Únic de Fundacions ha patit diferents canvis d'adscripció com a conseqüència de les modificacions estructurals de les conselleries del Govern de les Illes Balears i l'establiment de les estructures orgàniques corresponents. Actualment el Registre Únic de Fundacions està adscrit a la Direcció General de Relacions Europees i d'Entitats Jurídiques, sota la dependència de la Conselleria de Presidència i Esports, atès

que, d'acord amb l'estructura orgànica prevista en el Decret 1/2004, de 2 de gener, del president de les Illes Balears, és la competent en matèria de registre de fundacions.

D'altra banda, s'han produït modificacions de la normativa estatal en la matèria, concretament, mitjançant la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge, i la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions, (d'ara endavant Llei 49/2002 i Llei 50/2002) la qual cosa fa necessari adaptar aquest Decret al conjunt legislatiu, mentre s'espera la regulació definitiva mitjançant una llei de la comunitat autònoma que abordi la matèria relacionada amb les fundacions d'àmbit autonòmic balear.

Aquest Decret s'estructura en tres títols, que regulen el Registre Únic de Fundacions, l'exercici del protectorat i la documentació comptable que s'ha de presentar. Així mateix, consta de tres disposicions addicionals, una de derogatòria i dues de finals.

Es pretén, mitjançant aquesta modificació del Decret, no sols adaptar-lo, sinó també regular-hi alguns aspectes que no es tingueren en compte en la redacció anterior, i, al mateix temps, introduir-hi algunes novetats com a conseqüència de la confecció d'un nou sistema informàtic per al Registre Únic de Fundacions.

Com a novetats principals cal destacar la inscripció de delegacions inscrites en altres registres estatals o autonòmics, la creació de nous llibres del Registre, el nomenament d'auditors o la regulació de la legalització dels llibres de les fundacions i les funcions del protectorat.

A més, es crea la Comissió Tècnica de Cooperació entre Protectorats, atesa la configuració actual d'aquests i les conselleries que l'exerceixen. El protectorat de les fundacions l'exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears mitjançant les diferents conselleries que per raó de la matèria tenen funcions relacionades amb l'objecte de les diverses fundacions. La pràctica demostra que és necessari configurar un òrgan que permeti que les conselleries que tenen atribuït un protectorat es puguin reunir per establir criteris unificats i fomentar la coordinació entre aquestes, com també entre els diferents protectorats i el Registre, per a un millor servei als ciutadans.

Per tot això, havent escoltat el Consell Consultiu, a proposta de la consellera de Presidència i Esports i havent-ho considerat el Consell de Govern a la sessió de dia 4 de maig de 2007.

DECRET TÍTOL I REGISTRE ÚNIC DE FUNDACIONS DE LES ILLES BALEARS Capítol I Disposicions generals Article 1

Registre Únic de Fundacions. Adquisició de personalitat jurídica.

Inscripció de delegacions de fundacions estrangeres. Inscripció de delegacions de fundacions d'altres àmbits territorials 1. El Registre Únic de Fundacions, adscrit a la direcció general competent en matèria de registre de fundacions, té la finalitat d'inscriure totes les entitats de naturalesa fundacional que desenvolupin principalment les seves activitats a l'àmbit territorial de les Illes Balears.

  1. La inscripció en el Registre a què es refereix l'apartat anterior és requisit necessari per adquirir la personalitat jurídica i solament és procedent quan, prèviament, les fundacions i els seus estatuts hagin estat reconeguts i qualificats, d'acord amb el que estableix l'ordenament jurídic vigent.

  2. Així mateix s'ha d'inscriure en el Registre Únic de Fundacions l'establiment de delegacions de fundacions estrangeres quan aquestes desenvolupin principalment les seves activitats a les Illes Balears, d'acord amb allò que disposa l'article 7.1 de la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions i la normativa que la desplegui.

  3. Les fundacions inscrites en altres registres estatals i autonòmics que, de manera voluntària sol·licitin la inscripció en el Registre Únic de Fundacions de les Illes Balears de les delegacions que tenguin obertes a l'àmbit territorial de les Illes Balears i que facin activitats en aquest territori, també s'hi poden inscriure. Aquesta inscripció únicament té efectes informatius i el Registre Únic de Fundacions només pot certificar l'existència de la delegació en territori balear.

Article 2

Constitució de les fundacions Les fundacions es poden constituir per actes inter vivos o per actes mortis causa.

  1. La constitució de fundacions per actes inter vivos s'ha de fer mitjançant una escriptura pública, amb el contingut que determina l'article 10 de la Llei 50/2002.

  2. La constitució de fundacions per actes mortis causa s'ha de fer testamentàriament, i en el testament s'han de complir els requisits que estableix l'article 10 de la Llei 50/2002.

  3. En el cas de constitució per acte mortis causa, si el testador s'ha limitat únicament a establir la seva voluntat de crear una fundació i de disposar dels béns i els drets afectats a la dotació, el marmessor testamentari i, si no n'hi ha, els hereus testamentaris han d'atorgar l'escriptura pública de constitució que ha de contenir els requisits que exigeix l'article 10 de la Llei 50/2002. En cas de no existir aquestes persones o que incompleixin aquesta obligació, el protectorat ha d'atorgar l'escriptura, amb l'autorització judicial prèvia.

Article 3

Actes subjectes a inscripció S'han d'inscriure en el Registre Únic de Fundacions de les Illes Balears els actes següents:

  1. L'escriptura de constitució de la fundació, que n'ha de contenir tots els punts a què fa referència l'article 10 de la Llei 50/2002.

  2. La constitució testamentària, per tal de complir els requisits que estableixen els articles 9 i 10 de la Llei de 50/2002.

  3. Els estatuts de la fundació, que han de contenir els requisits que estableix l'article 11 de la Llei 50/2002 i la dotació fundacional.

  4. L'augment o la disminució de la dotació.

  5. El nomenament i l'acceptació, la renovació, la renúncia, la substitució, el cessament i la suspensió, per qualsevol motiu, dels membres del patronat i dels càrrecs que ocupen, com també els altres òrgans creats pels estatuts.

  6. Les delegacions i els apoderaments generals i especials concedits pel patronat i l'extinció d'aquests.

  7. El nomenament que hagi fet el protectorat de la persona o les persones que integrin provisionalment l'òrgan de govern i representació de la fundació en el supòsit que estableix l'article 18.1 de la Llei 50/2002.

  8. La interposició de l'acció de responsabilitat contra tots o alguns dels patrons, quan ho ordeni el jutge en admetre la demanda, i la resolució judicial dictada a l'efecte.

  9. La resolució judicial que, d'acord amb l'article 42 de la Llei 50/2002, autoritzi la intervenció temporal de la fundació i l'assumpció pel protectorat de totes les atribucions legals i estatutàries del patronat, amb expressió del termini que hagi fixat el jutge i, si n'és el cas, de la pròrroga d'aquest.

  10. La modificació o la nova redacció dels estatuts de la fundació.

  11. La fusió de les fundacions, ja sigui constituint-ne una de nova, ja sigui incorporant-ne una a una altra ja constituïda, i l'extinció, si n'és el cas, de les fundacions fusionades. L'escriptura pública de la fusió ha de contenir els estatuts de la fundació resultant de la fusió, i també la identificació del primer patronat.

  12. L'extinció de la fundació, la liquidació d'aquesta i la finalitat del béns resultants d'acord amb el que disposa l'article 33 de la Llei 50/2002.

  13. El domini o el lloc web de la fundació, d'acord amb el que disposa l'article 9 de la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic.

  14. La constitució, la modificació o l'extinció dels censals, les hipoteques, els gravàmens, els drets reals i les anotacions, com també l'alienació dels béns que formin part de la dotació o estiguin directament vinculats al compliment dels fins fundacionals.

  15. L'establiment en el territori de les Illes Balears de la delegació d'una fundació estrangera quan aquesta manifesti la seva voluntat de desenvolupar principalment les seves activitats en el territori esmentat.

  16. Qualsevol altre acte, quan així ho ordenin les disposicions vigents.

Article 4

Altra informació subjecta a constància registral 1. S'han d'incorporar al Registre Únic de Fundacions de les Illes Balears, un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR