Decret 83/2012, de 19 d’octubre, de mesures transitòries d’avaluació i certificació de coneixements de llengua catalana per part de l’Escola Balear d’Administració Pública per a l’any 2012

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 1.2.a) de la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, modificada per la disposició final primera de la Llei 9/2012, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix entre els seus objectius fer efectiu l’ús normal i oficial de la llengua catalana i de la castellana en l’àmbit oficial i administratiu, prenent les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i creant les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears.

Així mateix, l’article 16.1 de la Llei 3/1986 esmentada disposa que, a fi de fer efectius els drets reconeguts en l’articulat de la Llei, els poders públics han de promoure les mesures corresponents i fomentar i incentivar la capacitació del personal de les administracions públiques de l’àmbit territorial de les Illes Balears i de les entitats del sector públic que en depenen en l’ús de la llengua catalana.

En aquesta mateixa línia es pronuncia la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificada per la Llei 9/2012, de 19 de juliol, quan indica en l’article 71.6 que les administracions públiques han de promoure la realització de cursos destinats a afavorir el coneixement de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, entre el seu personal i el del sector públic instrumental que en depèn. A la vegada, la disposició addicional tretzena de la Llei 3/2007 determina que les administracions públiques han de posar els mitjans necessaris per poder garantir l’atenció a la ciutadania en la llengua cooficial de les Illes Balears que demani.

D’altra banda, mitjançant el Decret 16/2011, de 25 de febrer, d’avaluació i certificació de coneixements de llengua catalana, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears número 37, de 12 de març de 2011, es varen modificar els certificats que acreditaven de manera oficial els coneixements de català de la població adulta, incloses les persones residents fora del domini lingüístic, per adaptar-los als nivells comuns de referència per a l’avaluació de llengües modernes del Consell d’Europa, recollits l’any 2001 en el document Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar (MECR). La disposició transitòria segona d’aquest Decret va establir que les convocatòries de proves de llengua catalana iniciades abans de l’entrada en vigor d’aquest Decret es regirien pel Decret 80/2004, de 10 de setembre, sobre avaluació i certificació de coneixements de català.

Mitjançant el Decret 6/2012, de 3 de febrer, d’avaluació i certificació de coneixements de llengua catalana, s’ha derogat el Decret 16/2011 esmentat, sense preveure cap règim transitori, de manera que en aquests moments els certificats oficials de coneixements de llengua catalana i les proves per obtenir-los es regulen pel Decret 6/2012.

L’article 3 del Decret 6/2012 esmentat estableix que correspon a la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, a través de la Direcció General de Cultura i Joventut, convocar i administrar les proves de coneixements de llengua catalana.

D’altra banda, el Decret 31/2012, de 13 d’abril, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP), estableix, entre les seves funcions, les d’oferir l’ensenyament de la llengua catalana i avaluar-ne els coneixements a través de proves per obtenir els certificats corresponents.

L’EBAP aprova anualment un pla de formació de llengua catalana i convoca les proves dels diferents nivells de coneixements. D’altra banda, aplica en els seus cursos els continguts de les proves que aprova el Govern de les Illes Balears per a la Direcció General de Cultura i Joventut (abans, Direcció General de Política Lingüística).

A hores d’ara, l’EBAP ja ha iniciat l’adaptació dels seus cursos de llengua catalana al MECR, procés que està previst que conclogui a final de l’any 2012, perquè pugui ser aplicat als cursos de la convocatòria de l’any 2013.

Per aquest motiu, es considera necessari regular de manera transitòria el contingut de les accions formatives i les proves de llengua catalana de l’EBAP, fins que hagi completat el procés d’adaptació dels seus cursos als continguts del MECR.

D’acord amb l’article 38.2 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, els consellers poden dictar disposicions reglamentàries en les matèries pròpies del seu departament quan tenguin per objecte l’organització i el funcionament dels serveis de la conselleria.

El Decret 11/2011, de 18 de juny, del president de les Illes Balears, disposa el nomenament dels membres del Govern, en consonància amb el Decret 12/2011, de 18 de juny, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma.

Per tot això, a proposta del conseller d’Educació, Cultura i Universitats i del conseller d’Administracions Públiques, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 19 d’octubre de 2012,

DECRET

Article únic

Durant l’any 2012, l’avaluació i la certificació de coneixements de llengua catalana i els programes de les accions formatives corresponents que dugui a terme l’Escola Balear d’Administració Pública s’adequaran al contingut de l’annex d’aquest Decret.

Disposició final primera

S’autoritza el conseller d’Educació, Cultura i Universitats i el conseller d’Administracions Públiques a dictar les disposicions que siguin necessàries per desplegar aquest Decret en l’àmbit de les competències respectives.

Disposició final segona

Aquest Decret entra en vigor l’endemà d’haver estat publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 19 d’octubre de 2012

El conseller d’Educació, Cultura i Universitats El conseller d’Administracions Públiques

Rafael Àngel Bosch i Sans José Simón Gornés Hachero

El president

José Ramón Bauzá Díaz

ANNEX

Descripció dels objectius i continguts dels certificats de coneixements de llengua catalana de l’EBAP per a la convocatòria de l’any 2012

  1. NIVELL INICIAL (A)

    1.1. COMPRENSIÓ LECTORA (11 punts)

    Contingut

    Texts de correspondència familiar: cartes o postals a amics, missatges electrònics, notes, felicitacions, avisos, instruccions...

    Texts de correspondència mitjanament formal: convocatòries, invitacions, programes...

    Texts dels mitjans de comunicació: titulars, notícies, anuncis classificats, reportatges, articles periodístics poc complicats sobre temes d’interès general...

    Texts de la publicitat: fulls o prospectes informatius d’interès general, divulgatius o d’instruccions, rètols, cartells...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR