DECRET 139/2014, de 14 d'octubre, pel qual s'estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d'ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l'activitat tradicional de concursos de cant.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyDecret

D’acord amb l’article 144 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència en matèria de medi ambient, espais naturals i meteorologia i la regulació dels recursos naturals, de la flora i la fauna, de la biodiversitat i, també, de les mesures de protecció de les espècies i el règim sancionador.

La realització de concursos oficials de cant d’ocells fringíl·lids és una activitat tradicional a Catalunya que requereix l’adopció de mesures que la facin compatible amb la conservació d’aquestes espècies d’ocells.

Les espècies d’ocells fringíl·lids que intervenen en aquests concursos oficials són el verdum ( Carduelis chloris ), la cadernera ( Carduelis carduelis ), el passerell comú ( Carduelis cannabina ) i el pinsà comú ( Fringilia coelebs ).

L’article 1 de la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres, prescriu la conservació de totes les espècies d’aus que viuen normalment en estat silvestre en el territori de la Unió Europea, i estableix a l'article 5 un règim general de protecció de totes elles. No obstant això, l’article 9.1 preveu la possibilitat, quan no hi hagi una altra solució satisfactòria, que els estats membres introdueixin excepcions al règim general de protecció en determinats supòsits, entre els quals es troba el de permetre en condicions estrictament controlades i de forma selectiva la captura, la retenció o qualsevol altra explotació prudent de determinades aus en petites quantitats.

La Comissió Europea, d’acord amb la jurisprudència establerta a aquest efecte, ha assenyalat que l’activitat tradicional de cant que es realitza a Catalunya es podria assolir mitjançant la cria i reproducció en captivitat com a solució alternativa a la captura en viu al medi natural, i que cal avançar en aquesta línia.

En l'àmbit estatal, l’article 52 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, també confereix un règim de protecció general a totes les espècies que viuen en estat silvestre. L’article 58 transposa l’article 9 de la Directiva d’aus i l'apartat 1 lletra e) preveu la possibilitat de permetre, en condicions estrictament controlades i mitjançant mètodes selectius, la captura, la retenció o qualsevol altra explotació prudent de determinades espècies no incloses en el Llistat d’espècies en règim de protecció especial, en petites quantitats i amb les limitacions necessàries per garantir-ne la conservació. L’apartat 2 de l’article 58 de la Llei 42/2007 estableix que en aquests casos la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat establirà els mecanismes necessaris per garantir, basant-se en dades científiques rigoroses, que el nivell màxim nacional de captures, per a cada espècie, s’ajusta al concepte de “petites quantitats”. Igualment, s’establiran les quotes màximes de captura que es podran concedir per a cada espècie, així com els sistemes de control del compliment de les dites mesures que hauran de ser exercides abans i durant el període autoritzat, sense perjudici dels controls addicionals que també s’han d’establir un cop transcorregut el període.

En aquest context, el Comitè Estatal de Flora i Fauna Silvestres ha elaborat les directrius tècniques per a l’adaptació de l’extracció de fringíl·lids del medi natural a l’article 9 de la Directiva 2009/147/CE, aprovades en la Conferència Sectorial de Medi Ambient de 13 de juliol de 2011.

Les quatre espècies d’ocells fringíl·lids que intervenen en els concursos oficials de cant a Catalunya no estan incloses en el Llistat d’espècies en règim de protecció especial, no estan catalogades com a espècies amenaçades i tampoc són protegides segons la normativa sectorial catalana. A més, els estudis científics constaten que a Catalunya les poblacions salvatges d’aquestes quatre espècies presenten un estat que permet l’extracció d’individus de la població salvatge en l’àmbit del que hem esmentat com a petites quantitats.

D’altra banda, les dades sobre l’estoc d’ocells fringíl·lids que pertanyen a membres de societats ocellaires federades a 1 de gener de 2014, segregats per espècie i sexe, permeten concloure que no existeixen suficients exemplars per permetre la cria en captivitat ni la viabilitat genètica de les poblacions captives ja existents. En primer lloc perquè no se n’ha autoritzat la captura des del 2011 i des de fa dos anys la mortalitat acumulada dels individus no s'ha reposat, ateses les dificultats per a la seva reproducció amb la tecnologia actual. En segon lloc, perquè cal tenir en compte que a Catalunya la captura de femelles ha estat sempre prohibida, a excepció de les autoritzacions excepcionals atorgades per a la temporada 2011.

El resultat de les captures de l’any 2011 a Catalunya es desglossa en 1.800 femelles de pinsà comú, 744 de cadernera, 212 de verdum i 187 de passerell. D’aquestes quantitats, se n’ha de restar la mortalitat postcaptura típica en aquests animals, i considerar a més que una part important eren novells de l’any, que acostumen a patir mortalitats importants, i també cal restar la mortalitat produïda en aquests darrers anys sense captures (i sense reproducció efectiva). És a dir, la majoria ja no són presents a la població captiva. Per tant, l’estoc de femelles disponible (que és el que realment ens dóna la capacitat reproductora i disminueix el risc d’endogàmia o baixa variabilitat genètica), és considerablement baix en el cas de cadernera, el verdum i el passerell, i clarament insuficient en el cas del pinsà, si atenem el fet que el 2011 les persones autoritzades per a l’activitat de captura van ser 3.840, i no ho van demanar en aquell moment la totalitat d’ocellaires que ho havien fet en anys anteriors.

També cal facilitar els intercanvis dels exemplars criats en captivitat per prevenir els inconvenients derivats de la consanguinitat resultant de creuaments endògens, en relació amb el que preveuen els articles 9.1.c) i d) de la Directiva 2009/147/CE.

La pràctica de la cria en captivitat amb resultats satisfactoris pot servir –un cop transcorregut el temps necessari per analitzar-ne la viabilitat– com a mètode alternatiu a la captura al medi natural, però requereix un termini transitori, que s’estima fins a l’any 2018, durant el qual cal autoritzar de forma excepcional la captura d’exemplars del medi natural. Per això, la regulació de les autoritzacions excepcionals objecte del present Decret ha de tenir necessàriament una vigència temporal acotada al període indicat, durant el qual l’extracció d’exemplars silvestres s’ha d’anar reduint progressivament.

Amb aquest objectiu, la Generalitat va encarregar l’any 2012 un projecte científic a l'Institut Català d’Ornitologia, organisme científic independent, per tal que s’avalués l’adaptació a la captivitat així com la possible cria. En tal sentit, la fenologia de les espècies d’ocells objecte d’aquest Decret comporta que el projecte s’ha d’allargar durant un termini de 5 anys per poder obtenir resultats definitius de la població captiva d’ocells.

La Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha comunicat a la Generalitat la quota nacional de captures de fringíl·lids per al període 2013-2018, en compliment de l’article 58.2 de la Llei 42/2007, el qual serà objecte de revisió per tal de tenir en compte els resultats de les diferents experiències de cria en captivitat que s’estan duent a terme.

Atès l’article 34.3 del Text refós de la Llei de protecció dels animals aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril;

Vist l’informe del Consell de Protecció de la Natura i l’acta de la sessió extraordinària del Consell de Caça de Catalunya;

Per tot això, a proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L’objecte d’aquest Decret és regular, amb caràcter temporal, fins al 31 de desembre de 2018, les autoritzacions excepcionals de captura en viu de petites quantitats d’ocells fringíl·lids...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR