Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), per la qual es convoquen, per a l’any 2016, subvencions per a cooperació entre agents per desenvolupar cadenes curtes de comercialització per accions d'informació

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorFONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)
Rango de LeyResolució

El Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears per al període 2014-2020 (PDR) contempla una sèrie de mesures d’ajuda destinades al sector agrari, segons el Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, que estableix les normes generals que regulen l’ajuda de la Unió al desenvolupament rural finançada pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i complementa les disposicions comunes per als fons estructurals i d’inversió europeus, establertes a la segona part del Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell. Concretament, entre altres mesures, es contempla en el PDR la submesura 16.4.2, corresponent a la cooperació horitzontal i vertical entre agents de la cadena de distribució per implantar i desenvolupar cadenes de distribució curtes i mercats locals, que contribueix clarament als objectius transversals de millora del medi ambient i adaptació i mitigació del canvi climàtic, així com a la millora de la competitivitat de l’agricultura i de la cadena alimentària.

Amb aquesta mesura es pretén fomentar la cooperació entre diferents titulars d'explotacions agràries, agrupacions de productors o cooperatives per a la promoció i posterior venda dels seus productes en cadenes curtes de comercialització. Les produccions agrícoles de qualitat que es realitzen a les Illes Balears, emparades en la marca derivada d'una destinació turística de primer ordre com ho són les Illes Balears, tenen una demanda acceptable en altres països, tant de la UE mateixa com de fora de la UE. Partint d'aquesta demanda, aquesta mesura pretén fomentar les vendes de petites produccions de productes agrícoles dels entorns locals de les Illes Balears aprofitant l'estada dels turistes a les Illes mitjançant activitats d'informació i promoció, així com de comercialització en cadena curta de comercialització en els mercats d'origen. A causa de l'elevat cost derivat de la llunyania dels mercats i de la reduïda dimensió de les produccions i dels productors, és imprescindible la cooperació per a la realització d'aquestes activitats, ja que els costos de promoció en aquests països resulten gairebé inaccessibles.

Amb la finalitat de garantir que el nou marc jurídic establert pels reglaments esmentats funcioni correctament i s’apliqui de manera uniforme, s'ha facultat la Comissió perquè adopti determinades disposicions a l'efecte de la seva execució. Com a resultat, es dicten el Reglament delegat (UE) núm. 807/2014 de la Comissió, d’11 de març de 2014, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i s'hi introdueixen disposicions transitòries, i el Reglament d’execució (UE) núm. 808/2014 de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a l’ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

En data 26 de febrer de 2015 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 29 l’Ordre del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, de 19 de febrer de 2015, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears 2014-2020, que en el seu article 2 assenyala que serà objecte d’ajuda la mesura de cooperació i, en concret, la submesura 16.4, corresponent a la cooperació horitzontal i vertical entre agents de la cadena de distribució per implantar i desenvolupar cadenes de distribució curtes i mercats locals.

D’altra banda, el Decret 64/2005, de 10 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR