RESOLUCIÓ JUS/6/2018, de 8 de gener, dictada en el recurs governatiu interposat per R. J. R. S. contra la qualificació que denega la inscripció d'una escriptura de lliurament de llegat, del registrador de la propietat de Salou.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Es dicta resolució del recurs governatiu interposat per R. J. R. S., contra la qualificació del registrador de la propietat de Salou que denega la inscripció d'una escriptura de lliurament de llegat.

Relació de fets

I

En escriptura autoritzada per la notària de Reus Elena Cantos Márquez el 28 de juliol de 2017 amb el núm. 426 de protocol, M. M. T. R., una de les tres hereves instituïdes en el darrer testament d'E. M. R., després de dir que ha acceptat l'herència el mateix dia amb el núm. precedent de protocol, fa lliurament a R. J. R. S. d'un local comercial situat a Salou, a la planta baixa del passeig Jaume I, 24, cantonada amb el carrer Girona, de 98,12 metres quadrats. El local està inscrit al Registre de la Propietat de Salou com a finca 66035 i pertanyia al causant difunt en ple domini. De l'escriptura resulta que E. M. R., natural de Cambrils, va morir a Tarragona, essent veí de Cambrils, el 2 de novembre de 2015 en estat de casat amb R. J. R. S., i va deixar dos fills no matrimonials que es diuen E. i C. M. R. L'escriptura incorpora un testimoni íntegre del testament que regeix la successió.

II

El testament que regeix la successió fou autoritzat pel notari del Vendrell Francisco Ofrecio Mulet el dia 13 d'octubre de 2015. Del testament resulta que E. M. R. estava divorciat de D. M. P., que tenia dos fills no matrimonials que es diuen E. i C. M.R., i que estava unit en una relació estable de parella amb R. J. R. S. segons escriptura autoritzada pel notari de Tarragona Ángel Maria Doblado Romo. Dit tot això, disposa que “Llega a la senyora R. J. R. S., amb facultat de disposició, el negoci [...] Expenedora de Tabacs i Timbre núm. 3 de Salou [...], així com el local comercial on s'ubica aquest, situat a la planta baixa del passeig Jaume I, 24, de Salou [...], inscrit [...] com a finca 66035 [...] institueix hereus universals, per terceres i iguals parts entre ells, els seus esmentats fills E. i C. M. R. i la filla de R. J. R. S., anomenada M. M. T. R. [...]”. Remarquem que en el testament E. M. R. es declara unit en relació estable de parella i a l'herència se'l qualifica de casat, però no cal entrar a resoldre aquesta contradicció, que en el dret vigent a Catalunya no és transcendent a efectes de la successió.

III

Presentada l'escriptura al Registre de la Propietat de Salou el 4 d'agost de 2017, va motivar l'assentament 600 del Diari 74. El 28 d'agost de 2017 el registrador de la propietat, Juan Pablo de la Cruz Martín, acorda no practicar la inscripció perquè:

“1) No s'incorpora a l'escriptura ni s'aporta com a documentació complementària l'escriptura d'acceptació d'herència per part de la persona que lliura el llegat.

2) No s'acredita la manca d'acceptació dels altres cridats a l'herència, així com, en cas que la manca d'acceptació no s'hagi produït realment, tampoc la prèvia notificació a aquests de la seva voluntat de realitzar el lliurament del llegat.”

Fonamenta la negativa a inscriure l'escriptura en una extensa nota de qualificació en la qual analitza el règim de l'herència jacent a Catalunya, amb citació de l'article 99 de la Compilació del dret civil de 1960, de l'article 8 del Codi de successions per causa de mort de Catalunya, de la Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de 9 d'octubre de 2000 i de l'article 411-9 del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 10/2008, de 10 de juliol, del llibre quart.

La nota admet que la situació d'herència jacent cessa en el moment que un sol dels hereus accepta l'herència, però critica severament la novetat introduïda per la Llei 10/2008 en el sentit d'atribuir a l'hereu cridat amb altres que ha acceptat, des del moment que ho ha fet, l'administració ordinària de l'herència amb facultat, fins i tot, per a pagar deutes i càrregues i complir els llegats. L'oposició del registrador es formula tant en relació amb l'iter legislatiu de la novetat com en la seva relació amb d'altres disposicions del Codi, com és ara la que regula les facultats dels marmessors o la comunitat hereditària, i entén que la norma perjudica els legitimaris i el dret dels altres hereus a detreure la quarta falcídia. Finalment proposa una interpretació de la norma del 411-9.4 segons la qual per a fer-la efectiva cal exigir que l'hereu cridat que diu que ha acceptat acrediti que ho ha fet i, a més, que s'acrediti que els altres no han acceptat. Admet, pel que fa a aquesta darrera prova, que provar fets negatius és complicat, però proposa que com a mínim s'hagi notificat l'acceptació de la persona que ha acceptat a les persones cridades que encara no ho han fet. Per a la notificació exclou el procediment de la interpel·lació en dret de l'article 461-12 i proposa un sistema similar al del 426-42 en relació amb la disposició dels béns fideïcomesos per part del fiduciari.

IV

El 3 d'octubre de 2017 R. J. R. S. interposa recurs davant la Direcció General de Dret i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR