Resolució del conseller de Territori, Energia i Mobilitat per la qual es convoquen les ajudes de l’any 2018 per facilitar als joves de menys de 35 anys l'adquisició en règim de propietat d'un habitatge situat en un municipi de població inferior als 5.000 habitants de les Illes Balears, en el marc del Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA DE TERRITORI, ENERGIA I MOBILITAT
Rango de LeyResolució

El 10 de març de 2018, es va publicar en el BOE núm. 61 el Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021. Els programes que preveu aquest Pla consisteixen, entre d’altres, en l’atorgament d’ajudes per facilitar als joves de menys de 35 anys l'adquisició en règim de propietat d'un habitatge situat en un municipi de població inferior als 5.000 habitants de les Illes Balears.

El 2 d’agost de 2018, el Ministeri de Foment i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears varen signar el Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021. La clàusula cinquena d’aquest Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estatal, relativa al finançament dels programes del Pla per desenvolupar en les Illes Baleares, estableix que el finançament dels programes s’ha de fer d’acord amb la distribució d’imports i anualitats que s’expressen en aquesta clàusula i, entre d’altres, el Programa 8, relatiu a les ajudes per als joves i, concretament, a l’ajuda per facilitar als joves de menys de 35 anys l'adquisició en règim de propietat d'un habitatge situat en un municipi de població inferior als 5.000 habitants de les Illes Balears.

El 9 de març de 2018, el Consell de Govern de les Illes Balears va adoptar, entre d’altres, l’Acord d’aprovació del Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020 (publicat en el BOIB núm. 31, de 10 de març de 2018), el qual s’ha modificat mitjançant la Resolució de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques de 22 d’agost de 2018 (publicada en el BOIB núm. 105, de 25 d’agost de 2018) i, en l’annex d’aquest Acord i per a la Direcció General d’Arquitectura i Habitatge, s’estableixen les previsions següents:

— III.1.2

Direcció general o entitat: Direcció General d’Arquitectura i Habitatge.

Font de finançament: capítol VII FF 18030.

Descripció: subvencions en matèria d’habitatge (ajudes per a joves).

Objectius i efectes: concedir els ajuts del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021.

Cost: 8.400.000€ (2018: 4.439.800€; 2019: 3.960.200€).

Convocatòria: pluriennal (2018-2019).

Incidència sobre el mercat: foment de l’habitatge, accés, conservació, millora i promoció a les Illes Balears.

El dia 29 de juny de 2017 es va publicar en el BOIB núm. 79 l’Ordre del conseller de Territori, Energia i Mobilitat de 22 de juny de 2017, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions estatals o autonòmiques en matèria d’habitatge, les quals gestioni o estableixi l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquestes bases preveuen que les convocatòries que es dictin a la seva empara s’han d’aprovar amb una resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria d’habitatge i s’han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

D’acord amb l'article 55 del Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, el Programa 8, relatiu a les ajudes per als joves, té per objecte facilitar als joves de menys de 35 anys l'adquisició en règim de propietat d'un habitatge situat en municipis de població inferior als 5.000 habitants de les Illes Balears, mitjançant la concessió d’una subvenció per a l'adquisició.

El Decret 6/2017, de 7 d’abril, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s’estableix l’estructura de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inclou la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

L’article 2.9 d del Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que la Direcció General d’Arquitectura i Habitatge, que depèn de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, exerceix les seves competències en els àmbits materials següents: foment de la rehabilitació d’immobles, habitatges de protecció oficial, supressió de barreres arquitectòniques, control de la qualitat de l’edificació, i arquitectura: projectes i valoracions.

Per tot això, de conformitat amb l’article 15 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l’article 11 de l’Ordre del conseller de Territori, Energia i Mobilitat de 22 de juny de 2017, per la qual s’estableixen les bases reguladores, dict la següent

RESOLUCIÓ

Capítol I Disposicions generals

Article 1

Objecte de la Resolució

L’objecte d’aquesta Resolució és aprovar i regular la convocatòria d’ajudes de l’any 2018 per facilitar als joves de menys de 35 anys l'adquisició en règim de propietat d'un habitatge situat en municipis de població inferior als 5.000 habitants de les Illes Balears, a l’empara:

— Del Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021 (publicat en el BOE núm. 61, de 10 de març de 2018).

— De l’Ordre del conseller de Territori, Energia i Mobilitat de 22 de juny de 2017 (publicada en el BOIB núm. 79, de 29 de juny de 2017), per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions estatals o autonòmiques en matèria d’habitatge, les quals gestioni o estableixi l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 2

Objecte de les ajudes

  1. Aquestes ajudes tenen per objecte facilitar als joves de menys de 35 anys l'adquisició en règim de propietat d'un habitatge situat en un petit municipi de les Illes Balears, mitjançant la concessió d’una subvenció per adquirir-lo.

  2. A l'efecte del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021 i d’aquesta convocatòria, s'entén per petit municipi de les Illes Balears el que tengui una població resident inferior als 5.000 habitants.

  3. En el moment de l’aprovació d’aquesta convocatòria, aquests petits municipis de les Illes Balears són els següents:

— Municipis de Mallorca:

Ariany, Banyalbufar, Búger, Campanet, Consell, Costitx, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Puigpunyent, Sant Joan, Santa Eugènia, Selva, Sencelles, ses Salines, Sineu, Valldemossa i Vilafranca de Bonany.

— Municipis de Menorca:

Ferreries, es Mercadal i es Migjorn Gran.

Article 3

Normativa aplicable

La sol·licitud, la tramitació i la resolució de les ajudes que preveu aquesta Resolució es regeixen per:

— La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

— El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions.

— El Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

— El Reial decret 106/2018, de 9 de març, pel qual es regula el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021.

— L’Ordre del conseller de Territori, Energia i Mobilitat de 22 de juny de 2017, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions estatals o autonòmiques en matèria d’habitatge, les quals gestioni o estableixi l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

— El Conveni de col·laboració 2 d’agost de 2018 signat entre el Ministeri de Foment i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’execució del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021.

— Les disposicions que es dictin en desplegament d’aquesta normativa.

— Aquesta mateixa Resolució.

Article 4

Requisits dels beneficiaris i habitatges

Pot ser beneficiària de les ajudes que regula aquesta Resolució la persona interessada que reuneixi tots i cadascun dels requisits següents:

  1. Ha de ser persona física major d’edat que gaudeixi de la nacionalitat espanyola i resideixi a les Illes Balears. En el cas d’estrangers, ha de tenir la residència legal a Espanya.

  2. Ha de tenir menys de 35 anys en el moment de sol·licitar l'ajuda.

  3. Ha d’haver subscrit o ha d’estar en condicions de subscriure un contracte privat o una escriptura pública d'adquisició en règim de propietat d'un habitatge situat en un municipi de menys de 5.000 habitants de les Illes Balears, inclòs el supòsit que es tracti d'un habitatge edificat o en construcció sobre un sòl amb dret de superfície, la titularitat del qual recau en una tercera persona.

  4. Ha de disposar d'uns ingressos anuals iguals o inferiors als llindars següents:

    — Tres vegades l’IPREM, en tot cas.

    — Quatre vegades l’IPREM, si es tracta d'una família nombrosa de categoria general o de persones amb discapacitat.

    — Cinc vegades l’IPREM, quan es tracti de famílies nombroses de categoria especial, o de persones amb discapacitat d'algun dels següents tipus: i) Persones amb paràlisi cerebral, persones amb malaltia mental, persones amb discapacitat intel·lectual o persones amb discapacitat del desenvolupament, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33%; o ii) Persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 65%.

  5. Ha d’adquirir l’habitatge amb l’obligació d’haver de constituir la residència habitual i permanent del beneficiari, durant un termini mínim de cinc anys, comptadors des de la data certa de l'adquisició mitjançant contracte privat o escriptura pública.

    El termini de cinc anys pot ser inferior quan sobrevenguin canvis de domicili per raons laborals, o quan s'alieni l'habitatge per reinvertir el total de l'import obtingut en l'adquisició d'un altre habitatge habitual i permanent, el qual s’adeqüi a les noves circumstàncies familiars del beneficiari.

  6. Ha d’ocupar l’habitatge en el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR