Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 6 de juliol de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajudes per a les unitats de suport a l'activitat professional en el marc dels serveis d'ajust personal i social dels centres especials d'ocupació

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL
Rango de LeyResolució

El Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social (BOE núm. 289, de 3 de desembre), té per objecte garantir el dret a la igualtat d'oportunitats i de tracte, així com l'exercici real i efectiu de drets per part de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions respecte de la resta de ciutadans i ciutadanes i, a aquest efecte, determina l'obligació dels poders públics de protegir els seus drets en diverses matèries, entre les quals figura l'ocupació.

La Llei esmentada dedica el seu capítol VI al dret al treball i preveu la possibilitat d'incorporar a les persones amb discapacitat al mercat de treball per mitjà de centres especials d'ocupació, els quals, d'acord amb l'article 43.1, són els que tenen com a objectiu principal fer un treball productiu, participant regularment en les operacions del mercat, i, com a finalitat, assegurar una ocupació remunerada, alhora que són un mitjà d'integració del major nombre de persones treballadores amb discapacitat al règim de treball normal. Igualment preveu que han de prestar els serveis d'ajust personal i social que requereixen les persones amb discapacitat que treballin en ells, segons les seves circumstàncies.

L'apartat 2 del mateix article 43 defineix els serveis d'ajust personal i social com els que permetin ajudar a superar les barreres, els obstacles i les dificultats que les persones treballadores amb discapacitat dels centres especials d'ocupació tinguin en el procés d'incorporació a un lloc de treball, així com en la permanència i progressió en aquest. També s'inclouen els destinats a la inclusió social, cultural i esportiva.

Amb la finalitat de millorar el funcionament dels serveis d'ajust personal i social dels centres especials d'ocupació, es va aprovar el Reial decret 469/2006, de 21 d'abril, pel qual es regulen les unitats de suport a l'activitat professional en el marc dels serveis d'ajust personal i social dels centres especials d'ocupació (BOE núm. 96, de 22 d'abril). L'objecte d'aquest Reial decret és la regulació de les unitats de suport a l'activitat professional, equips multiprofessionals emmarcats dins dels serveis d'ajust, que constitueixen l'instrument de modernització dels mateixos serveis d'ajust personal i social; l'esmentat Reial decret regula també les subvencions dels costos laborals i de la Seguretat Social de la contractació del personal que s'integra.

L'Ordre TAS/1622/2002, de 13 de juny, per la qual es regula la manera de garantir, pels beneficiaris de les subvencions i ajudes públiques que concedeix l'Institut Nacional d'Ocupació, les bestretes de pagament sobre aquestes, així com per als obligats al pagament en període voluntari dels fraccionaments i ajornaments que es concedeixin (BOE núm. 155, de 29 de juny), és aplicable a aquestes subvencions, que s'integren en el programa de foment d'ús del Servei Públic d'Ocupació Estatal establerta en les ordres anuals del Ministeri de Treball i Economia Social de distribució de subvencions en l'àmbit laboral finançades amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat, per a gestionar-les les comunitats autònomes amb competències assumides.

L'Ordre del conseller de Treball i Formació de 4 de maig de 2005 (BOIB núm. 73, de 12 de maig), modificada per l'Ordre de la consellera de Treball i Formació de 16 de juliol de 2008 (BOIB núm. 104, de 26 de juliol), estableix les bases reguladores de les subvencions en matèria de treball i formació; l'article 1.2 d'aquesta Ordre, apartats 24, 25 i 27, determina que poden ser objecte de subvenció els projectes generadors d'ocupació estable de treballadors amb discapacitat en centres especials d'ocupació, el manteniment dels seus llocs de treball i la transició de treballadors de centres especials d'ocupació a empreses en règim d'ocupació normalitzada, funcions a la consecució de les quals han de coadjuvar les unitats de suport a l'activitat professional.

Les ajudes previstes en aquesta convocatòria són compatibles amb el Mercat Comú en estar incloses entre les previstes en el Reglament (CE) 651/2014, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior, prorrogat fins al 31 de desembre de 2023, pel Reglament (UE) 2020/972 de la Comissió, de 2 de juliol de 2020, en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DOUE de 26 de juny de 2014).

Aquestes ajudes s'han inclòs en l'objectiu IV, línia IV.3.5, del Pla Estratègic de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020, prorrogat per Acord del Consell de Govern de 25 de gener de 2021 (BOIB núm. 11 de dia 26).

D'acord amb l'article 14.2 del Text refós de la Llei de Subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), el procediment per a concedir subvencions s'iniciarà sempre d'ofici mitjançant una convocatòria, quan la selecció de les possibles persones beneficiàries hagi de realitzar-se en règim de concurrència. D'altra banda, l'article 3 de l'Ordre abans citada estableix que el conseller competent en matèria de treball i formació ha d'aprovar per resolució les convocatòries corresponents, que hauran de ser publicades en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

L'article 15 del mateix Text refós estableix el contingut mínim de la convocatòria d'ajudes, que ha de ser aprovada per l'òrgan competent i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, d'acord amb el que es disposa en el precepte abans citat, dict la següent

RESOLUCIÓ

Primer Objecte

Aquesta Resolució té per objecte aprovar la convocatòria d'ajudes destinades a les unitats de suport a l'activitat professional en el marc dels serveis d'ajust personal i social dels centres especials d'ocupació que estableix l'article 43.2 del Text refós de la Llei General dels Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seva Inclusió Social, aprovat per Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, per mitjà del finançament dels costos laborals i de la Seguretat Social del personal que les integren.

Segon Bases reguladores

Les ajudes i subvencions concedides a conseqüència d'aprovar aquesta convocatòria es regeixen pel Reial decret 469/2006, de 21 d'abril, pel qual es regulen les unitats de suport a l'activitat professional en el marc dels serveis d'ajust personal i social dels centres especials d'ocupació, així com per l'Ordre del conseller de Treball i Formació, de 4 de maig de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de treball i formació, modificada per l'Ordre de la consellera de Treball i Formació de 16 de juliol de 2008.

Tercer Partides pressupostàries

  1. El crèdit inicialment assignat a les ajudes que regula aquesta convocatòria és de quatre-cents cinquanta mil euros (450.000 €), amb càrrec a les partides pressupostàries dels pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021 que s'indiquen a continuació i pels següents imports:

    — 12401 322A01 47000.00 21021..............................150.000 euros

    — 12401 322A01 48000.00 21021..............................300.000 euros

    L'assignació a cada un dels programes és vinculant per l'import total i no per cada partida.

  2. Aquest crèdit assignat inicialment es pot ampliar en funció de la disponibilitat pressupostària del fons finalista indicat.

  3. Els ajuts es financen amb càrrec als fons rebuts del Servei Públic d'Ocupació Estatal del Ministeri d'Ocupació i Economia Social.

    Quart Entitats beneficiàries i requisits

    Poden ser entitats beneficiàries de les subvencions les entitats titulars dels centres especials d'ocupació i els mateixos centres, quan tinguin personalitat jurídica, que compleixin els següents requisits:

    1. Els centres especials d'ocupació han de figurar inscrits com a tals en el Registre de Centres Especials d'Ocupació de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

    2. Han de formar part de la plantilla dels centres especials d'ocupació treballadores i treballadors amb els tipus de discapacitat i grau de minusvalidesa següents:

      1r. Persones amb paràlisi cerebral, persones amb malaltia mental o persones...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR