RESOLUCIÓ JUS/1600/2013, de 16 de juliol, per la qual s'inscriu en el Registre d'Acadèmies de la Generalitat de Catalunya la modificació global dels Estatuts de la Reial Acadèmia de Doctors.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Vist l’expedient de modificació dels Estatuts de la Reial Acadèmia de Doctors del qual resulta que en data 20 de juny de 2013 es va presentar el text dels Estatuts d’acord amb les previsions del Decret 120/1987, de 9 d’abril, pel qual la Generalitat assumeix les competències exclusives en matèria d’Acadèmies amb seu central a Catalunya, aprovat en la reunió de la Junta General Extraordinària de la Reial Acadèmia de data 8 de maig de 2013;

Atesos l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’autonomia; la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; el Decret 120/1987, de 9 d’abril, pel qual la Generalitat assumeix les competències exclusives en matèria d’Acadèmies amb seu central a Catalunya; l’Ordre de 7 de desembre de 1987, per la qual es regula el Registre d’acadèmies de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 932, de 28.12.1987); i els Estatuts de la Reial Acadèmia vigents declarats adequats a la legalitat per la Resolució de 26 d'abril de 1990 (DOGC núm. 1291, de 14.5.1990);

Vist que els Estatuts s’adeqüen a la legalitat;

En compliment d'allò que disposen els articles 10.c i 12 de l'Ordre de 7 de desembre de 1987, per la qual es regula el Registre d'Acadèmies de la Generalitat de Catalunya;

Atès que aquest expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials i que s'han complert tots els tràmits establerts;

A proposta del Servei de Coordinació Tècnica i Assessorament d’Entitats de Dret Públic;

Resolc:

-1 Declarar l'adequació a la legalitat de la modificació global dels Estatuts Reial Acadèmia de Doctors i disposar-ne la inscripció en el Registre d'Acadèmies de la Generalitat de Catalunya.

-2 Disposar que es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, com a annex a la present Resolució, els Estatuts modificats esmentats.

Barcelona, 16 de juliol de 2013

Santiago Ballester i Muñoz

Director general de Dret i d'Entitats Jurídiques

Annex

Estatuts de la Reial Acadèmia de Doctors

Capítol primer

Caràcter i finalitats de l’acadèmia

Article 1

r.

  1. La Reial Acadèmia de Doctors, amb seu a Barcelona, és una corporació de dret públic de caràcter científic, tècnic i artístic, que té per objecte la recerca, l’estudi, el foment i l’extensió del coneixement en el seu sentit més ample, de forma especial, en l’àmbit de la llengua catalana.

  2. La Reial Acadèmia de Doctors va néixer l’any 1914 com a Agrupació de Doctors Matriculats de Catalunya, redenominada més tard Acadèmia de Doctors de Catalunya i Balears, va ser regulada com a Acadèmia de Catalunya per Decret 90/1989, de 13 de març, i va veure revalidat el títol de Reial el 2 d’octubre de 1989.

  3. L’Acadèmia té la consideració d’òrgan assessor de la Generalitat, als efectes de la Llei de Patrimoni Històric Espanyol i als de les matèries pròpies dels organismes públics de Catalunya, i de les administracions públiques, en general, des de l’àmbit local fins al de la Unió Europea, d’acord amb la legislació que en cada cas sigui aplicable.

Article 2

n.

El domicili oficial és el de la Universitat de Barcelona, tot i que es poden situar dependències de l’Acadèmia en altres locals.

Article 3

r.

Les activitats de l’Acadèmia són principalment:

  1. Promoure i propagar els avenços de les lletres, les ciències, la salut, les arts i les tècniques en les seves diverses manifestacions socials.

  2. Mantenir la vinculació dels acadèmics amb la Universitat i servir de nexe entre els doctors d’arreu del món i, de manera especial, d’Espanya i de la Unió Europea, fomentant l’intercanvi cultural.

  3. Vetllar pels drets, la dignitat, el prestigi professional i empresarial i altres prerrogatives del títol de doctor, procurar les millores morals i materials inherents, donar suport a tots els qui aspirin a aconseguir-lo i evitar la intrusió i l’ús indegut dels distintius doctorals.

  4. Fomentar la col·laboració científica i l’assistència interprofessionals dels acadèmics i la investigació interdisciplinària.

  5. Servir la causa de la pau, mitjançant l’estrenyiment de les relacions de cooperació entre totes les acadèmies científiques del món.

  6. Exercir les funcions consultives, representatives i electorals reconegudes per les lleis.

  7. Assessorar i emetre informes als organismes oficials, entitats públiques, corporacions, empreses i entitats, en matèries pròpies de la seva especialitat.

  8. Avalar aquelles investigacions científiques que per la seva importància ho mereixin.

  9. Assessorar als mitjans de comunicació sobre la veracitat de les informacions científiques i qualsevol altre tipus de publicitat que pogués resultar enganyós.

Capítol segon

Composició i organització

Article 4

t.

L’Acadèmia es compon de:

  1. Cent acadèmics de número.

  2. Fins a cinquanta acadèmics corresponents.

  3. Fins a vint-i-cinc acadèmics d’honor.

  4. Dels acadèmics supernumeraris i emèrits procedents de la classe dels acadèmics de número.

Article 5

è.

  1. Els acadèmics de número seran escollits d’entre els doctors de la Unió Europea de prestigi reconegut que estiguin disposats a contribuir desinteressadament al progrés de la humanitat, l’avenç del pensament de la raó i la qualitat de la ciència, de la filosofia, de la tècnica o de l’art.

  2. L’ingrés com acadèmic numerari seguirà el procediment següent:

  1. La Junta de Govern declararà la vacant o vacants produïdes, ho comunicarà al departament responsable de les Acadèmies a la Generalitat de Catalunya i tramitarà la publicació de l’acord al Diari Oficial i a la pàgina web, en aquest cas, de la pròpia Acadèmica.

  2. Cap persona pot postular-se ella mateixa com a candidat, sinó que, en el termini de trenta dies des de la publicació d’una vacant al Diari Oficial, es podran presentar, en l’imprès oficial, propostes signades per cinc acadèmics numeraris, acompanyades del curriculum vitae detallat.

  3. La Comissió d’Admissions, des de la data de finalització del termini anterior, disposarà de 30 dies naturals per elevar un informe raonat a la Junta de Govern en el que proposarà el candidat a cobrir cada una de les vacants o proposarà deixar-ne una o més desertes.

  4. La Junta de Govern proclamarà el nom del candidat o candidats, si hi hagués més d’una vacant, i traslladarà l’assumpte a la Junta General.

  5. Un candidat, per a ser electe, haurà d’obtenir la majoria simple dels vots emesos a la Junta General.

  6. L’elecció de nous acadèmics de número serà objecte de publicació al Diari Oficial i d’anunci a la pàgina web de l’Acadèmia.

  7. En el termini improrrogable de sis mesos des de la publicació del seu nomenament, el neòfit llegirà el seu discurs d’ingrés, al que respondrà amb un altre discurs un acadèmic de número designat per la Junta de Govern.

Article 6

è.

El títol d’acadèmic corresponent podrà concedir-lo l’Acadèmia als doctors pertanyents a països de la Unió Europea o de la resta del món per tal d’associar-los de forma flexible als seus treballs sobre la base dels seus mèrits científics, tècnics o artístics.

Article 7

è.

Podran ser nomenats acadèmics d’honor les personalitats de qualsevol nacionalitat que hagin prestat serveis rellevants a l’Acadèmia o hagin aconseguit un destacat prestigi públic.

Article 8

è.

Són deures dels acadèmics de número:

  1. Complir els Estatuts, el Reglament de règim interior i els acords de la corporació.

  2. Contribuir al progrés de les ciències de la seva especialitat.

  3. Vetllar pel prestigi de l’Acadèmia i la classe doctoral.

  4. Emetre informes, participar en comissions i efectuar els treballs científics que hom els confiï.

  5. Assistir a les juntes i sessions.

  6. Acceptar els càrrecs per als quals hagin estat elegits, cooptats o designats si no ho impedeix cap causa plenament justificada.

Article 9...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR