RESOLUCIÓ JUS/2316/2013, de 25 d'octubre, dictada en el recurs governatiu interposat per l'advocat J. D. M. contra la qualificació del registrador de la propietat de Figueres.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Es dicta en el recurs governatiu interposat per l’advocat senyor J. D. M. contra la qualificació del registrador de la propietat de Figueres, Juan Dionisio García Rivas, que suspèn parcialment la inscripció d’una escriptura d’augment de capital amb l’aportació d’uns habitatges usats que no disposen de cèdula d’habitabilitat.

Relació de fets

I

El 24 de desembre de 2012 es presenta al Registre de la Propietat de Figueres (assentament 1430 del diari 222) l’escriptura autoritzada pel notari, senyor Vicente Daudí Arnal, de 21 de desembre de 2012, núm. 1435 de protocol, d’augment de capital social, per la qual el senyor J. S. M. S. en nom i representació de la societat “M. M., SL” eleva a públics els acords socials adoptats pel quals, entre d’altres, s’acorda augmentar el capital social de l’esmentada societat mitjançant unes aportacions dineràries i no dineràries. L’aportació no dinerària consisteix en 6 finques, de les quals 5 són habitatges i, l’altra, una plaça d’aparcament.

II

El 15 de febrer de 2013 el registrador de la propietat de Figueres inscriu el document quant a la plaça d’aparcament i suspèn la inscripció quant als cinc habitatges per manca d’aportació de la seva cèdula d’habitabilitat.

III

El 6 de març de 2013, la nota de qualificació es notifica a la persona que ha presentat el document i al notari que l’ha autoritzat.

IV

Mitjançant diligència notarial de 12 de març de 2013, presentada per via telemàtica el mateix dia, el defecte és esmenat i, el 22 de març de 2013 el registrador de la propietat procedeix a la inscripció dels cinc habitatges que restaven per inscriure. No obstant això, el 15 de març de 2013, l’advocat J. D. M. presenta, a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, recurs contra la qualificació del registrador, per no considerar-la ajustada a dret. L’esmentat escrit té entrada al registre de la propietat de Figueres el 28 de març de 2013.

V

En el recurs, l’advocat J. D. M. al·lega l’incompliment del que disposen els articles 132 i següents de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge i 8 del Decret 55/2009, de 7 d’abril, sobre les condicions d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat, al considerar que no procedeix l’exigibilitat de la cèdula d’habitabilitat en l’escriptura d’augment de capital amb aportació d’uns habitatges donat que la normativa esmentada només l’exigeix en els supòsits de transmissió d’habitatges a tercers, no sent aquest el cas. El recurrent entén que el que s’està fent amb l’esmentada operació és una reestructuració empresarial aportant unes finques a una societat. De manera que en el patrimoni de l’aportant (que no s’altera quantitativament) s’ha produït una simple transposició patrimonial disminuint la rúbrica que representa els immobles i augmentant la partida que reflexa les inversions fetes en societats. I, que si bé hi ha hagut un canvi de titularitat, no es pot parlar de vulnerar drets de tercers, que és el que la normativa vol protegir, ja que s’està sempre dins l’esfera privada de la mateixa persona.

VI

El 25 d’abril de 2013, el registrador de la propietat de Figueres, de conformitat amb l’article 3 de la Llei 5/2009 de 28 d’abril, dóna trasllat de la documentació al notari, senyor Vicente Daudí Arnal, i a l’Agència Catalana de l’Habitatge per tal que formulin al·legacions.

VII

El 14 de maig, el registrador emet l’informe preceptiu en què defensa la seva qualificació i el remet a aquesta Direcció General. A l’informe, el registrador entén que és necessari acreditar que es disposa de les cèdules...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR