REIAL DECRET 2092/1978, de 23 de juny, pel qual es regula la incorporació de la llengua catalana al sistema d'ensenyament a Catalunya.

SecciónDiversos
EmisorPresidència del Govern de L'Estat
Rango de LeyReial Decret

La consideració de la realitat lingüística espanyola, múltiple i variada, imposa la necessitat d'elaborar marcs legals que incorporin l'ensenyament de les distintes llengües parlades a Espanya al sistema educatiu, dins les seves àrees territorials, amb una orientació flexible i coherent, on càpiguen tots els supòsits reals i es garanteixi el dret dels alumnes al coneixement de la seva llengua materna, així com a poder arribar a rebre-hi l'ensenyament; tot això sense perjudici del ple domini del castellà, llengua oficial de l'Estat, com a mitjà de comunicació comú a tots els espanyols.

Per altra banda, la paulatina incorporació al sistema educatiu de l'ensenyament de les llengües parlades a diverses comunitats autònomes d'Espanya, que en el procés de constitucionalització en curs apareixen reconegudes com a llengües oficials dins els seus àmbits territorials, s'orienta cap a l'assoliment d'una societat més oberta i reconeixedora de les diverses cultures que la integren i cap a la consecució de comunitats que puguin acollir plenament tots els qui hi viuen, en el respecte i la protecció de les seves originàries procedències culturals i, en definitiva, cap a fer que l'educació sigui un mitjà eficaç per acréixer la mútua comprensió en una comunitat pluricultural i multilingüe, dins una concepció harmoniosament integradora d'Espanya.

Partint d'aquests supòsits, no pot deixar d'assenyalar-se que el fet bilingüe es manifesta a diverses comunitats d'Espanya de forma sensiblement heterogènia i amb peculiaritats pròpies i per això cal un tractament normatiu específic per a cada comunitat, per tal que s'adapti millor a les circumstàncies reals i als mitjans disponibles.

El present Reial Decret, congruent amb l'orientació dels Pactes de la Moncloa i amb els acords entre el President del Govern i el President de la Generalitat Provisional de Catalunya, té per objecte iniciar el camí cap a la incorporació de la llengua catalana al sistema escolar, circumscrit a l'àmbit territorial de Catalunya, per al vinent curs mil nou-cents setanta-vuit/mil nou-cents setanta-nou, en funció dels mitjans de què contrastadament es disposa i de les circumstàncies i percentatges de població que coneix i utilitza la llengua catalana.

En aquest sentit, les normes i mesures que s'hi estableixen responen a la situació sociolingüística de Catalunya, caracteritzada per l'ample ús de la llengua catalana en aquella comunitat, que, a més de la llengua comuna a tots els espanyols, és utilitzada com a vehicle de comunicació per la majoria de la població de Catalunya. A més, s'ha tingut en compte, en examinar les possibilitats de la seva aplicació, que existeix un mínim adequat de professors en condicions de facilitar l'ensenyament d'aquesta llengua, que representen més d'un trenta per cent de l'actual professorat estatal.

El caràcter flexible amb què està elaborat el present Reial Decret, en la situació transitòria del vinent curs escolar, permetrà la seva aplicació més convenient mitjançant l'ample ús de l'autorització que resulta de la disposició final segona, per la qual es podran contemplar tots els supòsits per adaptar l'ensenyament de la llengua catalana a circumstàncies personals diverses, tot això sense perjudici d'ajustar-se, a més, a les disponibilitats de recursos per evitar l'augment de despesa com a conseqüència de la seva aplicació.

En virtut de tot això, previ informe del Consell Nacional d'Educació, a proposta del Ministeri d'Educació i Ciència i prèvia deliberació del Consell de Ministres en la seva reunió del dia vint-i-tres de juny de mil nou-cents setanta-vuit,

Disposo:

Article primer

- La llengua oficial de l'Estat

s'ensenyarà, conforme als plans d'estudi, a tots els centres docents de Catalunya, amb l'objecte que tots els alumnes n'adquireixin el domini oral i escrit adequat a la seva edat.

Article segon

- Als centres docents d'Educació

Preescolar, General Bàsica i Formació Professional de primer grau de Catalunya s'incorporarà, obligatòriament, als plans d'estudi, l'ensenyament de la llengua catalana tot tenint presents en la seva aplicació les circumstàncies personals dels alumnes.

Article tercer

- U. Per tal de facilitar que

l'ensenyament, en els nivells educatius de Preescolar, d'Educació General Bàsica i de Formació Professional de primer grau, es basi en la llengua materna dels alumnes, castellana o catalana, quan es disposi dels mitjans adequats per fer-ho, el Ministeri d'Educació i Ciència i la Generalitat Provisional de Catalunya programaran, conjuntament, les oportunes mesures. Dos. Als efectes del que es disposa a l'apartat anterior, i a partir del curs escolar mil nou-cents setanta-vuit/setanta-nou, als centres docents estatals i no estatals es podran desplegar programes en llengua castellana o catalana, en atenció a la llengua materna de la població escolar, a les opcions dels pares i als mitjans de què es disposi. Tres. Els actuals plans d'estudi de Batxillerat es readaptaran per donar cabuda a Catalunya a l'ensenyament de la llengua i literatura catalanes, dins l'horari escolar. Als Instituts de Batxillerat es procedirà, conforme a les dotacions de què es disposi, a la creació de càtedres de "Llengua i Literatura Catalanes".

Article quart

- A les Escoles Universitàries del

Professorat d'Educació General Bàsica de Catalunya es programarà la creació de càtedres de "Llengua i Literatura Catalanes", que desplegaran, entre altres activitats, programes lingüístico-pedagògics per als seus alumnes, amb l'objecte de la seva formació com a professors d'aquesta llengua. Els professors d'Ensenyança General Bàsica que hagin cursat amb profit els programes a què al·ludeix el paràgraf anterior quedaran habilitats per donar, també en llengua catalana, els ensenyaments propis de cada nivell.

Article cinquè

- El Ministeri d'Educació i Ciència i la

Generalitat Provisional de Catalunya, conjuntament, podran reconèixer els estudis donats per altres organismes i institucions que tinguin per objecte la formació del professorat en llengua catalana. Així mateix podran habilitar per a aquesta mena d'ensenyament el professorat que superi les proves que a aquest efecte s'estableixin.

Article sisè

- L'autorització de llibres de text i

material didàctic destinat als ensenyaments de la llengua catalana, així com la dels altres llibres de text escrits en català, es realitzarà per una comissió mixta, constituïda per representants de l'Administració de l'Estat i de la Generalitat Provisional de Catalunya; amb caràcter general s'atindran a allò que disposa el Decret dos mil cinc-cents trenta-u mil/mil nou-cents setanta-quatre.

Disposició transitòria Fins que no es compti amb prou professorat per atendre els ensenyaments de llengua catalana, el Ministeri d'Educació i Ciència organitzarà, en col·laboració amb la Generalitat Provisional de Catalunya, cursos de formació i perfeccionament del professorat.

Disposicions finals Primera.

- El present Reial Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Boletín Oficial del Estado.

Segona.

- S'autoritza el Ministeri d'Educació i Ciència per desplegar allò que s'estableix en el present Reial Decret i per regular, tot consultant-ho amb la Generalitat Provisional de Catalunya, els seus efectes acadèmics i territorials, així com les seves implicacions respecte als alumnes que afecta el seu articulat.

Tercera.

- El Ministeri d'Educació i Ciència i la Generalitat Provisional de Catalunya, conjuntament, consideraran, en l'aplicació dels articles segon i tercer, tres, del present Reial Decret, els nivells que hauran de superar els alumnes en funció del seu grau de coneixement inicial de la llengua catalana.

Quarta.

- Els drets adquirits pel professorat numerari dels centres docents seran respectats, d'acord amb la legislació vigent.

Cinquena.

- En l'àmbit territorial de Catalunya queda derogat el Decret mil quatre-cents trenta-tres/mil nou-cents setanta-cinc, de trenta de maig, pel qual es regulaà amb caràcter experimental la incorporació de les llengües natives als programes dels centres d'Educació Preescolar i General Bàsica, així com totes les altres disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que disposa el present Reial Decret.

Donat a Madrid, als vint-i-tres de juny de mil nou-cents setanta-vuit.

JOAN CARLES.-

El Ministeri d'Educació i Ciència, Iñigo Cavero Lataillade

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR