REIAL DECRET 1950/1980, de 31 de juliol, sobre traspàs de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de conservació de la natura.

SecciónDiversos
EmisorPresidència del Govern de L'Estat
Rango de LeyReial Decret

L'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei Orgànica 4/1979, de 18 de desembre, en el seu article 9.10 estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de monts, aprofitaments i serveis forestals, vies pecuàries i pastures, espais naturals protegits i tractament especial de zones de muntanya, sense perjudici de la competència de l'Estat per dictar la legislació bàsica sobre protecció del medi ambient, monts, aprofitaments forestals i vies pecuàries.

Igualment, el número 17 d'aquest mateix article de l'Estatut assenyala aquesta competència en matèria d'agricultura, caça, pesca fluvial i lacustre.

Altrament l'article 12.1 apartat 4, de l'Estatut atribueix a la Generalitat competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia, d'acord amb les bases i l'ordenació de l'activitat econòmica general i en els termes expressats a l'esmentat article.

Per consegüent procedeix traspassar a aquella Comunitat Autònoma els serveis de l'Estat en matèria de conservació de la natura.

La Comissió Mixta prevista a la Disposició transitòria 6a. de l'Estatut ha procedit a concretar els corresponents serveis i inventariar els béns i drets de l'Estat que han d'ésser objecte de traspàs a la Generalitat, i ha adoptat respecte a això l'acord oportú en la seva sessió del ple celebrat el 30 de juliol de 1980.

En virtut d'això, en compliment del que disposa la Disposició transitòria sisena 2 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, a proposta dels ministres d'Agricultura i d'Adminsitració Territorial, i prèvia deliberació del Consell de Ministres en la seva reunió del dia 31 de juliol de 1980,

Disposo:

Article primer

S'aprova l'acord de la Comissió Mixta prevista a la Disposició transitòria sisena de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, pel qual es concreten els Serveis i Institucions i els mitjans materials i personals que han d'ésser objecte de traspàs a la Generalitat en matèria de conservació de la natura, adoptat pel Ple de l'esmentada Comissió en la seva sessió del 30 de juliol de 1980, que es transcriu annex a aquest Reial Decret.

Article segon

Per consegüent, queden traspassats a la Generalitat de Catalunya els serveis i institucions que es detallen en l'esmentat acord de la Comissió Mixta en els termes i amb les condicions que s'hi especifiquen i els béns, personal i crèdits pressupostaris que resulten del text de l'acord i dels inventaris annexos.

Article tercer

Aquests traspassos seran efectius a partir de la data assenyalada en l'acord de la Comissió Mixta.

Article quart

Aquest Reial Decret serà publicat simultàniament al Boletín Oficial del Estado i al Diari Oficial de la Generalitat, i adquirirà vigència a partir de la seva publicació.

Donat a Palma de Mallorca, el 31 de juliol de 1980.

JUAN CARLOS R.

El Ministro de la Presidencia, Rafael Arias Salgado y Montalvo.

ACORD DE LA COMISSIÓ MIXTA DE TRANSFERÈNCIES

Luis Ortega Puente i Jaume Vilalta i Vilella, Secretaris de la Comissió Mixta prevista a la Disposició transitòria sisena de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya,

Certifiquem:

Que en el Ple de la Comissió celebrat el 30 de juliol de 1980 s'acordà el traspàs a la Generalitat de Catalunya dels Serveis de Conservació de la Natura en els termes que es reprodueixen a continuació:

  1. Competència de la Generalitat en matèria de Conservació de la Natura. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya en el seu article 9.10 atribueix a la Generalitat competència exclusiva en matèria de monts, aprofitaments i serveis forestals, vies pecuàries i pastures, espais naturals protegits i la competència de l'Estat per dictar la legislació bàsica sobre protecció del medi ambient, monts, aprofitaments forestals i vies pecuàries. Igualment el número 17 de l'esmentat article atribueix a la Generalitat competència exclusiva en matèria d'agricultura, caça, pesca fluvial i lacustre. Altrament, l'article 12.1, apartat 4, atribueix competència exclusiva a la Generalitat en matèria d'agricultura i ramaderia d'acord amb les bases i l'ordenació de l'activitat econòmica general i en els termes expressats en l'esmentat article.

  2. Designació, amb llur denominació, organització i funcions dels serveis i institucions que es traspassen. 1. Es transfereixen a la Generalitat de Catalunya les funcions que corresponen a l'ICONA segons l'article 3, apartat 2, del Decret-llei 17/71, de 28 d'octubre, i altres disposicions complementàries, amb les excepcions i limitacions que s'assenyalen més endavant. 2. En el termini màxim de cinc mesos i mitjançant un o diversos convenis, subscrits a tal efecte entre l'ICONA i la Generalitat de Catalunya, es regularan els punts següents:

    1. La coordinació en la defensa contra els incendis forestals, que comprendrà la dels mitjans de comunicació, cooperació amb mitjans aeris, sistematització d'estadístiques, l'ajuda i cooperació entre diferents territoris i altres matèries d'interès general.

    2. El manteniment i reconstitució d'equilibris biològics en l'espai natural en coordinació amb altres territoris o en la totalitat de l'Estat.

    3. L'expedició de llicències de caça i pesca per a un àmbit superior al de Catalunya.

    4. El contingut, forma i requisits dels inventaris dels recursos naturals renovables, així com la comunicació que la Generalitat haurà de remetre periòdicament sobre les activitats que realitzin els seus serveis en l'àmbit de l'espai natural, tot plegat a fi de mantenir un tractament generalitzat per a tot l'Estat i permetre a l'ICONA la realització d'estadístiques generals. El contingut d'aquestes comunicacions ha de servir per possibilitar a l'Estat el compliment dels fins exclusius que li reserva la Constitució en matèria de relacions internacionals, coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica i ordenació general d'aquesta.

    5. Les normes de funcionament dels Cossos de Guarda Forestal.

    6. Política i gestió dels espais naturals protegits.

    7. Qualssevol altres que tinguin per objecte la prestació de serveis i assistència tècnica o administrativa per tal de millorar l'eficàcia i l'economia de la funció pública així com per preparar programes i accions encaminades a atendre dintre del medi natural, les necessitats col·lectives, equilibrar i harmonitzar el desenrotllament territorial i sectorial, salvaguardant alhora el patrimoni natural de tot l'Estat. 3. En l'exercici de les seves competències sobre monts, aprofitaments forestals, vies pecuàries i hidrologia forestal, la Generalitat de Catalunya s'ajustarà a la legislació bàsica de l'Estat. L'alienació de les vies pecuàries necessitarà l'autorització del Ministeri d'Agricultura. 4. Els Serveis Centrals de l'ICONA facilitaran a la Generalitat de Catalunya tota la col·laboració que calgui en les matèries de la seva competència i molt especialment en les que s'especifiquen a continuació, que formen part dels Serveis de suport i coordinació dependents dels esmentats Serveis Centrals:

    - Relacions internacionals.

    - Publicacions, fons documental i legislació bàsica comparada.

    - Planificació econòmica i tècnica a nivell nacional, així com gestió pressupostària.

    - Política nacional forestal, recreativa, de conservació de la Natura i d'educació en aquesta.

    - Catàleg de monts d'U.P. i protectors, inventaris, ordenacions forestals, estadístiques i estudis.

    - Mètodes i tècniques de repoblació.

    - Racionalització de tractaments, aprofitaments i construccions forestals.

    - Vies pecuàries.

    - Hidrologia, erosió i conservació de sòls.

    - Projectes, obres i actuacions forestals de defensa d'obres públiques d'interès general o la realització de les quals afecta a més d'una comunitat autònoma.

    - Ecologia, equilibris biològics i hidrologia de les aigües continentals.

    - Foment i ordenació de la fauna piscícola i cinegètica així com llurs repoblacions.

    - Tècniques de prevenció i lluita contra incendis.

    - Mecanització forestal.

    - Espais naturals protegits.

    - Reciclatge de personal. 5. La Generalitat de Catalunya prestarà, quan hi sigui requerida, el suport tècnic i científic necessari per estudiar i desenvolupar mètodes i tècniques aplicables a plans i resolució de problemes referents a altres nacionalitats o regions.

  3. Béns, drets i obligacions de l'Estat que es traspassen a la Generalitat. 1. Els drets i obligacions la titularitat dels quals corresponguin a l'ICONA derivats dels contractes administratius que té subscrits respecte a la repoblació forestal, així com els mitjans auxiliars i complementaris necessaris per realitzar aquesta funció. S'adjunta inventari detallat (llista número 1) (*) dels béns, drets i obligacions transferits a la Generalitat; situació dels monts de titularitat privada tutelats per l'ICONA; llista dels monts consorciats o contractats amb l'ICONA; nombre i superfície dels monts d'utilitat pública pertanyents a Entitats locals. 2. Dintre del terme de cinc mesos haurà d'establir-se un inventari dels béns i drets de titularitat dels quals exerceix l'Estat, que administrats o gestionats fins a aquesta data per l'ICONA han d'ésser traspassats, en cada cas, a la Generalitat, de conformitat amb el que estableix la Disposició transitòria 6a. de l'Estatut de Catalunya.

  4. Personal adscrit als serveis i institucions que es traspassen. 1. Es transfereix el personal bàsic, administratiu, auxiliar i laboral de l'ICONA integrat a les Direccions Provincials de Catalunya, afecte als serveis i funcions d'acord amb el que estableix la Disposició transitòria 6a. 5 de l'Estatut de Catalunya, detallat en la llista nominal adjunta (llista número 2) (*). 2. Es transfereix igualment el personal de Guarda Forestal de l'Estat i el propi de l'Institut Nacional per a la Conservació de la Natura (ICONA), que es detalla a la llista número 3 (*), el qual personal queda subjecte a la normativa que li sigui aplicable com a Cos armat i per raons de protecció civil.

  5. Llocs de treball vacants. El nombre de vacants, per Cos o Escala, que existeixen actualment a Catalunya és detallat a l'adjunta llista número 4 (*).

  6. Crèdits pressupostaris de l'exercici corrent que es transfereixen a la Generalitat. Pel que fa a l'import dels aprofitaments i ingressos procedents dels monts de l'Estat, de les vies pecuàries, de la participació dels vols creats per consorcis o convenis, de les taxes, exaccions parafiscals i despeses annexes, dels permisos de caça i pesca, de granes i plantes, així com altres ingressos produïts a Catalunya, s'imputaran d'acord amb els criteris que fixi la Comissió prevista a la Disposició transitòria 3a. 2 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. A aquests efectes, s'adjunta la llista número 5 (*). Els crèdits pressupostaris de l'exercici que constitueixen la dotació dels serveis traspassats són recollits a l'estat número 6 (*). Respecte a l'estat "Seguiment del Pla de Treballs a Catalunya", es remarca que l'esmentat Pla estarà subjecte a les mateixes incidències de compliment que sofreixi el Pla a tot l'Estat. Aquest estat serà actualitzat al 30-9-1980 dintre la primera quinzena del propvinent mes d'octubre.

  7. Data d'efectivitat del traspàs. Aquests traspassos tindran efectivitat a partir del dia 1 d'octubre de 1980.

    I per tal que consti expedim la present certificació a Madrid, el 30 de juliol de 1980. -Luis Ortega, Jaume Vilalta.

    (*) (Vegeu annexos a les pàgs. 1417-1432)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR