REGLAMENT del Parlament de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyReglament

REGLAMENT del Parlament de Catalunya.

Reglament del Parlament de Catalunya, aprovat pel Ple del Parlament en la sessió tinguda el dia 22 de desembre de 2005.

TÍTOL I. De la constitució del Parlament.

Article 1 Sessió constitutiva .
  1. El Parlament de Catalunya es reuneix en sessió constitutiva el dia i l'hora assenyalats en el decret de convocatòria, un cop han conclòs les eleccions al Parlament i se n'han proclamat els resultats.

  2. La sessió constitutiva s'inicia amb la lectura que fa el secretari o secretària general del decret de convocatòria. Tot seguit, el secretari o secretària general convida els membres de la Mesa d'Edat a ocupar llurs llocs.

Article 2 Mesa d'edat.
  1. La sessió constitutiva és presidida inicialment pel diputat o diputada electe de més edat d'entre els presents, assistit dels dos diputats més joves, en qualitat de secretaris.

  2. El president o presidenta d'edat declara oberta la sessió i un dels secretaris llegeix la relació dels diputats electes i la relació dels recursos electorals interposats, amb la indicació dels diputats electes afectats. Tot seguit, s'han d'elegir els membres de la Mesa del Parlament.

Article 3 Constitució del Parlament.
  1. Els membres de la Mesa del Parlament que han estat elegits han d'ocupar els llocs respectius. Tot seguit, el president o presidenta declara constituït el Parlament i aixeca la sessió.

  2. La constitució del Parlament ha d'ésser comunicada pel president o presidenta al cap o la cap d'Estat, al president o presidenta de la Generalitat, al president o presidenta del Congrés dels Diputats i al president o presidenta del Senat, respectivament.

TÍTOL II. De l'estatut dels diputats.

Capítol I. Els drets i els deures dels diputats.

Article 4 Assistència, vot i tractament institucional.
  1. Els diputats tenen el dret d'assistir a totes les sessions del Parlament i el deure d'assistir als debats i a les votacions del Ple i de les comissions de què són membres. Cada diputat o diputada té el deure de pertànyer a una comissió, com a mínim, amb l'excepció del president o presidenta de la Generalitat, dels que són membres del Govern i dels que representen la Generalitat al Senat.

  2. Els diputats tenen dret de vot en el Ple i en les comissions de què són membres, i han de complir els deures i exercir les funcions que els assigna aquest reglament.

  3. En el territori de Catalunya, els diputats, en llur condició de membres del Parlament i, per tant, representants del poble català, tenen dret a rebre un tractament institucional i protocol·lari preferent, especialment en els actes i les activitats organitzats per les institucions i l'Administració de Catalunya.

Article 5 Suport tècnic i dret a obtenir informació.
  1. Els diputats tenen dret a rebre, directament o per mitjà del grup parlamentari, l'assistència necessària per a acomplir llurs tasques. Els serveis del Parlament els l'han de facilitar, en especial pel que fa a la informació i la documentació.

  2. Els diputats, en l'exercici de llur funció, tenen dret a obtenir informació de l'Administració de la Generalitat i dels organismes, les empreses i les entitats que en depenen, i la poden demanar directament, després de comunicar-ho al president o presidenta, o per mitjà d'aquest.

  3. Les autoritats o l'administració requerides, en un termini no superior als quinze dies, han de facilitar al diputat o diputada, directament o mitjançant la presidència del Parlament, la informació demanada o bé li han de permetre d'accedir-hi lliurement perquè l'estudiï i prengui les notes que cregui oportunes, si, atesa l'índole de la documentació o segons la normativa vigent, no li'n poden facilitar còpia; si s'escau, han de manifestar al president o presidenta del Parlament, perquè les faci saber a qui ho demana, les raons fonamentades en dret que els impedeixen de fer-ho. Un cop transcorregut el dit termini, el president o presidenta del Parlament, a requeriment del diputat o diputada que ha demanat la informació, ha d'instar l'administració o les autoritats requerides a complir aquesta obligació.

  4. L'administració requerida pot manifestar que posposa la tramitació de les demandes d'informació quan tenen per objecte una qüestió o una documentació que es troba afectada per la declaració de secret d'actuacions en un procés judicial penal, mentre perduri aquesta situació.

  5. Si s'obre un procediment penal les actuacions del qual són declarades secretes amb relació a una qüestió que ha estat objecte d'una demanda d'informació d'un diputat o diputada, l'administració li ho ha de comunicar, i queda en suspens l'autorització d'accés a la documentació fins que no sigui alçat el secret per l'òrgan judicial.

  6. Si el Govern no compleix el que disposen els apartats 3, 4 i 5, a petició del diputat o diputada que ha presentat la demanda d'informació, s'ha d'incloure en la primera reunió plenària una pregunta sobre les raons que han impedit de fer-ho. Si, a judici del grup parlamentari al qual pertany qui ho ha demanat, les raons no són fonamentades, en el termini de cinc dies pot presentar una proposta de resolució davant la comissió corresponent, la qual ha d'ésser inclosa en l'ordre del dia d'una sessió a tenir en el termini de quinze dies.

Article 6 Dret d'accés a la informació.
  1. Els diputats, d'acord amb la llei, tenen dret a accedir a totes les dades i la informació de les administracions i les institucions públiques, tot respectant les limitacions de la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal. Les dades que hagin estat declarades de caràcter secret, segons la legislació vigent, en resten excloses. El Parlament ha de subscriure els convenis pertinents perquè aquesta disposició sigui efectiva.

  2. Si el diputat o diputada es trasllada a les dependències de l'administració en l'exercici dels drets regulats per l'article 5, ho pot fer acompanyat de dos assessors, com a màxim, acreditats degudament.

  3. El personal que presta assistència a un grup parlamentari o a un membre del Parlament en les actuacions davant l'Administració de la Generalitat ha d'ésser acreditat degudament. Aquest personal només pot actuar davant l'Administració de la Generalitat acompanyant el diputat o diputada corresponent.

Article 7 Accés dels membres del Parlament a les matèries declarades secretes i reservades i als registres de dades.
  1. L'accés a les informacions secretes i reservades i als registres de dades que les contenen correspon exclusivament als representants dels grups parlamentaris.

  2. Únicament els membres de la comissió a què es refereix l'article 61 i un membre més...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR